Upotreba djece u političke svrhe

Vera Sladojević, kadar Demokratskog narodnog saveza (DNS), i dalje je na čelu Centra za socijalni rad Banjaluka, uprkos činjenici da su pojedini mediji u poslednjih nekoliko mjeseci, potkrepljujući sve dokazima, razotkrili da ona zloupotrebljava svoj službeni položaj.

Republika Srpska 27.06.2017 | 10:56
Upotreba djece u političke svrhe
Mobing i nasilje nad radnicima Centra tu su značajan, ali manji problem. Strašno je što nadležni, prije svega Gradska uprava, ne reaguje na to što je Sladojevićkam prema navodima medija, trgovala djecom, njihovim sudbinama, što je pokušavala maloljetnu djecu da preda u ruke očevima pedofilima, što je pokušala da jedno dijete nezakonito preda na usvajanje stranačkom kolegi…



Politički pokrovitelj Vere Sladojević je Budimir Balaban, aktuelni predsjednik Skupštine Grada Banjaluka. Balaban je u sukobu sa gradonačelnikom Igorom Radojičićem (SNSD), ali i vrhom svoje stranke i javno najavljuje odazak iz DNS-a i formiranje sopstevnog odborničkog kluba u Gradskoj skupštini.



Podjela novih političkih karata u Skupštini Banjaluke je u toku i Balaban bi, kako se tvrdi, uskoro mogao biti smijenjen sa funkcije predsjednika gradskog parlamenta, što bi otvorilo i mogućnost za uklanjanje Sladojevićke sa direktorske pozicije u Centru za socijalni rad. Što prije, to bolje, posebno za djecu koja bi trebalo da budu štićenici Centra, a ne instrument kojim ona ostvaraju svoje lične interese.

RADNICI UPUTILI PISMO

Grupa radnika Centra za socijalni rad Banjaluka uputila je pismo odbornicima u Skupštini Grada Banjaluka u kojem su ukazali na brojne zloupotrebe djece koje je počinila direktorica Vera Sladojević. 

Zatražili su da ona bude uklonjena sa te pozicije.

U pismu se ističe da je Izvještaj o radu Centra za 2016. godinu, koji je Sladojevićka dostavila Skupštini Grada Banjaluka neistinit, neobjektivan i protivzakonit, zbog čega ne bi smio da bude usvojen.

U pismu se navodi da su radnici Centra, sa najodgovornijih referata koji se odnose na porodično-pravnu zaštitu, bili prisiljeni otići na bolovanje, jer su dvije godine bili kontinuirano izloženi “agresivnom i diktatorskom režimu” direktorice Centra.

Sladojevićka ih je, kako se ističe, zastrašivala otkazima, a prijetila je i njihovoj djeci. Radnici je dalje optužuju da je samostalno odlučivala kome će dati dijete na usvajanje, kome će povjeriti dijete nakon razvoda braka roditelja i kako će se regulisati kontakti djece sa roditeljem sa kojim ne živi, nakon razvoda braka.

Sladojevićki se na teret stavlja i to što je pred lokalne izbore 2016. godine zloupotrebljavala djecu sa invaliditetom za ličnu političku promociju, o čemu postoje video zapisi, objavljeni na ovdašnjim televizijama.

Radnici su u pismu dalje naveli da je Sladojevićka uvijek bila zagovornik smještaja djece bez roditelja u Dječiji dom u odnosu na njihov smještaj u hraniteljske porodice, što je adekvatnije i bolje rješenje za takvu djecu.

To je radila suprotno svim važečim zakonima i preporukama, nije poštovala mišljenje stručnog tima koji je vršio procjene, a kada bi oni insistirali na svom stavu, ona bi ih klela, pominjući njihovu djecu.

Nije Sladojevićka insistirala na smještanju te djece u Dječiji dom zato što je mislila da će im biti bolje nego u hraniteljskim porodicama, već što je tom djecom lakše manipulisati.

Pred novogodišnje praznike Sladojevićka je u prostorijama Centra organizovala svečanost na kojoj su bila djeca iz Dječijeg doma “Rada Vranješević”, kao i ona u hraniteljskim porodicama. Naložila im je da napišu novogodišnje čestitke, ne srodnicima ili prijateljima, već odbornicima u Gradskoj skupštini, što je očita zloupotreba djece u političke svrhe.

U moru zloupotreba službenog položaja, direktorica CSR Banjaluka je pred lokalne izbore dugogodišnjim korisnicima centra davala jednokratnu novčanu pomoć, a potom od njih tražila glasove. Činila je to stvarajući dojam da im ona pomoć daje iz vlastitog džepa, mada je to njihovo zagarantovano pravo, zuzrat tražeći od njih protivuslugu. O ovom slučaju, kako se navodi u pismu, već je počela istraga.

POLITIČKA ZALEĐINA

Vera Sladojević sve ovo je mogla činiti zbog jake političke zaleđine Budimira Balabana i koalicionih odnosa DNS-a i SNSD-a u Banjaluci. Zato su joj kroz prste gledali i u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS, sve dok medijski pritisak nije porastao do mjere da su morali djelovati.



Po nalogu gradonačelnika Banjaluke Igora Radojičića, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite je po hitnom postupku izvršilo stručni nadzor nad nekoliko predmeta i utvrdilo je brojne nepravilnosti i nezakonitosti. Radilo se upravo o predmetima u kojima je Sladojevićka, samostalno donosila odluke i sprovodila ih, suprotno mišljenju stručnih timova.

Radila je to zbog ličnog interesa, a ne u interesu djece o kojoj se radilo, jer nije ona bila ta koja je sprovodila socijalne i psihološke procjene da bi mogla imati predstavu šta je to što je u najboljem interesu svakog djeteta ponaosob.

Ipak, Ministarstvo zdravlja RS se oglušilo na poziv radnika Centra da se saslušaju članovi stručnih timova i voditelji pomenutih postupaka, kako bi Sladojevićka bila potpuno razotkrivena.

RADOJIČIĆ TRAŽIO POSEBAN IZVJEŠTAJ

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić naredio je danas gradskoj administraciji da hitno sačini poseban izvještaj o stanju u Centru za socijalni rad, nakon što je ova javna ustanova već mjesecima pod posebnom pažnjom javnosti zbog navoda o spornom usvajanju djece i optužbi za mobing na račun aktuelne direktorice Vere Sladojević.



U internom dokumentu, koji je naslovljen kao „naredba“, Radojičić od nadležnog Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu zaštitu traži da najkasnije do 5. jula pripremi poseban izvještaj o radu ove ustanove, kako bi se o njemu raspravljalo već na prvoj, narednoj sjednici gradskog parlamenta.

Kako se navodi, izvještaj se traži zbog velikog broja „medijskih napisa i uznemirenosti javnosti zbog tih navoda“.

Prema nalogu, gradska admnistracija mora da pripremi poseban dokument koji će da sadrži redovni izvještaj o radu Centra za prošlu godinu, ali i sve druge materijale koje se tiču ranije pokrenutih kontrola nadležnih organa u vezi medijskih navoda o radu ove ustanove.

Radojičić, naime, traži, da se pored redovnog izvještaja Centra, u tom dokumentu nađu i nalazi stručnog nadzora komisije Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite iz februara ove godine, dodatni nalaz ovog resora iz juna 2017. godine, te nalazi kontrola inspekcija rada, interne gradske revizije ali i, kako se navodi, „i sve druge akte koji mogu biti od značaja za sagledavanje stanja u ustanovi“.

Izvor: BN/Zurnal.info

Komentari / 39

Ostavite komentar
Name

SAV TAJ SLJAM JE ODGOVORAN

27.06.2017 09:21

VERA SLADOJEVIC, BRANKA SLADOJEVIC, BUDIMIR BALABAN, DRAGAN BOGDANIC, IGOR RADOJICIC ETC.

ODGOVORITE
Name

Bobo

27.06.2017 09:37

I Nada Golubovic s njima upravlja zena iz sigurne kuce sve je povezano mito mito mito niste nasu djecu.

Name

???

27.06.2017 10:41

Sta s tim ima radojcic ili bogdanic

Name

re ???

27.06.2017 11:45

Neinformisani botu - Dragan Bogdanic je (ma, koliko to perverzno zvucalo) ministar zdravlja i SOCIJALNE ZASTITE. A, Radojicic je gradonacelnik B.L. grada u kojem djeluje ova Sladojevicka.

Name

Pozz iz BL

27.06.2017 12:34

A jes je na onoj gornjoj slici Budo prigrlio....Ma, nema sta, sve se vidi na slici.... A sad pitanje: Znaju li ovi iz CSR sto on nju stiti, ono jel u pitanju stranacka disciplina ili su mozda i u vezi? O kakvoj vezi se radi? Gdje se vidjaju? Dajte malo preciznijih informacija, da se pojaca istrazivacko novinarstvo....

Name

dijaspora n

27.06.2017 12:52

Bravo za komentar.U pravu si od prvog do zadnjeg slova. Bagru treba protjerati tamo gdje im je mjesto.

Name

re

27.06.2017 12:57

Samo si zaboravio jos Nadu Gragovac,onu sto krivi usta i glumi da nije znala. Sram ih sve bilo.Treba uzet motku pa po ledjima.

Name

vjestakinja

27.06.2017 13:15

Mene je Bogdanic natjerao da napisem nezakonit nalaz.

Name

Djikanica

27.06.2017 17:11

Je to, nista cudno..

Name

intergaj

27.06.2017 09:32

Nemoze njoj niko nista i Igor je upleten

ODGOVORITE
Name

anonimus

27.06.2017 09:39

Na koji nacin

Name

nnn

27.06.2017 10:10

Igor apsolutno nije upleten i vrlo brzo ce razrjesiti Sladojevicku, ako ima elemenata krivicnog djela bice procesuirana!

Name

mali dzimi

27.06.2017 18:00

Opet ovaj bot nnn, covjece boziji pa ne trebaju necija djeca da budu zrtve zbog prepucavanja necijih interesa i budalestina.

Name

o čemu vi

27.06.2017 09:44

U prevodu sve moj do mojega :)

ODGOVORITE
Name

Ww

27.06.2017 10:23

Jedni drugima bi oči vadili, ali vam je kriminal imenitelj

Name

re Ww

27.06.2017 11:46

Bravo za komentar - upravo to je dijagnoza cjelpokupne bande koja unistava ovaj narod!!!

Name

Zoki

27.06.2017 10:03

Zali Boze sve one koji polozise svoj zivot za RS,da bi je vodio ovakav Olos,ovo je sve dno dna,stidim se sto zivim medju ovakvim ljudima,i krivo mi je sto 1991 god,nisam pobijegao,a ne za ovakav Olos se borio pet godina.

ODGOVORITE
Name

nnn

27.06.2017 10:10

Ne mogu vjerovati da je Budimir Balaban frajer koji je sa Sladojevickom!

ODGOVORITE
Name

Tt

27.06.2017 10:21

Sramota, UMISLILI ste da ste bogom dati.Niste.

ODGOVORITE
Name

marija

27.06.2017 10:24

Svi oni trguju tom našom djecom ili ovako ili onako, to je strasno.pred izbore djeci osećaju kule i gradove kad prodje izbori neće da se jave

ODGOVORITE
Name

nije pokušala već je uradila

27.06.2017 10:28

"Što je pokušala da jedno dijete nezakonito preda na usvajanje stranačkom kolegi…" Nije ona pokušala, već je dala na usvojenje malo dijete Milenku Đakoviću, gradonačelniku Prijedora, razvedenom čovjeku od 60 godina.

ODGOVORITE
Name

Nikola

27.06.2017 10:57

Sve ovo mi smrdi niko nije pominjao bivše direktorke Vukajlovićku i Dajanu jedna sebi isplaćivala nezakonito veću platu podigla koeficijent i ostetila budzet za 35 hiljada maraka a Dajana nije procesuirala presuđenog pedofila koji leži u zatvoru.Kako se niko na to ne oglašava.Mafiji smeta ova žena.

ODGOVORITE
Name

Re Nikola

27.06.2017 16:35

Frajeru nemaš pojma. Prvo Vukajloviceva je prijavila i procesuirala pedofila koji leži u zatvoru jer je to bilo za njenog mandata. Ona ga je pratila od dana kad je sjela u direktorsku fotelju, a kad su se indicije pojavile 3 godine poslije, prijavila ga je zajedno sa radnicima CSR, a istraga je trajala vise od tri mjeseca, nakon čega je i uhapšen. Dajana nije bila direktor nego v. d. i to u periodu poplava, pa dok Vera nije imenovana na mjesto v.d. po nalogu ovog akrapa Balabana. I molim te, ne komentariši nešto o čemu nemas pojma. Vera Afera smeta jer je bezdušni sociopata, kriminalac i trgovac ljudima bez trunke ljudskosti u sebi. Ne samo što je optuživala svoje kolege za nedjela koje je ona činila i vršila mobing nad njima, nego je prodavala djecu, uništavala živote ljudima koje CSR treba da štiti, iskorištavala ih u političke svrhe, uzimala mito, a pri tom nanijela i moralnu i materijalnu stetu instituciji. Vidjece se kolika je cifra tek kad Kanađani tuže CSR i kad se završi parnica za mobing koju su radnici pokrenuli protiv nje i CSR.

Name

re re Nikola

27.06.2017 17:52

Ima jos tuzba za slucaj Austrija.Neka se sracunaju oni koji drze monstruma.

Name

PDP

27.06.2017 11:00

Sve ti podneću Igore da reaguješ brzopleto a vec se jagme ko će na koja mjesta u CZSR.

ODGOVORITE
Name

Mira

27.06.2017 11:10

Ona je hodajuće zlo. Zaposleni iz Centra, ali svi redom, su protiv nje. Govore da je luda, agresivna.A tako i izgleda. Ne znam zbog čega je još na funkciji. Da ima imalo pameti, dala bi ostavku. Ovako žena treba ići silom i ne propustiti psihijatrijsko vještačenje u sklopu procesuiranja.

ODGOVORITE
Name

milica

27.06.2017 12:14

Da li dolaze sirocici iz KANADE?

ODGOVORITE
Name

rodjo

27.06.2017 12:25

Ovaj Radojičić pojma nema o čemu god ga pitaju. Prvo ne zna platu direktora toplane (najveći problem grada je toplana a on to ne zna) pa sad ne zna šta se dešava u Centru... Čovjek ko da je sa marsa pao!

ODGOVORITE
Name

Moma

27.06.2017 22:46

Pa,on ne zna ni sta se desava u CENTRU ZA PREDSKOLSKO VASPITANJE I OBRAZOVANJE...Sta mu radi Jelena Kurtinovic i Mira Galic?! Ptamo GRADONACELNIKA da li ZNA?

Name

baka

27.06.2017 12:49

Sram vas bilo sve redom sto je jos drzite.Da nije ovih casnih ljudi iz medija djecu bi i dalje upropastavali.Sta se ceka sa kriminalkom i njenim Balabanom.Javnost ceka na odgovor.

ODGOVORITE
Name

Sudija

27.06.2017 13:05

Pa ne izgleda loše, mogla bih joj se i poneka greškica oprostiti....

ODGOVORITE
Name

BOBA

27.06.2017 13:18

AKO JE OVO ISTINA ONDA SMO DNO DNA ,NE MOGU DA VJERUJEM DA ONA I DALJE RADI DAVALA DJECU PEDOFILIMA VJEROVATNO GOSPODA JE IZGLASALA ZAKON KOI NJIMA ODGOVARA FUJ.NA OVO SAMO BUDALE NE REAGUJU.

ODGOVORITE
Name

re

27.06.2017 16:54

Naravno,zato se htjela docepati onog djeteta iz Austrije.Monstrum jedan.

Name

MK

27.06.2017 14:24

SVI TI RADNICI SU VJEROVATNO KADAR IZ SNSD O KORUPCIJI U OVOJ DRZAVI I ZLOUPOTREBAMA POLOZAJA NEMA PRAVO DA PRICA NIJEDNA STRANKA TREBA SVI DA SE POKRIJU PO GLAVI SVI VI STE SAMO NAROD IZLAGALI I PREVARILI A STICE VAS BAR JEDNA KLETVA OD NAS PA SE ONDA PITAJTE DA LI JE ISTA NA SVIJETU VRIJEDNO TOGA.

ODGOVORITE
Name

vjernik

27.06.2017 16:51

Od svih grijeha,najveci je ucinjen sirocicima.Pakao je tu jedina mjera.

ODGOVORITE
Name

EE

27.06.2017 18:49

Pakao im je zagarantovan,samo sto oni misle da su besmrtni,i da imaju pravo raditi sta im god na pamet padne.

Name

javnost

28.06.2017 08:06

Ova Sladojevicka nema ni obraza ni morala.

ODGOVORITE
Name

Vera

28.06.2017 08:08

Narod je ogorcen sto se jos nista ne poduzima u vezi zene monstruma koja je ucinila strahote. Sram te bilo Sisojevicka!

ODGOVORITE
Name

radnik

28.06.2017 08:08

Igor se pravi da nema informacije, a ova gadura unistava djecu i Centar.

ODGOVORITE