Атеисти постали велики вјерници

Вјерника и постача замишљам као некога скрушеног, скромног, ненаметљивог, а свједоци смо да је све обрнуто, каже Баздуљ Хубијар

Босна и Херцеговина 25.06.2017 | 19:30
Атеисти постали велики вјерници
Докторица Нура Баздуљ-Хубијар, која је објавила низ романа, пјесама и драма, у интервјуу за Радио Слободна Европа критикује јавне ифтаре у Босни и Херцеговини који окупљају хиљаде људи, тврдећи како се ради о лицемјерству.

Ради се, како наводи, о тенденцији политичких елита да се људи окупирају вјером и национализмом. Она критикује и вјерске вође, који, попут бившег реиса, носи Арманијева одијела, иако су прави вјерници скрушени, а највећи број грађана у редовима јавних кухиња чека макароне.

У посљедњој колумни сте критиковали све оне који већ мјесец дана ифтаре на јавним мјестима, тврдећи како то раније није био случај, те да се ради о масама који нису најскромнији вјерници, јер такви себи не могу приуштити најскромнији оброк.

Стојим иза сваке ријечи коју сам написала, јер је пост много комплекснији него што је пуко одрицање од хране и воде. У овом времену када је вјера инфилтрирана у сваку пору нашег живота, све се извитоперило и некако ми је све лицемјерно. Вјерника и постача замишљам као некога скрушеног, скромног, ненаметљивог, а свједоци смо да је све обрнуто.

Ја сам на Фејсбуку већ годинама и иритирају ме слике колективних ифтара гдје се столови проламају од јела и пића, а свједоци смо колико је људи у редовима јавне кухиње и не могу добити чонтрицу макарона. Зар то није лицемјерно? А питање је колико је постача, а колико не.

Код нас ни у чему нема мјера и све ми личи на јефтино политиканство. Нашим владајућим структурама је тенденција да се људи окупирају вјером и национализмом, не би ли се скренула пажња овог несретног народа са елементарних проблема који се тичу свих нас.

На питање колико су томе, осим политичара, допринијели и представници вјерских заједница, у овом случају Исламске вјерске заједнице, која, у највећој мјери, стоји иза масовних ифтара, попут посљедњег у Тузли гдје је било неколико хиљада људи, одговара:

Добрим дијелом су криви, заправо, смо ми неке "овце" које чобан тјера. Те вјерске вође би требали бити скрушени, а онда се сјетим бившег реиса (Мустафа Церић, оп.а.) који је носио Арманијева одијела и који је сада реис емеритус, за што никада нисам чула да реис може бити, а када говори, виче као диктатор. Гдје је ту богобојазност и скромност, а својим примјером би требали показати нама како изгледа прави вјерник. А они личе на све, осим на правог вјерника.

Нура је некада постила, а због лицемјерства, каже да сада не пости.

Не знам је ли гријех што не постим, или је гријех што то јавно кажем? То само значи да нисам лицемјерна, већ сам оно што јесам. Мени су на посао знале доћи радне колеге у ординацију да запале цигарету и говоре ми како се крију, јер су свима рекли да посте. Не могу и никада нисам била лицемјерна. Мени је годинама травнички муфтија слао позивнице за бајрамски ручак на који никада нисам ишла.

Када ме је једном срео на улици и питао због чега нисам дошла, ја му кажем да не долазим, јер не постим. Док сам ја клањала и постила, моја генерација је имала црвене партијске књижице и декларисала се као атеисти. Исти ти људи сада се намећу као велики вјерници, са једне на другу стране улице називају селам и куну се у Алаха.

Праксу која је заступљена годинама а то је да се након мјесеца Рамазана, Бајрам обиљежава пуцњавом, односно ти који су постили иду по ресторанима и кафанама како би надокнадили тих мјесец дана, коментарише: 

И то је лицемјерје, јер је нелогично да се у мјесецу Рамазана говори да треба чинити добро, праштати, а нормално је да то буде образац живота у сваком мјесецу, а не мјесецу Рамазана. Када бих се ја нешто питала, те силне новце који се дају за јавне ифтаре бих подијелила људима који су гладни и жедни и који посте и без Рамазана. Мислим и да бих код Бога то било прибраније и од самог поста. Ево, примјер љекара, за које вјерујем да неки посте. Тај исти љекар ће узети новац од пацијента којег је, можда, посудио. Чему онда тај пост?

Свако тумачи вјеру како њему одговара.

 Једном сам приликом гледала на телевизији једног хафиза који је казао један хадис за којег никада нисам чула, иако потичем из праве мислиманске породице. Парафразираћу га – доћи ће вријеме када ће бити забрањено постити и биће џамије празне, а биће пуно вјерника, и доћи ће вријеме када ће сви постити и џамије ће бити крцате, а неће бити ниједног вјерника. Чисто ме страх казати како је то вријеме све ближе.

Рекли сте да политичари манипулишу грађанима и претварају их у "овце" али прије неколико дана Миљенко Јерговић је објавио колумну у којој пореди некадашње ифтаре са данашњим и изложен је различитим негативним коментарима на друштвеним мрежама. Плашите ли се и Ви таквих коментара?

Не плашим се ничега. Заправо, ја их очекујем, али сам, такође, сигурна да има јако пуно људи који мисле једнако као ја, те мислим да ће их, како вријеме пролази, бити све више. Мени нико не може спочитати ништа, ни као љекару који је радио 40 година, ни као патриоти да су већи домољуби и вјерници од мене. Све што радим, радим због себе, и желим остати досљедња једном, а то је да сам живјела и да умрем као човјек.

(РСЕ)

Коментари / 35

Оставите коментар
Name

МК

25.06.2017 17:43

Свака ријеч је истинита на залост

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

25.06.2017 20:27

Па не бас. Засто има Нура право да се мјења..?? Засто Миљенко има право да се мјења..??

Name

ре МК

25.06.2017 20:46

Назалост истина је ово сто Нура реце. Прави опис је дала само јос да је остала вјерник овако је бас саму себе описала и такве као она лицемјерно

Name

Думине

25.06.2017 21:03

Уколико је клањала због тога што верује онда треба и даље да клања без обзира на прелетаце. Мислим да је њено клањање било само контра већини као и ово сада. Што би рекли није искрена верница.

Name

ас

25.06.2017 17:43

Краљица

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кнежево

25.06.2017 17:53

Христос је лепо рекао, немојте се пред људима показивати да постите, да су вам лица тужна,и да не зна љевица шта даје десница и чувајте се оних који одају у дугачким доламама по улицама и траже да им се клањају и траже прва мјеста на зачељима и наглас се Богу моле, а срца су им празна јер невиде крај себе ни убогог ни сиромашног ни удовица...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требиње

25.06.2017 19:28

Прави коментар на правом мјесту....истина зива

Name

херц

25.06.2017 20:27

Потписујем сваку ријеч.Највише је атеиста нажалост а престављају се интереса ради највећим вјерницима.Бог је велики и све види.

Name

Нисам

25.06.2017 17:54

Нисам читао чланак али и ја сам вјерујући а до недавно нисам био.Свако има шансу да се врати вјери а ја не знам заиста колико је неко прави вјерник

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.06.2017 18:54

Тацно све.. колики је неко вјерник и да ли је лицемјеран зна само Он.

Name

Ђорђе

25.06.2017 17:58

Није то ништа лоше, природно је да људи мијењају мишљење и увјерења. Тако је и Савле постао Павле. Само што они нису постали велики вјерници, већ су искористили свој одлазак у цркву и постали већи лопови него док су били комунисти, а тада су били лопови на чекању, јер је постојала држава и нису могли да краду, док на крају све није попустило. Они сада нису вјерници, они су полусвјетови, фукаре, олош и шљам. надам се да ће то једног дана вода однијети и очистити наше друштво...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Ђорђе

25.06.2017 19:05

Тако је Ђорђе. Ја се сјећам времена када човјек био цијењен потоме колоко је био ЧОВЈЕК. Ово садашње понашање људи ја не знам описати. Имам неке ријечи у опцији али је то недовољно. Ево неке од њих: багра, шљам, полтрони, необразовани, кварни, невјерници, никоговићи итд.

Name

борац

26.06.2017 03:49

Цеститам Дјордје!!!!!!

Name

Калесијс

25.06.2017 18:06

Аферим, зрачак наде,напокон нешто по мом укусу. Уљепшала си ми дан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тачно

25.06.2017 18:11

Докторице Нура потписујем сваку твоју ријеч, јер је све истина. Тако је и код друга два народа, прави вјерници не могу доћи на ред ни да се причесте од бивших црвендаћа и сарадника ДБ који су затварали свој народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Халид

25.06.2017 18:17

Вјерник сам али ја сам лицно против ових ифтара на јавном мјесту,као сто сам против да православни попови носеци крстове парадирају са народом јавно кроз град за неки православни празник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

26.06.2017 03:51

У праву си вјера би требала бити индивидуална ствар и без помпе.

Name

Рајловац

25.06.2017 18:37

Од дјетињства знам Нуру. Дуго година смо били комшије. Прво што ћу истаћи је њен отац Асим који је по мом мишљењу био оличење доброг и поштеног човјека муслиманске вјероисповјести. Своју доброту је пренио и на своју дјецу а то се пренијело и на унуке. То су људи које би сваки човјек пожелио имати у својој близини јер од њих можеш очекивати само добрину и срећу док су крај тебе. Узгред, неважно је, али због оних који ће прочитати овај текст, ја сам србин који се поноси овим људима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

26.06.2017 03:55

Својим коментаром си потврдио да и медју српским народом има прави људи и постени вјерника али ови други сасвим мало поздрав теби и Нури, недостају нам такви да помогну народу.

Name

Геограпхy

25.06.2017 19:04

Углавном све тачно, нажалост. А тако је у све три наше конфесије. Бивши атеисти и комунисти запосјели прве редове џамија и цркава а који су се уз то обогатили у рату на туђој несрећи а богате се и данас на криминалу, корупцији, крађи, рекету...итд и то су данас моралне вертикале нашег друштва. Они данас ведре и облаче над овим биједним народима

ОДГОВОРИТЕ
Name

нн

26.06.2017 04:56

Није битно ако је био атеиста или комуниста, човјек се мијења. Цак иако је био комуниста, не знаци да није био вјерник. То нема везе једно са другим. Свима нама данас недостаје комунизам, социјализам и оно уређење државе гдје је човјек био човјек, гдје је био цијењен по томе какав је човјек и радник, а не ко му је тата. Проблем су ови из другог дијела твог коментара, садашњи лопови, морални изгори и слични

Name

Грунф

25.06.2017 19:30

Неко је скоро рекао да ми ,на просторима бивсе Југославије,да на просторима јер овде нема дрзава у првом смислу, зивимо зивот из стрипа ,,Алан Форд,,.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др Русмир

25.06.2017 20:36

Колегинице без обзира што се слажем са неким Вашим опсервација ма али неопростиво је то што сте према Вашим наводима били вјерник и консеквентно томе и постили и сада сте невјерник .Знате ли како то тумачи Куран часни. Тешко Вама нек Вам је Аллах на помоћи а он је милостив и прашта.

Name

Мило

25.06.2017 21:14

Најгоре је осудити.Господ највисе воли покајника ако је заиста.Сетимо се из светог писма блудни син.и све је јасно.

Name

борац

26.06.2017 03:57

Али ето коментари казу да има нормалног народа .

Name

БОБА

25.06.2017 20:02

БРАВО НА ТЕКСТУ СВЕ НАЈБОЉЕ ВАМ ЖЕЛИМ МНОГИ НЕЋЕ ДА СЛУШАЈУ ИСТИНУ ЗБОГ ТОГА ШТО ЈАКО БОЛИ.СВАКА ЧАСТ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДУШАН

25.06.2017 20:41

БОЉЕ ЦЕО ЖИВОТ БИТИ ВЕРАН БОГУ НЕГО НЕКОЈ СТРАНЦИ ЈЕР СВЕЦИ И ЉУДИ ИЗ ТВОЈЕ ЦРКВЕ ТЕ ЧУВАЈУ КАО МАЛО1 ВОДЕ НА ДЛАНУ А ИЗ БИЛО КОЈЕ СТРАНКЕ БИЛО КАД ЋЕ ДА ТЕ ШУТНУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идиоти

25.06.2017 21:01

Па главни националисти су они који су у Југославији зивјели одлицно.Смјесни и биједни конвертити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боб

26.06.2017 05:50

Браво искрена и храбра господјо Нуро.Волио би да Вас лицно познајем.Велики поздрав из БЛ

Name

Комуњара

26.06.2017 01:55

Ма слазем се са тим, али има ту и људи вјерника који једноставно испуне свој дан са неким друзењем, није то бас пуко испуњавање национализмом. Медјутим да СДА одисе национализмом то је тацно, али се ипак у задње вријеме ИЗ мало дистанцирала од тих пропалих будала. Надам се да це ускоро на политицку сцену доци неке позитивне снаге које це барем мало висе се окренути будуцности и уједињавању људи у овој дрзави јер то је једина формула да опстанемо на овим просторима. То смо до сада из прослости вец требали науцити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мисслим

26.06.2017 03:46

Свака цаст само сто то није слуцај једног народа којег описујете сви су исти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТД

26.06.2017 04:38

Великом вјернику Додику патријарх долази на ноге у кућу! Подсјећања ради Додик је и истински социјалдемократа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Армин Халитовиц

26.06.2017 05:38

Свака ријец је на мјесту.Ифтар којег смо гледали у Босанској Крупи на отвореном простору гдје се клањају дзеназе права је брука.Буквално на цести куд се хода и пролази аутима, сеф ове параде био је градски ходја а паре је добио из Канаде.Показао је граду своју надмоцност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦЦЦЦ

26.06.2017 05:45

Ви муслимани ,Срби и хрвати да не набрајам остале нисте ни В од вјерника.Ја мислим да сте сви били већи вјереници до деведесете него сада.Прво прави вјерници неће се убијат измеђју собом и они су за мир за благостање свих а ови данас су све само не вјерници од одза до попова муфтија и владика. Кобојаги вјерници а толико сиромасних и немоћних око њих и нико ни не помисља да помогне дај само усе и насе сто висе укради отми и опљачкај и исто тако друге вјере убиј. Вјереници а сви су у стању отет оном другом задњу кору хљеба само да би они сити били.

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

26.06.2017 06:32

Браво за пост! Нажалост, мислим да их је 90% у богомољама све три конфесије лажних "вјерника"!! Прави када виде ко је у богомољама, и не иду више јер не могу сварити те "нове вјернике"!