Наплаћују се и неактивни рачуни

Иако немате никаквих трансакција преко рачуна у некој банци већ дуже време, банка има право да вам наплати вођење рачуна.

Република Српска 25.06.2017 | 14:53
Наплаћују се и неактивни рачуни
Неке банке то право искористе, па се грађани изненаде када и након неког времена стигне обавештење да су банци у којој су некад имали отворен рачун, дужни одређени износ за вођење рачуна.

"Једноставно сам прешла у другу банку, јер нисам била задовољна услугом. Отворила сам други рачун у другој банци, а онда су ме из претходне банке обавестили да сам им дужна око 20 КМ, иако тај рачун нисам више ни користила", каже Бањалучанка Милана К.

У Удружењу банака БиХ кажу да се након годину дана неактивности по Закону о банкама Републике Српске рачун клијента гаси, а да у том периоду банке имају праву да наплате вођење рачуна и када нема промета преко тог рачуна.

"Да ли нека банка наплаћује или не вођење неактивних рачуна је црно на бело регулисано уговором између клијента и банке тако да не може да буде никаквих изненађења", каже Радован Бајић из Удружења банкара.

Он истиче да би најкоректније било да клијент који више не жели да ради са неком банком сам одјави рачун.

"Тиме ће клијент бити сигуран да неће бити трошкова вођења рачуна", истиче Бајић.

Банке за редовно вођење рачуна месечно узимају од 1 КМ до 3 КМ. У удружењима потрошача РС кажу да грађани ретко читају уговоре, те напомињу да би их у банкама требало боље упознати са свим обавезама и накнадама које их очекују.

У Агенцији за банкарство Републике Српске кажу да је Законом о банкама Српске прописано да корисник може раскинути уговор о отварању и вођењу рачуна у било ком тренутку, без плаћања накнаде и без отказног рока, осим ако је уговором одређен отказни рок који не може бити дужи од 30 дана.

"Законом је такође прописано је да је корисник, уколико раскине уговор о отварању и вођењу рачуна, дужан да плати накнаду само за услуге извршене до дана раскида, а ако је таква накнада плаћена унапред, банка је дужна да му врати сразмерни део плаћене накнаде", кажу у Агенцији.

Од платног промета 81 милион КМ

Приходи од платног промета банака лане су износили 81 милион КМ и чине 56 одсто укупних оперативних прихода.

"Приходе од платног промета чине приходи по основу трансакција у унутрашњем и међународном платном промету, вођења рачуна физичких и правних лица, плаћања у унутрашњем и међународном платном промету и слично", наводе у Агенцији за банкарство Републике Српске.

(ЕуроБлиц)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

банкар

25.06.2017 13:21

Свака банка узима тарифу за вођење текућег рачуна на мјесечном нивоу. Ништа ново није.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дејанпд

25.06.2017 15:40

Ја бих овде, кад је вец то тема, јавно похвалио НЛБ Развојну банку, користио сам текуци рц.код њих 6-7 година, па Уговарањем кредита код Интеса СП банке они по аутоматизму затворе прекорацење, позајмицу итд, а отворе ми рацун код себе, како сам и прихватио Уговором, као вид обезбједјења или само услов кредитног задузења, након 3.5 године, колега ми казе да му је стигла нека пресуда из РФ банке на неких 20-так марака дуга и преко 50км камате, ја одмах запуцам у НЛБ да провјерим, кад ниста, рацун јос активан, немам дуга него неких 20-30 фенинга и ја се вратим у Развојну, узмем нову визу, купим и интернет картицу пре паид, узмем и ецлицк за марку мјесецно и презадовољан, најнизе провизије, све плацам од куце или мобилним, тако и допуним картицу за плацање на нету кад затреба, за моје потребе супер. Интеса би узимала мјесецно и да немам прилива, годину дана, а цуо сам и за неке друге банке, надам се да нецу сад "уреци" па да и ови поцну у НЛБ!?!

Name

Бан-крот

25.06.2017 14:06

Банке су највеће варалице и зеленаши то се од вајкада зна. Али, то је врло ријетко предмет новинарског и медијског интересовања јер напросто медији неће да жигошу своје главне клијенте, спонзоре, мецене. Зато је овај теxт БН за похвалу али и овдје нема детаља која је банка највише зеленашка и која највише закида. Све се своди на иницијале као да је државна тајна. А банке су углавном приватне фирме страног поријекла

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пикси

25.06.2017 16:13

Монеy оут оф нотхинг...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Задовољни Клијент Сбербанке

25.06.2017 18:42

Сбербанка не наплацује водјење рацуна ако рацун бије био активан...једна од ријетких ако не и једина...свака цаст !

ОДГОВОРИТЕ