Katar odbio ultimatum

Ministar spoljnih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata Anvar Gargaš rekao je danas da Katar nije prihvatio ultimatum postavljen od arapskih država, dodavši da "alternativa nije eskalacija, već razilaženje".

Svijet 24.06.2017 | 15:55
Katar odbio ultimatum
Gargaš je novinarima rekao da je diplomatija i dalje prioritet.

Katarski poludržavni Nacionalni komitet za ljudska prava saopštio je u petak da lista zahtjeva, koju su Kataru postavile arapske zemlje koje su nedavno prekinule odnose sa njim, predstavlja kršenje konvencija o ljudskim pravima.

Ovaj komitet je naveo da Katar ne treba da prihvati postavljene zahtjeve i uslove, preneo je Reuters. Arapske zemlje koje su nedavno prekinule odnose sa Katarom, traže od te zemlje da, u roku od 10 dana prihvati zahtjeve za gašenje katarske televizije "Al-Džazira" i njene podružnice, prekine diplomatske veze s Iranom i vojnu saradnju sa Turskom, kao i veze sa "terorističkim organizacijama".

Listu zahtjeva Kataru je, kao posrednik, predao Kuvajt. AP podsjeća da su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat ranije ovog mjeseca prekinuli sve veze sa Katarom, optuživši tu zemlju da podržava i finansira i terorizam.

Te arapske zemlje zahtijevaju od Katara da protjera pripadnike iranske Revolucionarne garde, zatvori katarska diplomatska predstavništva u Iranu i sa Teheranom prekine diplomatske veze i bilo kakvu zajedničku vojnu saradnju, dok bi trgovina sa Iranom bila dozvoljena pod striktnim pravilima međunarodnih i američkih sankcija, navodi AP koji imao uvid u taj dokument. 

Arapske zemlje takođe zahtijevaju gašenje katarske televizijske stanice Al-Džazira i njenih podružnica Arabi21, Rašd, "Al Arabi Al Džadid" i "Midl ist aj".

Među zahtjevima se našlo i momentalno okončanje vojne saradnje sa Turskom na tlu Katara, kao i uklanjanje turske vojne tehnike, što u suštini znači da bi došlo do gašenja turske baze u Kataru.

Pored veoma jasnih zahtjeva, arapske zemlje su uputile i manje precizne zahtjeve, koji se mogu protumačiti i kao subjektivni, jer zahtijevaju da se predaju "terorističke ličnosti" i traženi individualci. 

Drugi takav primjer je finansijska naknada za gubitak života, kao direktan rezultat katarske politike, a suma bi bila određena u dogovoru sa Katarom.

Izvor: Srna

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Pirati

24.06.2017 18:04

Sad ce pirati Saraceni da to opljackaju.Jos malo.

ODGOVORITE
Name

Zool

24.06.2017 20:59

Ovo je previše u uslovima da su vojno okupirali Katar a uslovi su napisani sa namjerom da je nemoguce da ih prihvate.Vojna opcija teško da može jer su Turci to predvidjeli i šalju dodatnih 5 hiljada vojnika plus oprema.Izbio bi regionalni rat sa najmanje 8-10 država uključujući tri najveće S.Arabiju,Iran i Tursku.

ODGOVORITE
Name

Kupus

24.06.2017 22:42

Vjera je jedno covjek je gresnik a politika kurva.Kad ce te jadne glupe Islamske drzave shvatiti da moderna politika zapada funkcionise podkopavanjem sistema.

ODGOVORITE