Факултети и школе легла корупције

Образовање заузима друго место када је у питању корупција у БиХ, а најчешћи облици су непотизам, нерегуларна запошљавања, куповина испита и диплома, те разна условаљавања студената. С обзиром на то да се БиХ налази међу земљама које имају високу стопу корупције, овај проблем дубоко је захватио и област образовања.

Босна и Херцеговина 24.06.2017 | 18:16
Факултети и школе легла корупције
Према истраживањима „Транспаренцy интернатионал БиХ“ и њиховој линији за правну помоћ, корупција у образовању је на високом другом месту одмах после државне управе.

Из ТИ БиХ кажу да износе новца које корупција у образовању „прогута“ годишње немогуће ни проценити, а „прљави послови“ највише долазе до изражаја на факултетима.

''Куповина и продаја испита је њачешћи облик, који се често не дешава само разменом новца, већ кроз разне врсте познанства, притисака, политичких утисака, али и разних условљавања студената'', објашњава портпарол ТИ БиХ, Ивана Корајлић.

Најтужније од свега што за ове оптужбе, чак ни када су случајеви имали медијску пажњу, није нико одговарао.

''Нажалост, нико не реагује. Чак ни када случај дође до суда, као онај професора из Тузле и Сарајева, готово нико не одговара. Професори оптужени за узимање мита и искориштавање студенткиња завршили су на суду, али с обзиром на то да судски процеси нису доведени до краја, ти професори су враћени на посао'', објашњава Корајлићева.

Из групе оптужених кажњен је само возач, док су професори оптужени за секс афере, искориштавање студента и узимање мита враћени на посао.



У ТИ БиХ наглашавају да додатне проблеме прави и политизовано управљање универзитетима због чега квалитет образовања иде ка доле.

''Један од кључних проблема је политизован избор кадрова и руководства факултета, где се директно постављају страначки подобни људи. Иста ствар је у средњим и основним школама где се директори такође бирају по политичкој линији, а конкурси за избор наставника се масовно злоупотребљавају'', додаје она.

Док корупција као корозија захвата факултете широм БиХ, најтужније је да је најмање пријављују студенти који ћуте и неће да виде шта се око њих дешава, објашњавају у ТИ.

Јавна је тајна да многи затварају очи када виде да неко у индекс ставља новац, када их професор условљава да купе књигу од 50 КМ како би изашли на испит, и када на конкурсу за асистанте најбољи кандидат буде неко са најлошијим критеријумима.

Све ово потврђују и подаци инспекције. Прошле године Републичка просветна инспекција је имала 1.091 контролу, а у 346 случајева констатовала пропусте у раду и издала 34 прекршајна налога у износу од 48.000 КМ.

Према неславним подацима, корупција не захвата само високо образовање, има је још у предшколском, где су конкурси намештени, а радна места васпитача нису попуњена стручним кадром.

Ни у основном образовању није боље, јер је у школама утврђено много неправилности.



''Утврђене су неправилности када су у питању процедуре и критеријуми запошљавања, формирање и рад стручних органа, неажурно вођење евиденције, те доношење општих аката школе, али и многе друге'', каже портпарол Републичког инспектората РС, Душанка Макивић.

Све ово сведочи да у образовању много тога није по закону, а пропусти имају много утицаја на будућност младих, као и будућност целе државе.

На све ове критике са бањалучког Универзитета стижу одговори да у последњих пет година није било пријављених случајева корупције органима Универзитета, те да је 2013. године Универзитет усвојио “Програмом превенције корупције“ којим се спречава настанак незаконитих послова. Шта тачно раде и како се против тога боре нисмо успели сазнати.

Јавни факултети губе углед

Чињеницу да је последње две године јавне факултете уписало мање бруцоша него икада, а разлози су, тврде стручњаци, малверзације на факултетима после који они губе свој углед, као и одлазак младих у иностранство.

''Јавни факултет уместо да својим квалитетом покажу да су изнад приватних, као да се покушавају такмичити и снижавају своје критеријуме и квалитет услуга. Зато млади све чешће бирају приватне факултете, јер им се за новац обећава боља услуга и брже студирање'', објашњава Ивана Корајлић.

Извор: Блиц

Коментари / 27

Оставите коментар
Name

Ивана Корајлиц је заборавила да казе

24.06.2017 16:27

Да у Бањалуци постоје и такве рупе каква је и супа која се зове, ни мање ни висе него "Прометеј" - замислите!? Тај биро за стампање папира су основала два типа која су деценијама прали клозете по иностранству и досли да отворе високосколску установу - мозес мислити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Блц

24.06.2017 16:51

Ко ти је крив сто и ти немозес да заврсис факултет

Name

Ре Блц

24.06.2017 17:11

Па шта ако немозе да заврши јер сви морају завршити,а ту и јесте проблем сто сте ви покуповали то висе се и нескрива.....и запосли се у државну фирми и прима 2000 км а људи сто су жуљали 4-5 година од таквих будала Немогу имати посао.подерати све те државне дипломе и биће мјеста за људе сто су завршили државне факултете

Name

ре Блц

24.06.2017 17:19

Ха ха ха ха

Name

Интелектуалци блц и ре блц

24.06.2017 18:07

Драги моји, требали би да се вратите у основну сколу и, за поцетак, науците како се писе негација глагола.

Name

Др

24.06.2017 20:31

Уписес ЕТФ Сарајево и нема стеле ал има да дерес столцу дневно 15 х.

Name

Ре блц

25.06.2017 07:02

Човјек је Хтјео реци подерати приватне дипломе морони једни

Name

ре

25.06.2017 10:45

Ви сте примитвни и необразовани,завршите студије у тору и цијели живот вам је мозак тор,то су државни факултети.Када дођете радити везе немате...и мислите да ће вам знање поткрјепљено искуством неко дати ђжаба,неће Богами,колико пара толико и музике

Name

ЖУЋО

24.06.2017 16:40

ОБРАЗОВАЊЕ У РС ЈЕ НУЛА. ОЦЈЕНЕ СЕ КУПУЈУ ОД ОСНОВНЕ, СРЕДЊЕ ШКОЛЕ И ФАКУЛТЕТА. ПОСТОЈИ И ЦЈЕНОВНИК ОЦЈЕНА, НАРАВНО НЕСЛУЖБЕНО, АЛИ ЧИЊЕНИЦА ДА ЈЕ ОВА ВЛАСТ ЗА ПОСЛЕДЊИХ 10 ГОДИНА УНИШТИЛА ГОТОВО СВЕ ПА НЕ ЧУДИ ШТО ИОЛЕ ПАМЕТНИ БЈЕЖЕ ГЛАВОМ БЕЗ ОБЗИРА. КАКО ЈЕ ЖЕЉКА ПРОДУЖИЛА ЖИВОТНИ ВИЈЕК ГРАЂАНА ЗА 4 ГОДИНЕ, ДАБОГДА СВИ ОНИ ЖИВЈЕЛИ КАКО СУ ЧЕСТИТО РАДИЛИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

стриптизета

24.06.2017 17:06

Ха ха фабус сироки бријег.. .све образовани кадрови до мојега...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

24.06.2017 17:33

Срозавању угледа високог образовање су управо допринијели приватни факултети. Замислите дозволите неписменим криминалцима да постану сад у трендовском газде факултета. Плати и крене штампање диплома. Смијурија, основна школа је пуно тежа од приватних факултета.

Name

Ранко

24.06.2017 17:36

Тај Прометеј су отворили типови који доле имају кафић. Они неписмени, ал знају штанцат дипломе. Замислите државу која дозвољава са приватним факултетима запошљавање у државне институције. Ти факултети су чист криминал и индиректна куповина диплома. Измеду њих нема разлике у квалитету. Кључ у браву!)

Name

Синиша

24.06.2017 17:40

У Америци имате читав низ тих неких лијевих колеџа гдје година кошта хиљаду долара, али посао не можете добити нигдје. Као и код нас приватни коледзи по кућама који не вриједе ништа.

Name

Зипо

24.06.2017 19:52

УИО убједљиво на првом мјесту по корупцији, криминалу и непотизму.

Name

Дрзава

24.06.2017 17:50

Свака дрзава стоји на младој генерацији.Онај ко је код нас унистио младу генерацију потпуно идиотским факултетима унистио је дрзаву.Банда политицатра који би за марку продали и родјено дијете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрени

24.06.2017 17:56

Моја сестра је морала дати паре за три испита на државном факултету у Бањалуци, јер их никако није могла положити. Немојте мислити да се тамо не купују дипломе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тица

24.06.2017 20:57

дрзавни су приватни....сва дијеца од гузоња предају на њима ....само сто они имају катедре као да је то приватно власниство само не дају своје новце .... него су дрзавне... и тако они туку цутав зивот.... сад се појавили људи који дају свој новац и они не ваљају а ваљају професери који имају сву благодат тросења дрзавних пара ...е ста су друствене имовине уписали на факултете ... ко им плаца струју.... воду...порезе ..плате.. и др.

Name

Жарко

24.06.2017 21:04

Онај ко учи на државном факултету не мора тражити везу за куповину испита. Данас би сви хтјелиббез гријања столице и линијом мањег отпора. Приватни факултети искључиво постоје због продаје диплома.

Name

Ре

24.06.2017 21:06

Ма јок, приватни се скупо плацају и јос поред сколарине плацас сваки испит, а јавни факултети-само паметни заврсавају и не плацају ниста, тамо нема корупције. Све у свему кад заврсис приватни имас посао а са јавним немас, па боље онда уписати приватни..

Name

Исто је то све

24.06.2017 22:44

Е браво...има тога у свим градовима али ови приватни су конкуренција дрзавним па зато толика фрка а боље је уписати и платити приватни него потплацивати на дрзавном факултету!

Name

врзино коло

24.06.2017 20:26

Основно образовање се промијенило на горе како је политика ушла у њега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Објективан

24.06.2017 20:35

У средњим школама у Источном САРАЈЕВУ предају људи са завршеним приватним факултетима .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дуле

24.06.2017 20:44

Просветна инспекција треба да провејери дипломе наставног кадра у основном и средњем образовању јер медју поштеним наставницима има доста оних који су ти дошли без одговарајућих квалификација .

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

24.06.2017 21:34

СЛАТКО СЕ НАСМИЈЕМ ЂАЦИ БОЉЕ ЗНАЈУ ОД ПРОФЕСОРА ОНИ НИТИ ЈЕЗИКА ЗНАЈУ А ТИТУЛА ПРОФЕСОРА НА ФАКУЛТЕТУ ДЈЕЦА РАСТУРАЈУ МОБИТЕЛЕ КОМПЈУТЕРЕ А ОНИ КАСКАЈУ ВЕЋИНА ЈЕ КУПИЛА ДИПЛОМЕ ИЗ УСТАНОВА ОТИШЛИ НА ФАКУЛТЕТ УПРОПАСТИЛИ ФИРМЕ САД ДЈЕЦУ УЧЕ НЕ КА СЕ НАПРАВИ ИСТРАЖИВАЊА О ТОМЕ КО НАМ ПРЕДАЈЕ ДЈЕЦИ ЗАТО ДЈЕЦА БЈЕЖЕ ГЛАВОМ БЕЗ ОБЗИРА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ацика

25.06.2017 00:18

Дрзавни је дрзавни. све остало је мање битно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БиХ

25.06.2017 06:29

У БиХ сад има више Факултета образованих него не образованих

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђоле

26.06.2017 13:49

Који државни. Онај правни у БЛ гдје Вито Поповиц Корлеоне измисли предмет организовани криминал и доведе Милу Шикмана, цовјека без основног студија права да га предаје јер му је обезбиједио предмет на Високој полицијској (сада факултету безбједности) . Или доведе Станка Бејатовица из афере индекс из Крагујевца због пословних односа свога сина са РИТЕ Гацко на међународно кривично право умјесто нашег човјека омиљеног проф. Икановица који је судија Врховног суда РС.

ОДГОВОРИТЕ