Naplaćuju se i neaktivni računi

Iako nemate nikakvih transakcija preko računa u nekoj banci već duže vreme, banka ima pravo da vam naplati vođenje računa.

Republika Srpska 25.06.2017 | 14:53
Naplaćuju se i neaktivni računi
Neke banke to pravo iskoriste, pa se građani iznenade kada i nakon nekog vremena stigne obaveštenje da su banci u kojoj su nekad imali otvoren račun, dužni određeni iznos za vođenje računa.

"Jednostavno sam prešla u drugu banku, jer nisam bila zadovoljna uslugom. Otvorila sam drugi račun u drugoj banci, a onda su me iz prethodne banke obavestili da sam im dužna oko 20 KM, iako taj račun nisam više ni koristila", kaže Banjalučanka Milana K.

U Udruženju banaka BiH kažu da se nakon godinu dana neaktivnosti po Zakonu o bankama Republike Srpske račun klijenta gasi, a da u tom periodu banke imaju pravu da naplate vođenje računa i kada nema prometa preko tog računa.

"Da li neka banka naplaćuje ili ne vođenje neaktivnih računa je crno na belo regulisano ugovorom između klijenta i banke tako da ne može da bude nikakvih iznenađenja", kaže Radovan Bajić iz Udruženja bankara.

On ističe da bi najkorektnije bilo da klijent koji više ne želi da radi sa nekom bankom sam odjavi račun.

"Time će klijent biti siguran da neće biti troškova vođenja računa", ističe Bajić.

Banke za redovno vođenje računa mesečno uzimaju od 1 KM do 3 KM. U udruženjima potrošača RS kažu da građani retko čitaju ugovore, te napominju da bi ih u bankama trebalo bolje upoznati sa svim obavezama i naknadama koje ih očekuju.

U Agenciji za bankarstvo Republike Srpske kažu da je Zakonom o bankama Srpske propisano da korisnik može raskinuti ugovor o otvaranju i vođenju računa u bilo kom trenutku, bez plaćanja naknade i bez otkaznog roka, osim ako je ugovorom određen otkazni rok koji ne može biti duži od 30 dana.

"Zakonom je takođe propisano je da je korisnik, ukoliko raskine ugovor o otvaranju i vođenju računa, dužan da plati naknadu samo za usluge izvršene do dana raskida, a ako je takva naknada plaćena unapred, banka je dužna da mu vrati srazmerni deo plaćene naknade", kažu u Agenciji.

Od platnog prometa 81 milion KM

Prihodi od platnog prometa banaka lane su iznosili 81 milion KM i čine 56 odsto ukupnih operativnih prihoda.

"Prihode od platnog prometa čine prihodi po osnovu transakcija u unutrašnjem i međunarodnom platnom prometu, vođenja računa fizičkih i pravnih lica, plaćanja u unutrašnjem i međunarodnom platnom prometu i slično", navode u Agenciji za bankarstvo Republike Srpske.

(EuroBlic)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

bankar

25.06.2017 13:21

Svaka banka uzima tarifu za vođenje tekućeg računa na mjesečnom nivou. Ništa novo nije.

ODGOVORITE
Name

dejanpd

25.06.2017 15:40

Ja bih ovde, kad je vec to tema, javno pohvalio NLB Razvojnu banku, koristio sam tekuci rc.kod njih 6-7 godina, pa Ugovaranjem kredita kod Intesa SP banke oni po automatizmu zatvore prekoracenje, pozajmicu itd, a otvore mi racun kod sebe, kako sam i prihvatio Ugovorom, kao vid obezbjedjenja ili samo uslov kreditnog zaduzenja, nakon 3.5 godine, kolega mi kaze da mu je stigla neka presuda iz RF banke na nekih 20-tak maraka duga i preko 50km kamate, ja odmah zapucam u NLB da provjerim, kad nista, racun jos aktivan, nemam duga nego nekih 20-30 feninga i ja se vratim u Razvojnu, uzmem novu vizu, kupim i internet karticu pre paid, uzmem i eclick za marku mjesecno i prezadovoljan, najnize provizije, sve placam od kuce ili mobilnim, tako i dopunim karticu za placanje na netu kad zatreba, za moje potrebe super. Intesa bi uzimala mjesecno i da nemam priliva, godinu dana, a cuo sam i za neke druge banke, nadam se da necu sad "ureci" pa da i ovi pocnu u NLB!?!

Name

Ban-krot

25.06.2017 14:06

Banke su najveće varalice i zelenaši to se od vajkada zna. Ali, to je vrlo rijetko predmet novinarskog i medijskog interesovanja jer naprosto mediji neće da žigošu svoje glavne klijente, sponzore, mecene. Zato je ovaj text BN za pohvalu ali i ovdje nema detalja koja je banka najviše zelenaška i koja najviše zakida. Sve se svodi na inicijale kao da je državna tajna. A banke su uglavnom privatne firme stranog porijekla

ODGOVORITE
Name

Piksi

25.06.2017 16:13

Money out of nothing...

ODGOVORITE
Name

Zadovoljni Klijent Sberbanke

25.06.2017 18:42

Sberbanka ne naplacuje vodjenje racuna ako racun bije bio aktivan...jedna od rijetkih ako ne i jedina...svaka cast !

ODGOVORITE