Sjećanje na poginule borce

Bivši borci Trećeg pješadijskog bataljona Prve srbačke lake brigade proteklog vikenda odali su poštu svojim poginulim i umrlim saborcima obilaskom njihovih grobova i polaganjem cvijeća na centralno spomen obilježje u Srpcu.

Republika Srpska 26.06.2017 | 15:22
Sjećanje na poginule borce
Ovaj bataljon, po riječima prvog komandanta Nedeljka Suvajca,  bio je udarna snaga srbačke brigade, koja je dala krupan doprinos odbrani srpskih teritorija i stvaranju Republike Srpske. Posebno se istakao na  zaštiti „koridora života“ i srbobranskom ratištu.  Trinaest boraca ugradilo je svoje živote u temelje Srpske, a više od 50 je teže i lakše ranjeno. U medjuvremenu je umrlo 23 pripadnika ovog bataljona.



„Možemo biti ponosni na ratni put i svoje ponašanje u toku rata, jer smo se hrabro i časno borili za svoj narod“, rekao je komandant Suvajac. On je  naglasio da se ne smije dozvoliti da blijedi sjećanje na ratni period i žrtvu koju su borci ovog bataljona, kao i cijela Brigada, dali za slobodu srpskog naroda.  Suvajac je pozvao borce na slogu i jedinstvo, jer se samo tako lakše mogu ostvarivati prava porodica poginulih, ranjenih i nestalih boraca, ali i demobilisanih boraca  od kojih mnogi, nažalost, još uvijek žive u teškim uslovima i bez zasluženih prava. I pored toga, zadatak je svih da se sačuva Republika Srpska, kao najveća tekovina  proteklog otadžbinsko-odbranbenog rata.



„Naša je obaveza, sve dok postojimo na ovom svijetu, da njegujemo uspomene na poginule saborce i da istinu o pravednoj borbi za svoj narod i državu prenosimo na mlade generacije“, kazao je jedan od komandanata bataljona Ljubomir Savić.  Veliki utisak na bivše pripadnike ovog bataljona Vojske Republike Srpske  ostavilo je sjećanje  dr. Milana Pavlovića, koji je iz dnevnika ratnog saniteta, na čijem je čelu bio u toku rata, prenio istinske dogadjaje sa srbobranskog ratišta, gdje je   sanitetska služba zbog teških borbi imala veliki posao.



Prvo druženje boraca Trećeg bataljona srbačke Brigade nakon završetka rata, koje je održano u Kaocima,  bilo  je uglavnom u znaku  evociranja uspomena na brojne bitke, a bilo je riječi o sadašnjem životu i problemima.  Borcima je odao zahvalnost i načelnik opštine Srbac Mladjan Dragosavljević. Druženje je proteklo u prijatnoj atmosferi, uz ručak, i piće koje su, uglavnom,  obezbjedili  članovi bataljona. Posebnu pažnju zaslužuje gest poznatog sportiste Branka Grahovca, sina poginulog majora Dragana Grahovca, koji je  materijalno pomogao organizaciju druženja očevih drugova koje će ubuduće, kako je dogovoreno, postati tradicionalno.

(BN/S. K.)

 

Komentari / 0

Ostavite komentar