Путин на Криму, Кијев осуђује

Руски председник Владимир Путин посјетио је данас полуострво Крим које је 2014. године припојено Русији, што је званични Кијев осудио наводећи да је то кршење суверенитета Украјине.

Свијет 24.06.2017 | 20:44
Путин на Криму, Кијев осуђује
Руски председник посјетио је Међународни дјечији центар "Артек" на обалама Црног мора који датира из времена Совјетског Савеза, наводи се у саопштењу Кремља, преноси АФП.

"Није било тако давно када је Артек пролазио кроз прилично тешка времена. Али сада се поново рађа као међународни летњи камп", рекао је Путин у обраћању младима.

Министарство спољних послова Украјине саопштило је да Кијев "сматра ову посјету озбиљним кршењем суверенитета и територијалног интегритета Украјине", преноси Тасс.

АФП подсјећа, Путин је био у посјети Криму и прије припајања тог полуострва Русији, које Кијев и даље сматра својом територијом.       Сукоби између украјинских и проруских снага на истоку Украјине трају од 2014, а у њима је до сада погинуло више од 10.000 људи, подсећа агенција.

Основан 1925. на основу идеје оца руског комунизма Владимира Лењина, Артек је из болнице за дјецу са туберкулозом претворен камп за дјечије "пионире", комунистичку организацију за младе између 10 и 14 година.

Након распада Совјетског Савеза 1991, Артек је као и читав Крим био дио независне Украјине и тада су наступила тешка времена за ту установу, међутим, како агенција наводи, када је Русија повратила Крим, камп је реновиран.

Извор: Агенције

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ББ

25.06.2017 06:59

Путину могу само, да пљуну под прозор.

ОДГОВОРИТЕ