Оскудно одјевени ван институција

Због високих температура многи грађани приликом обављања обавеза по граду оскудније се облаче, међутим уколико им затреба неки документ, то може бити проблем, јер се већ десило ових дана да буду враћени због сандала или шортсева са улазних врата институција.

Република Српска 26.06.2017 | 07:42
Оскудно одјевени ван институција
Због шортсева, мини сукње или папуча доста грађана буде враћено јер јавне институције углавном имају прописан кодекс облачења.

Бањалучка Градска управа има јасна правила облачења, а онима који долазе у краткој одјећи, мајицама на бретеле, папучама, неријетко буде забрањен улаз у ову институцију.

"Било је случајева да грађани који нису примјерено обучени буду враћени јер се морају поштовати правила облачења у јавним институцијама", казао је Миленко Шајић, портпарол Градске управе Бањалука.

Снежана Тасић, портпарол Градске управе Приједор, рекла је да љети грађани који забораве на правила облачења и улазе слободније обучени буду враћени те да је било и случајева да се пресвуку и поново врате обавити послове.

Екипа "Независних" сличну ситуацију затекла је и у судовима у Бањалуци, одакле су неки грађани излазили у јапанкама и шортсевима.

"У малим срединама чини ми се да људи више поштују институције и долазе примјерено обучени. Није ми познато да је код нас неко због непримјерене одјеће враћен из суда. Док сам, рецимо, радио у Бањалуци, слика је била потпуно другачија", рекао је Мирон Бјеловук, секретар Основног суда Градишка.

Пензионерка Мира Т., која је у Бањалуку дошла из Француске, изненадила се када су је вратили са улазних врата суда, гдје је ишла по неки документ, јер је била у сандалама, па је морала отићи по ципеле.

"Мени ноге отичу по врућини, па зато носим сандале, али се слажем да се нека правила пристојног одијевања морају поштовати. Ипак, кад видим да враћају људе у сандалама, а не враћају оне у мини сукњама, е то није у реду", рекла је она.

Интересантну слику затекли смо у бањалучком студентском кампусу гдје су неки актуелни, али и будући студенти били најоскудије обучени.

"Дјевојке су толико претјерале да су им буквално торбе дуже од шортсева, а да не помињем на то и мајице у којима се пупак види. То стварно не приличи било којој установи, а посебно не образовној", рекла је једна студенткиња из Приједора која је у петак предала документе на конкурс за упис на факултет.

Кодекс облачења прописан је и код државних службеника у институцијама у БиХ. Неприкладном одјећом, према том кодексу, сматрају се кратке панталоне или друге панталоне које у стојећем ставу досежу изнад чланака, блуза или мајица која нема крагну или рукаве или је неуобичајених живих боја, те обућа отворених прстију.

За жене није дозвољен превише отворен деколте и мајице без леђа или рукава. Није дозвољена сукња или кратке панталоне које у стојећем ставу досежу изнад кољена више од пет центиметара, те непримјерена обућа отворених прстију која се са задње стране не придржава уз ногу. Поред тога непримјерени су и спортска одјећа, већа ознака или натпис на одјећи или симбол који може бити увредљив.

Није дозвољено:

Мајица на бретеле

Мини сукња

Шортс

Папуче

Сандале

Извор: Независне новине

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

МК

26.06.2017 05:54

ПОСТУЈЕМ ДА СЕ ОБЛАЦЕЊЕМ ИСКАЗУЈЕ ПОСТОВАЊЕ ИНСТИТУЦИЈА АЛИ ИСТО ТАКО ТЕ ИНСТИТУЦИЈЕ БИ МАЛО ВИСЕ ТРЕБАЛЕ ДА ПОСТУЈУ СВОЈЕ ГРАДЈАНЕ СТО НИЈЕ СЛУЦАЈ У НАСОЈ ДРЗАВИ.ОД ГРАДЈАНА СЕ ОЦЕКУЈЕ ДА НЕСТО ПОСТУЈУ А ПРЕДСЈЕДНИК НАМ НЕМА ПОСТОВАЊЕ НИ ЗА КОГА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.06.2017 07:31

Какав кодес, милион других правила не постоје и не постују се а они каном гурају кодекс понасања. У ЕУ и то великим градовима и великим институцијама мозес уци у сорцу или мини сукњи без проблема јер то је твој избор као сто су и саме интитуције твоје, ал зато је забрањено пусење и 100 метара од улаза и проозора а камоли унутра и то за добробит свију. Јадно је то све код нас и неускладјено са нормалним свијетом и цивилизацијом.

Name

Мос' мислит'

26.06.2017 08:08

А, колико би њих ту било запослено да нису на "интервјуе" долазиле ОСКУДНО ОДЈЕВЕНЕ??? Сектаска црвена књизица се подразумијева - наравно!

Name

БАЊАЛУКА

26.06.2017 10:00

А чизме и то бијеле умјесто сандала у сред љета морел то

Name

М

26.06.2017 06:07

Идиотизам

ОДГОВОРИТЕ
Name

А, зашто идиотизам?

26.06.2017 06:50

Можда је теби ОК да се долази у шорцу и атлет мајици док ти маље вире на све стране?

Name

ре

26.06.2017 06:59

Не, ово није никакав идиотизам, ово се мора поштовати, једино сандале су можда проблематичне.

Name

А

26.06.2017 06:23

Има проблем, просле године преко 40 степени је била температура, вратили су ме јер сам био у сандалама, наиме преко 40 су огласили црвену опасност сто и љекари савјетују да се трази хлад и оскуднија обуценост, и ајд ти сад објасни да неко мора ици по докуменат а има здравствени проблем, у свакој тропској земљи дио униформе је сандала и бермуда, код нас пусти миниц ал немој бермуду

ОДГОВОРИТЕ
Name

Циркусанти

26.06.2017 06:32

У тзв институције треба долазити искључиво гологуз и "наоружан" са једним јасеновим колцем! Ухљебе треба добро намлатити, почевши од сенилних шалтеруша са црним зубима од испијања кафе и прстију жутих од духана. Они живе од новца отетог од грађана и немају апсолутно никакво право тим истим грађанима наметати правила понашања!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Турбоскара

26.06.2017 07:39

Брате е вала свака цаст најбољи текст.

Name

Ј.

26.06.2017 06:44

Нек они мало поведу рачуна како им се радници облаче, виђам госпођу која носи кратку хаљину и црне чарапе са шаром као рибарска мрежа што изгледа јако вулгарно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сандра

26.06.2017 06:51

А шта ћете са оскудно одјевеним у институцијама? Они могу бити тамо, је ли? Тете од 90 кг у мини сукњама и уским мајицама а све на изволите. И још љута, мртва озбиљна.... Такве шефови пуштају....не смета им...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градјанин

26.06.2017 08:05

Само на народу знају постовати закон, замислите некога из околине Требиња, мора се обуци као на скијање и на 40 степени мора цијели дан изигравати лудака да би предао неки папир у суд. Проблем је сто такви немају новца за свилена одијела као они сто су уредјивали правила

Name

Брано

26.06.2017 06:54

А ове из насе опстине ка крену на паузу да се најезис, у фулуу, стикле 10цм, сукњица два броја мања све пуца на њој.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

26.06.2017 06:56

На све могуће начине ј..у народ а они .... па може им се

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пера,

26.06.2017 07:00

Дођите у словенију,па це те видети' нико никога неце препрецевати да обви какву административну обавезу"није вазно како си обуцен само пристојно се обнасај :и све у реду,а ово диктатори са својим кодеxима матлетирају становниство ,на 35 -40 степени "какви лудаци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тузла

26.06.2017 07:08

Такве глупости постујемо, рад, ред, културу не.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никс

26.06.2017 07:12

Јос када би све јавне институције постовале кодекс облацења за своје запослене .....

ОДГОВОРИТЕ
Name

блбл

26.06.2017 08:48

Сад видите да серијатски закони и нису толико лоси кад их уводимо у РС?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖУЋО

26.06.2017 09:06

СВЕ ЈЕ КОД НАС ПАРАДОКСАЛНО, ДЕЗЕРТЕРИ И РАТНИ ПРОФИТЕРИ НАЗИВАЈУ БОРЦЕ ИЗДАЈНИЦИМА, А ЈАВНЕ ИНСТИТУЦИЈЕ КАО ЛЕГЛО БЛУДА И НЕМОРАЛА ИМАЈУ НЕКИ КОДЕКС. СВИ ЗНАМО КО РАДИ У ЈАВНИМ УСТАНОВАМА, ПАРТИЈСКИ ЉИГАВЦИ, ПАРТИЈСКЕ ЕСКОРТ ДАМЕ И ОСТАЛИ ПО РОДБИНСКИМ ВЕЗАМА. ПРЕД ГРАДСКЕ УПРАВЕ ТРЕБА ПОСТАВИТИ ЦРВЕНИ ФЕЊЕР ДА ЉУДИ ЗНАЈУ ДА СУ ДОШЛИ ПРЕД ЈАВНУ КУЋУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

бања лука

26.06.2017 09:13

Помало је нелогицно да зене и дјевојке могу да удју свугдје у сукњицама и миницима а мускарци не могу у кратким хлацама, које нису спортске. Мора се кодекс облацења прилагодјавати. Не мозе неко ко ради на отвореном а затреба му папир некакав да иде куци да би обукао дуге хлаце. Институције су ту да слузе градјанима. Наравно да ником не треба дозволити да у гацама хода.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Град

26.06.2017 10:07

Нисте обавијештени, сви ви који коментришете. Није тачно да се не може ући лакше одјевен, али то мора да буде у границама разума. Град ће крајем јула расписати конкурс за пријем у радни однос 4 модна дизајнера, који ће постављати стандарде, а вјерујте да се ни код запослених не толеришу грешке. Мени су скинули 500 марака од плате без икакве најаве због сандала. Када сам питала о чему се ради, речено ми је прекршај кодекса облачења - 20 посто од плате казна. Толико.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сведска

26.06.2017 18:39

Ух ко бајаги кодекс облацења на насим просторима.Ја овдје у Сведској у опцину,банку,полицију,суд сваку установу удјем са сорцем,бијелим поткосуљом и јапанкама и нико те не гледа како си обуцен,казе изволите господине ста требате.

ОДГОВОРИТЕ