Мото ГП: Роси побиједио послије једногодишњег поста!

Валентино Роси победио је у Мото ГП шампионату после пуних годину дана, славио је на Великој награди Холандије у Асену, вероватно најбољих трци ове сезоне.

Остали спортови 25.06.2017 | 16:30
Мото ГП: Роси побиједио послије једногодишњег поста!
Возач Јамахе је стартовао са четврте позиције, али је после бројних престизања тријумфовао 115. пут у каријери, десети пут на Асену.

Други је био Данило Петручи на Дукатију, који му је угрожавао победу до самог краја, док се подијума после спектакуларне борбе за треће место домогао Марк Маркес, престигавши у последњој шикани Кала Крачлоуа.

У првих десет су били још Кал Крачлоу, Андреа Довициозо, Џек Милер, Карел Абрахам, Лорис Баз, Андреа Јаноне и Алеш Еспаргаро. Водећи у генералном поретку Мото ГП шампиона пред Асен Маверик Вињалес испао је из трке у првом делу.

Тек 14. кроз циљ је прошао Француз Јоан Зарко, који је у суботу неочекивано освојио пол позициу. Испред њега је био Дани Педроса, а иза Хорхе Лоренцо.

После осме трке сезоне нови лидер Мото ГП шампионата је Довициозо са 115 бодова, четири испред Вињалеса, док је Роси трећи са 108, а Маркес четврти са 104.

Шампионат се наставља већ следећег викенда Великом наградом Немачке у Дрездену.

Зарко је стартовао самоуверено и сачувао прво место на почетку трке, док Роси користи снагу новог мотора и одмах прелази на трећу позицију иза Маркеса.

Није било узбуђења у првој половини трке, прва четворица су пратила један другог у стопу, а иза њих су били Рединг, Вињалес и Довициозо, док је са зачеља постепено напредовао Лоренцо.

У десетом кругу Роси обилази Маркеса после сјајног маневра и креће у потеру за Зарком, кога обилази 15 кругова пре краја, а онда одолева агресивним нападима Француза.

Италијан самоуверено чува прву позицију, док је Маркес обишао индиспонираног Зарка, а потом испред њега пролази и Петручи. У међувремену, Вињалес излеће са стазе и остаје без битних бодова.

Десетак кругова пре краја Петручи преузима другу позицију Маркесу, а из позадине напредује Довициозо, прво долази до пете позиције, а потом обилази и Зарка на четвртом и коначно Маркеса на трећем месту.

Зарко је покушао да се коцка на гумама за мокар коловоз, па наставља да губи позиције, док Роси суверено води трку испред Петручија.

Довициозо наставља да доминира и пролази поред Петручија на друго место, али му земљак брзо узвраћа. Прва четири мотора делило је мање од пола секунде.

Петручи наставља да притиска Росија, али не успева да га обиђе, док му друго место опет одузима Довициозо. Двоструки узастопни победник пред Асен креће на "Доктора", који одбија напад и омогућава Петручију нови повратак на друго место.

Пет кругова пре краја он коначно успева да престигне Росија, а у следећем Дови прави грешку, улази прешироку у кривину, што користи Маркес и стиже до трећег места. Довициозо му узвраћа, али су тада већ бити скоро две секунде иза водећег тандема.

Крачло их прати у стопу, а потом престиже обојицу и стиже до трећег места, а Роси се враћа испред Петручија. Успева да сачува пола секунде предности у последњем кругу, а Маркес добија спектакуларну борбу за треће место испред Крачлоа и Довициоза.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар