Сјећање на погинуле борце

Бивши борци Трећег пјешадијског батаљона Прве србачке лаке бригаде протеклог викенда одали су пошту својим погинулим и умрлим саборцима обиласком њихових гробова и полагањем цвијећа на централно спомен обиљежје у Српцу.

Република Српска 26.06.2017 | 15:22
Сјећање на погинуле борце
Овај батаљон, по ријечима првог команданта Недељка Сувајца,  био је ударна снага србачке бригаде, која је дала крупан допринос одбрани српских територија и стварању Републике Српске. Посебно се истакао на  заштити „коридора живота“ и србобранском ратишту.  Тринаест бораца уградило је своје животе у темеље Српске, а више од 50 је теже и лакше рањено. У медјувремену је умрло 23 припадника овог батаљона.



„Можемо бити поносни на ратни пут и своје понашање у току рата, јер смо се храбро и часно борили за свој народ“, рекао је командант Сувајац. Он је  нагласио да се не смије дозволити да блиједи сјећање на ратни период и жртву коју су борци овог батаљона, као и цијела Бригада, дали за слободу српског народа.  Сувајац је позвао борце на слогу и јединство, јер се само тако лакше могу остваривати права породица погинулих, рањених и несталих бораца, али и демобилисаних бораца  од којих многи, нажалост, још увијек живе у тешким условима и без заслужених права. И поред тога, задатак је свих да се сачува Република Српска, као највећа тековина  протеклог отаџбинско-одбранбеног рата.



„Наша је обавеза, све док постојимо на овом свијету, да његујемо успомене на погинуле саборце и да истину о праведној борби за свој народ и државу преносимо на младе генерације“, казао је један од команданата батаљона Љубомир Савић.  Велики утисак на бивше припаднике овог батаљона Војске Републике Српске  оставило је сјећање  др. Милана Павловића, који је из дневника ратног санитета, на чијем је челу био у току рата, пренио истинске догадјаје са србобранског ратишта, гдје је   санитетска служба због тешких борби имала велики посао.



Прво дружење бораца Трећег батаљона србачке Бригаде након завршетка рата, које је одржано у Каоцима,  било  је углавном у знаку  евоцирања успомена на бројне битке, а било је ријечи о садашњем животу и проблемима.  Борцима је одао захвалност и начелник општине Србац Младјан Драгосављевић. Дружење је протекло у пријатној атмосфери, уз ручак, и пиће које су, углавном,  обезбједили  чланови батаљона. Посебну пажњу заслужује гест познатог спортисте Бранка Граховца, сина погинулог мајора Драгана Граховца, који је  материјално помогао организацију дружења очевих другова које ће убудуће, како је договорено, постати традиционално.

(БН/С. К.)

 

Коментари / 0

Оставите коментар