Употреба дјеце у политичке сврхе

Вера Сладојевић, кадар Демократског народног савеза (ДНС), и даље је на челу Центра за социјални рад Бањалука, упркос чињеници да су поједини медији у последњих неколико мјесеци, поткрепљујући све доказима, разоткрили да она злоупотребљава свој службени положај.

Република Српска 27.06.2017 | 10:56
Употреба дјеце у политичке сврхе
Мобинг и насиље над радницима Центра ту су значајан, али мањи проблем. Страшно је што надлежни, прије свега Градска управа, не реагује на то што је Сладојевићкам према наводима медија, трговала дјецом, њиховим судбинама, што је покушавала малољетну дјецу да преда у руке очевима педофилима, што је покушала да једно дијете незаконито преда на усвајање страначком колеги…



Политички покровитељ Вере Сладојевић је Будимир Балабан, актуелни предсједник Скупштине Града Бањалука. Балабан је у сукобу са градоначелником Игором Радојичићем (СНСД), али и врхом своје странке и јавно најављује одазак из ДНС-а и формирање сопстевног одборничког клуба у Градској скупштини.



Подјела нових политичких карата у Скупштини Бањалуке је у току и Балабан би, како се тврди, ускоро могао бити смијењен са функције предсједника градског парламента, што би отворило и могућност за уклањање Сладојевићке са директорске позиције у Центру за социјални рад. Што прије, то боље, посебно за дјецу која би требало да буду штићеници Центра, а не инструмент којим она остварају своје личне интересе.

РАДНИЦИ УПУТИЛИ ПИСМО

Група радника Центра за социјални рад Бањалука упутила је писмо одборницима у Скупштини Града Бањалука у којем су указали на бројне злоупотребе дјеце које је починила директорица Вера Сладојевић. 

Затражили су да она буде уклоњена са те позиције.

У писму се истиче да је Извјештај о раду Центра за 2016. годину, који је Сладојевићка доставила Скупштини Града Бањалука неистинит, необјективан и противзаконит, због чега не би смио да буде усвојен.

У писму се наводи да су радници Центра, са најодговорнијих реферата који се односе на породично-правну заштиту, били присиљени отићи на боловање, јер су двије године били континуирано изложени “агресивном и диктаторском режиму” директорице Центра.

Сладојевићка их је, како се истиче, застрашивала отказима, а пријетила је и њиховој дјеци. Радници је даље оптужују да је самостално одлучивала коме ће дати дијете на усвајање, коме ће повјерити дијете након развода брака родитеља и како ће се регулисати контакти дјеце са родитељем са којим не живи, након развода брака.

Сладојевићки се на терет ставља и то што је пред локалне изборе 2016. године злоупотребљавала дјецу са инвалидитетом за личну политичку промоцију, о чему постоје видео записи, објављени на овдашњим телевизијама.

Радници су у писму даље навели да је Сладојевићка увијек била заговорник смјештаја дјеце без родитеља у Дјечији дом у односу на њихов смјештај у хранитељске породице, што је адекватније и боље рјешење за такву дјецу.

То је радила супротно свим важечим законима и препорукама, није поштовала мишљење стручног тима који је вршио процјене, а када би они инсистирали на свом ставу, она би их клела, помињући њихову дјецу.

Није Сладојевићка инсистирала на смјештању те дјеце у Дјечији дом зато што је мислила да ће им бити боље него у хранитељским породицама, већ што је том дјецом лакше манипулисати.

Пред новогодишње празнике Сладојевићка је у просторијама Центра организовала свечаност на којој су била дјеца из Дјечијег дома “Рада Врањешевић”, као и она у хранитељским породицама. Наложила им је да напишу новогодишње честитке, не сродницима или пријатељима, већ одборницима у Градској скупштини, што је очита злоупотреба дјеце у политичке сврхе.

У мору злоупотреба службеног положаја, директорица ЦСР Бањалука је пред локалне изборе дугогодишњим корисницима центра давала једнократну новчану помоћ, а потом од њих тражила гласове. Чинила је то стварајући дојам да им она помоћ даје из властитог џепа, мада је то њихово загарантовано право, зузрат тражећи од њих противуслугу. О овом случају, како се наводи у писму, већ је почела истрага.

ПОЛИТИЧКА ЗАЛЕЂИНА

Вера Сладојевић све ово је могла чинити због јаке политичке залеђине Будимира Балабана и коалиционих односа ДНС-а и СНСД-а у Бањалуци. Зато су јој кроз прсте гледали и у Министарству здравља и социјалне заштите РС, све док медијски притисак није порастао до мјере да су морали дјеловати.



По налогу градоначелника Бањалуке Игора Радојичића, Министарство здравља и социјалне заштите је по хитном поступку извршило стручни надзор над неколико предмета и утврдило је бројне неправилности и незаконитости. Радило се управо о предметима у којима је Сладојевићка, самостално доносила одлуке и спроводила их, супротно мишљењу стручних тимова.

Радила је то због личног интереса, а не у интересу дјеце о којој се радило, јер није она била та која је спроводила социјалне и психолошке процјене да би могла имати представу шта је то што је у најбољем интересу сваког дјетета понаособ.

Ипак, Министарство здравља РС се оглушило на позив радника Центра да се саслушају чланови стручних тимова и водитељи поменутих поступака, како би Сладојевићка била потпуно разоткривена.

РАДОЈИЧИЋ ТРАЖИО ПОСЕБАН ИЗВЈЕШТАЈ

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић наредио је данас градској администрацији да хитно сачини посебан извјештај о стању у Центру за социјални рад, након што је ова јавна установа већ мјесецима под посебном пажњом јавности због навода о спорном усвајању дјеце и оптужби за мобинг на рачун актуелне директорице Вере Сладојевић.



У интерном документу, који је насловљен као „наредба“, Радојичић од надлежног Одјељења за културу, туризам и социјалну заштиту тражи да најкасније до 5. јула припреми посебан извјештај о раду ове установе, како би се о њему расправљало већ на првој, наредној сједници градског парламента.

Како се наводи, извјештај се тражи због великог броја „медијских написа и узнемирености јавности због тих навода“.

Према налогу, градска адмнистрација мора да припреми посебан документ који ће да садржи редовни извјештај о раду Центра за прошлу годину, али и све друге материјале које се тичу раније покренутих контрола надлежних органа у вези медијских навода о раду ове установе.

Радојичић, наиме, тражи, да се поред редовног извјештаја Центра, у том документу нађу и налази стручног надзора комисије Министарства здравља и социјалне заштите из фебруара ове године, додатни налаз овог ресора из јуна 2017. године, те налази контрола инспекција рада, интерне градске ревизије али и, како се наводи, „и све друге акте који могу бити од значаја за сагледавање стања у установи“.

Извор: БН/Зурнал.инфо

Коментари / 39

Оставите коментар
Name

САВ ТАЈ СЉАМ ЈЕ ОДГОВОРАН

27.06.2017 09:21

ВЕРА СЛАДОЈЕВИЦ, БРАНКА СЛАДОЈЕВИЦ, БУДИМИР БАЛАБАН, ДРАГАН БОГДАНИЦ, ИГОР РАДОЈИЦИЦ ЕТЦ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бобо

27.06.2017 09:37

И Нада Голубовиц с њима управља зена из сигурне куце све је повезано мито мито мито нисте насу дјецу.

Name

???

27.06.2017 10:41

Ста с тим има радојциц или богданиц

Name

ре ???

27.06.2017 11:45

Неинформисани боту - Драган Богданиц је (ма, колико то перверзно звуцало) министар здравља и СОЦИЈАЛНЕ ЗАСТИТЕ. А, Радојициц је градонацелник Б.Л. града у којем дјелује ова Сладојевицка.

Name

Позз из БЛ

27.06.2017 12:34

А јес је на оној горњој слици Будо пригрлио....Ма, нема ста, све се види на слици.... А сад питање: Знају ли ови из ЦСР сто он њу стити, оно јел у питању странацка дисциплина или су мозда и у вези? О каквој вези се ради? Гдје се видјају? Дајте мало прецизнијих информација, да се појаца истразивацко новинарство....

Name

дијаспора н

27.06.2017 12:52

Браво за коментар.У праву си од првог до задњег слова. Багру треба протјерати тамо гдје им је мјесто.

Name

ре

27.06.2017 12:57

Само си заборавио јос Наду Граговац,ону сто криви уста и глуми да није знала. Срам их све било.Треба узет мотку па по ледјима.

Name

вјестакиња

27.06.2017 13:15

Мене је Богданиц натјерао да написем незаконит налаз.

Name

Дјиканица

27.06.2017 17:11

Је то, ниста цудно..

Name

интергај

27.06.2017 09:32

Немозе њој нико ниста и Игор је уплетен

ОДГОВОРИТЕ
Name

анонимус

27.06.2017 09:39

На који нацин

Name

ннн

27.06.2017 10:10

Игор апсолутно није уплетен и врло брзо це разрјесити Сладојевицку, ако има елемената кривицног дјела бице процесуирана!

Name

мали дзими

27.06.2017 18:00

Опет овај бот ннн, цовјеце бозији па не требају неција дјеца да буду зртве због препуцавања нецијих интереса и будалестина.

Name

о чему ви

27.06.2017 09:44

У преводу све мој до мојега :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ww

27.06.2017 10:23

Једни другима би очи вадили, али вам је криминал именитељ

Name

ре Ww

27.06.2017 11:46

Браво за коментар - управо то је дијагноза цјелпокупне банде која унистава овај народ!!!

Name

Зоки

27.06.2017 10:03

Зали Бозе све оне који полозисе свој зивот за РС,да би је водио овакав Олос,ово је све дно дна,стидим се сто зивим медју оваквим људима,и криво ми је сто 1991 год,нисам побијегао,а не за овакав Олос се борио пет година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ннн

27.06.2017 10:10

Не могу вјеровати да је Будимир Балабан фрајер који је са Сладојевицком!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тт

27.06.2017 10:21

Срамота, УМИСЛИЛИ сте да сте богом дати.Нисте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

марија

27.06.2017 10:24

Сви они тргују том нашом дјецом или овако или онако, то је страсно.пред изборе дјеци осећају куле и градове кад продје избори неће да се јаве

ОДГОВОРИТЕ
Name

није покушала већ је урадила

27.06.2017 10:28

"Што је покушала да једно дијете незаконито преда на усвајање страначком колеги…" Није она покушала, већ је дала на усвојење мало дијете Миленку Ђаковићу, градоначелнику Приједора, разведеном човјеку од 60 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

27.06.2017 10:57

Све ово ми смрди нико није помињао бивше директорке Вукајловићку и Дајану једна себи исплаћивала незаконито већу плату подигла коефицијент и остетила будзет за 35 хиљада марака а Дајана није процесуирала пресуђеног педофила који лежи у затвору.Како се нико на то не оглашава.Мафији смета ова жена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Никола

27.06.2017 16:35

Фрајеру немаш појма. Прво Вукајловицева је пријавила и процесуирала педофила који лежи у затвору јер је то било за њеног мандата. Она га је пратила од дана кад је сјела у директорску фотељу, а кад су се индиције појавиле 3 године послије, пријавила га је заједно са радницима ЦСР, а истрага је трајала висе од три мјесеца, након чега је и ухапшен. Дајана није била директор него в. д. и то у периоду поплава, па док Вера није именована на мјесто в.д. по налогу овог акрапа Балабана. И молим те, не коментариши нешто о чему немас појма. Вера Афера смета јер је бездушни социопата, криминалац и трговац људима без трунке људскости у себи. Не само што је оптуживала своје колеге за недјела које је она чинила и вршила мобинг над њима, него је продавала дјецу, уништавала животе људима које ЦСР треба да штити, искориштавала их у политичке сврхе, узимала мито, а при том нанијела и моралну и материјалну стету институцији. Видјеце се колика је цифра тек кад Канађани туже ЦСР и кад се заврши парница за мобинг коју су радници покренули против ње и ЦСР.

Name

ре ре Никола

27.06.2017 17:52

Има јос тузба за слуцај Аустрија.Нека се срацунају они који дрзе монструма.

Name

ПДП

27.06.2017 11:00

Све ти поднећу Игоре да реагујеш брзоплето а вец се јагме ко ће на која мјеста у ЦЗСР.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мира

27.06.2017 11:10

Она је ходајуће зло. Запослени из Центра, али сви редом, су против ње. Говоре да је луда, агресивна.А тако и изгледа. Не знам због чега је још на функцији. Да има имало памети, дала би оставку. Овако жена треба ићи силом и не пропустити психијатријско вјештачење у склопу процесуирања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

милица

27.06.2017 12:14

Да ли долазе сироцици из КАНАДЕ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

родјо

27.06.2017 12:25

Овај Радојичић појма нема о чему год га питају. Прво не зна плату директора топлане (највећи проблем града је топлана а он то не зна) па сад не зна шта се дешава у Центру... Човјек ко да је са марса пао!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мома

27.06.2017 22:46

Па,он не зна ни ста се десава у ЦЕНТРУ ЗА ПРЕДСКОЛСКО ВАСПИТАЊЕ И ОБРАЗОВАЊЕ...Ста му ради Јелена Куртиновиц и Мира Галиц?! Птамо ГРАДОНАЦЕЛНИКА да ли ЗНА?

Name

бака

27.06.2017 12:49

Срам вас било све редом сто је јос дрзите.Да није ових цасних људи из медија дјецу би и даље упропаставали.Ста се цека са криминалком и њеним Балабаном.Јавност цека на одговор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Судија

27.06.2017 13:05

Па не изгледа лоше, могла бих јој се и понека грешкица опростити....

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

27.06.2017 13:18

АКО ЈЕ ОВО ИСТИНА ОНДА СМО ДНО ДНА ,НЕ МОГУ ДА ВЈЕРУЈЕМ ДА ОНА И ДАЉЕ РАДИ ДАВАЛА ДЈЕЦУ ПЕДОФИЛИМА ВЈЕРОВАТНО ГОСПОДА ЈЕ ИЗГЛАСАЛА ЗАКОН КОИ ЊИМА ОДГОВАРА ФУЈ.НА ОВО САМО БУДАЛЕ НЕ РЕАГУЈУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

27.06.2017 16:54

Наравно,зато се хтјела доцепати оног дјетета из Аустрије.Монструм један.

Name

МК

27.06.2017 14:24

СВИ ТИ РАДНИЦИ СУ ВЈЕРОВАТНО КАДАР ИЗ СНСД О КОРУПЦИЈИ У ОВОЈ ДРЗАВИ И ЗЛОУПОТРЕБАМА ПОЛОЗАЈА НЕМА ПРАВО ДА ПРИЦА НИЈЕДНА СТРАНКА ТРЕБА СВИ ДА СЕ ПОКРИЈУ ПО ГЛАВИ СВИ ВИ СТЕ САМО НАРОД ИЗЛАГАЛИ И ПРЕВАРИЛИ А СТИЦЕ ВАС БАР ЈЕДНА КЛЕТВА ОД НАС ПА СЕ ОНДА ПИТАЈТЕ ДА ЛИ ЈЕ ИСТА НА СВИЈЕТУ ВРИЈЕДНО ТОГА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вјерник

27.06.2017 16:51

Од свих гријеха,највеци је уцињен сироцицима.Пакао је ту једина мјера.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЕЕ

27.06.2017 18:49

Пакао им је загарантован,само сто они мисле да су бесмртни,и да имају право радити ста им год на памет падне.

Name

јавност

28.06.2017 08:06

Ова Сладојевицка нема ни образа ни морала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вера

28.06.2017 08:08

Народ је огорцен сто се јос ниста не подузима у вези зене монструма која је уцинила страхоте. Срам те било Сисојевицка!

ОДГОВОРИТЕ
Name

радник

28.06.2017 08:08

Игор се прави да нема информације, а ова гадура унистава дјецу и Центар.

ОДГОВОРИТЕ