Putin na Krimu, Kijev osuđuje

Ruski predsednik Vladimir Putin posjetio je danas poluostrvo Krim koje je 2014. godine pripojeno Rusiji, što je zvanični Kijev osudio navodeći da je to kršenje suvereniteta Ukrajine.

Svijet 24.06.2017 | 20:44
Putin na Krimu, Kijev osuđuje
Ruski predsednik posjetio je Međunarodni dječiji centar "Artek" na obalama Crnog mora koji datira iz vremena Sovjetskog Saveza, navodi se u saopštenju Kremlja, prenosi AFP.

"Nije bilo tako davno kada je Artek prolazio kroz prilično teška vremena. Ali sada se ponovo rađa kao međunarodni letnji kamp", rekao je Putin u obraćanju mladima.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine saopštilo je da Kijev "smatra ovu posjetu ozbiljnim kršenjem suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine", prenosi Tass.

AFP podsjeća, Putin je bio u posjeti Krimu i prije pripajanja tog poluostrva Rusiji, koje Kijev i dalje smatra svojom teritorijom.       Sukobi između ukrajinskih i proruskih snaga na istoku Ukrajine traju od 2014, a u njima je do sada poginulo više od 10.000 ljudi, podseća agencija.

Osnovan 1925. na osnovu ideje oca ruskog komunizma Vladimira Lenjina, Artek je iz bolnice za djecu sa tuberkulozom pretvoren kamp za dječije "pionire", komunističku organizaciju za mlade između 10 i 14 godina.

Nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991, Artek je kao i čitav Krim bio dio nezavisne Ukrajine i tada su nastupila teška vremena za tu ustanovu, međutim, kako agencija navodi, kada je Rusija povratila Krim, kamp je renoviran.

Izvor: Agencije

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

BB

25.06.2017 08:59

Putinu mogu samo, da pljunu pod prozor.

ODGOVORITE