Катар одбио ултиматум

Министар спољних послова Уједињених Арапских Емирата Анвар Гаргаш рекао је данас да Катар није прихватио ултиматум постављен од арапских држава, додавши да "алтернатива није ескалација, већ разилажење".

Свијет 24.06.2017 | 15:55
Катар одбио ултиматум
Гаргаш је новинарима рекао да је дипломатија и даље приоритет.

Катарски полудржавни Национални комитет за људска права саопштио је у петак да листа захтјева, коју су Катару поставиле арапске земље које су недавно прекинуле односе са њим, представља кршење конвенција о људским правима.

Овај комитет је навео да Катар не треба да прихвати постављене захтјеве и услове, пренео је Реутерс. Арапске земље које су недавно прекинуле односе са Катаром, траже од те земље да, у року од 10 дана прихвати захтјеве за гашење катарске телевизије "Ал-Џазира" и њене подружнице, прекине дипломатске везе с Ираном и војну сарадњу са Турском, као и везе са "терористичким организацијама".

Листу захтјева Катару је, као посредник, предао Кувајт. АП подсјећа да су Саудијска Арабија, Уједињени Арапски Емирати, Бахреин и Египат раније овог мјесеца прекинули све везе са Катаром, оптуживши ту земљу да подржава и финансира и тероризам.

Те арапске земље захтијевају од Катара да протјера припаднике иранске Револуционарне гарде, затвори катарска дипломатска представништва у Ирану и са Техераном прекине дипломатске везе и било какву заједничку војну сарадњу, док би трговина са Ираном била дозвољена под стриктним правилима међународних и америчких санкција, наводи АП који имао увид у тај документ. 

Арапске земље такође захтијевају гашење катарске телевизијске станице Ал-Џазира и њених подружница Араби21, Рашд, "Ал Араби Ал Џадид" и "Мидл ист ај".

Међу захтјевима се нашло и моментално окончање војне сарадње са Турском на тлу Катара, као и уклањање турске војне технике, што у суштини значи да би дошло до гашења турске базе у Катару.

Поред веома јасних захтјева, арапске земље су упутиле и мање прецизне захтјеве, који се могу протумачити и као субјективни, јер захтијевају да се предају "терористичке личности" и тражени индивидуалци. 

Други такав примјер је финансијска накнада за губитак живота, као директан резултат катарске политике, а сума би била одређена у договору са Катаром.

Извор: Срна

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Пирати

24.06.2017 18:04

Сад це пирати Сарацени да то опљацкају.Јос мало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоол

24.06.2017 20:59

Ово је превише у условима да су војно окупирали Катар а услови су написани са намјером да је немогуце да их прихвате.Војна опција тешко да може јер су Турци то предвидјели и шаљу додатних 5 хиљада војника плус опрема.Избио би регионални рат са најмање 8-10 држава укључујући три највеће С.Арабију,Иран и Турску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Купус

24.06.2017 22:42

Вјера је једно цовјек је гресник а политика курва.Кад це те јадне глупе Исламске дрзаве схватити да модерна политика запада функционисе подкопавањем система.

ОДГОВОРИТЕ