Прљав потез Хамилтона, Фетел ипак завршио испред!

Возач Ред Була Данијел Рикардо тријумфовао је на Великој награди Азербејџана коју је обележио инцидент између Себастијана Фетела и Луиса Хамилтона.  Незаборавна трка, син милијардера на подијуму! "Руки" из Канаде, 18-годишњи Ленс Штрол, овог поподнева "убио је у појам" све оне који су тврдили да је место у Вилијамсу добио захваљујући новцу, моћи и утицају свог богатог оца, Лоренса.

Остали спортови 25.06.2017 | 17:30
Прљав потез Хамилтона, Фетел ипак завршио испред!
Незаборавна трка Формуле 1 улицама Бакуа!

Канадски руки, 18-годишњи син милијардера јеврејског порекла Лоренса Штрола, Ленс, изгубио је друго место у фото-финишу са девет година старијим Валтеријем Ботасом из Мерцедеса, у тренутку док је сензационални Данијел Рикјардо славио 5. победу у каријери, а прву ове сезоне.

Иначе, Штрол је место у Вилијамсу добио прошлог лета и требало је да буде партнер Ботасу, међутим то се није догодило јер је фински ас добио и прихватио позив Мерцедеса да замени актуелног првака света, пензионисаног Ника Розберга.

Управо је лоша тактика Мерцедеса, уз неколико грешака самог троструког првака света, Луиса Хамилтона, довела до промене у вођству друге Велике награде Азербејџана у 34. кругу, промене коју је Аустралијанац из Ред Була, Рикјардо, претворио у победу каква се ретко виђа.

Главни конкуренти у борби за титулу имали су жесток сукоб на стази на улицама Бакуа, пошто је Хамилтон после 16. кривине након повлачења "сејфти кара" са стазе у 21. кругу намерно закочио болид, па се у њега закуцао Фетел.

Немац је очекивано побеснео, али је направио грешку јер није контролисао живце – одмах обишао Британца и намерно га "ћушнуо" болидом са стране док је љутито махао рукама.

Због тога су огранизатори огласили црвену заставу, суспендовали трку и повукли болиде са стазе. Хамилтон тврди да је тестирао кочнице, а у судару који је уследио Фетел је остао без дела предњег крила.

По повратку на стазу настављена је борба, а у 32. кругу дирекција трке објавила је одлуку која је све само не праведна. Возач Ферарија је кажњен са 10 секунди у боксу, док његов ривал из Мерцедеса уопште није санкционисан. Исправно би било да су обојица кажњени јер би овакав исход могао драстично да утиче на шампиона Формуле 1.

Такође, одлука је стигла у тренутку када је Енглез имао проблема са болидом, али му ни то није помогло јер је Себастијан два круга касније одслужио казну и вратио се испред Хамилтона.

На крају, успео је да заврши испред Хамилтона на четвртој позицији и повећа бодовни салдо у генералном пласману.

Целокупну ситуацију искористио је Аустралијанац који је напредовао девет позиција и уписао пети тријумф у каријери, први ове сезоне. На другом месту завршио је други возач Мерцедеса Валтери Ботас који је у циљној равнини "украо" славље Ленсу Стролу, једном од хероја трке у Азербејџану.

Првих 10 комплетирали су Естебан Окон, Кевин Магнусен, Карлос Саинс јуниор, Фернандо Алонсо, Паскал Верлен.

Пре овог инцидента виђено је још неколико судара, због чега је често на стази било сигурносно возило, а из трке испали Кими Раиконен, Макс Ферстапен, Серхио Перес, Џољон Палмер и Данил Квјат.

На челу генералног пласмана Фетел сада има 153 бода, 14 више од Хамилтона, а прати их Ботас са 111. У поретку конструктора, Мерцедес је први са 250, испред Ферарија са 226.

Овогодишњи шампионат Формуле 1 наставља се Великом наградом Аустрије на стази "Ред Бул Ринг" 9. јула.

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар