ФИБА добила Евролигу на Суду!

Један од два судска спора која једни против других воде "главешине" из Барселоне и Минхена завршен је победом ФИБА. Видећемо шта ће се даље догађати. . .

Кошарка 26.06.2017 | 21:00
ФИБА добила Евролигу на Суду!
Одлуком Касационог суда у Луксембургу, предузеће "Еуролеагуе Пропертиес СА", којим управља компанија ЕЦА и које је задужено за организацију и вођење такмичења под називом Евролига и Еврокуп, дужно је да уплати 900.000 евра на рачун ФИБА Европе.

Парница која је дуго трајала, а која је изазвана након што је Евролига раскинула 2010. године потписан уговор са ФИБА Европом, око уступања права на вођење такмичења за суму од 400.000 евра годишње, завршено је правном победом ФИБА.

Евролига ће конкуренту из Минхена морати да плати и затезну камату која је настала од једностраног раскида сарадње 2012. године, као и комплетне трошкове суђења.

Евролига је у децембру 2012. године поништила уговор који је имала са ФИБА, након што је кровна кошаркашка организација одлучила да уведе квалификације за Светско првенство у кошарци у току саме сезоне, што је само по себи, према мишљењу челника ЕЦА из Барселоне, било својеврсно кршење уговора.

Ипак, после дугог судског спора, установљено је да ФИБА на тај начин није прекршила уговор о уступању права на вођење такмичења приватној компанији ЕЦА, што је аутоматски значило да ће Ђорди Бертомеу и његови сарадници морати да уплате обештећење на рачун ФИБА, јер је сарадња важила до 2015. године.

Евролига има право жалбе на ову одлуку.

Оно што се у извештајима са суђења не помиње, јесте одговор на питање да ли нешто спречава ЕЦА да и даље води Евролигу сада, када уговоро о уступању са ФИБА не само да не важи, већ је и раскинут превремено.

С обзиром на то шта се све догађало од 2012. до данас у европској кошарци, очигледно је да не постоји препрека да најјачи европски клубови играју такмичење које желе и да ФИБА у томе, упркос притисцима, не може да их спречи.

Иначе, у току је још један судски спор између ЕЦА и ФИБА, где се канцеларија у Минхену налази у својству оптужене стране, а све због процене људи из Барселоне да је уцењивање савеза и клубова да морају да изаберу ФИБА Лигу шампиона против закона, односно да се ради о једној врсти мобинга.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар