Радни дан за Вучића у вили "Мир"

Председник Србије Александар Вучић састао се јутрос са специјалним изаслаником Владе Немачке и бившим немачким канцеларом Герхардом Шредером, у наставку низа билатералних сусрета са високим гостима из иностранства који су поводом инаугурације допутовали у Београд.

Србија 24.06.2017 | 11:42
Радни дан за Вучића у вили "Мир"
Вучић и Шредер разговарали су на радном доручку. Као и јуче, председник Србије са гостима разговара у вили Мир.
 
- Веома је важно јачање веза међу лидерима у региону, а с обзиром на све што је до сада урађено, овај регион показује да иде напред - каже специјални изасланик немачке владе Герхард Шредер.

Након састанка са председником Србије Александром Вучићем, рекао је да су разговарали о међународној политици и ситуацији у региону, и истакао да је Србија стуб стабилности у региону.

- Веома је важно јачање веза међу лидерима региона. Сматрам да је Србија стуб стабилности у региону и мислим да регион, јачањем веза и свим што је до сада урађено, показује да иде напред - рекао је Шредер.

Он је додао да председник Србије жели да настави европски курс и еворпски пут, све до чланства у ЕУ, што је и јуче у свом говору јасно рекао.



Добре везе са Немачком

- Србија је са председником Вучићем на добром путу и везе са Немачком су јако добре“ - додао је Шредер.

Председник Вучић је истакао да је веома важно да Немачка, као водећа земља Европске уније, подржава интеграцију земаља Западног Балкана у европску породицу.

Јачати економске везе

Вучић је захвалио Шредеру на присуству свечаној церемонији, истакавшšи да слањем тако високог представника Немачка показује своје интересовање како за Србију, тако и за читав регион.

Двојица саговорника сагласила су се да је неопходно радити на јачању економских веза земаља региона, јер само економски јаке земље поседују политички значај и моћ.

Вучић је након овог састанка разговарао са председником Велике народне скупштине Турске Исмаилом Кахраманом. Он је истакао да односи две земље иду узлазном линијом и могу бити много бољи у будућности.

Вучић се Кахраману захвалио на доласку, нагласивши да су Србија и Турска значајно унапредиле економске односе, али и да је у политичким односима све више разумевања. Он је истакао и важност сарадње два парламента.

Кахраман је честитао председнику Вучићу на добијеним изборим и позвао га да присуствује светском форуму о нафти који се у јулу месецу одрžжава у Истанбулу. Он је такође истакао да Турска страна припрема посету председника Ердогана Србији.

- Србија је како за Турску, тако и за читав регион, веома важна земља. Желимо да развијамо наше економске односе и да šшто већи број турских бизнисмена инвестира у вашšој земљи - нагласио је Кахраман, и додао да је велико интересовање турске пословне заједнице за инвестирање у Србији, поготову у области инфраструктуре.



Председник Србије разговарао је и са својим македонским колегом Ђорђем Ивановим, коме се захвалио што је присуствовао на инаугурацији, потврдио добре односе две земље и нагласио важност што чешћих сусрета на високом нивоу који доприносе релаксирању односа два народа.

Он је рекао да је неопходно јачати и трговинску размену две земље, као и економске везе, сарадњу у области културе и спорта.

Председник Иванов нагласио је да је за Македонију Србија важан трговински партнер и да би било значајно разматрати сарадњу на енергетском позвезивању, али и унапређењу друмског и железничког саобраћаја, користећи при том могућности које пружа формат Кина ЦИЕЗ (Кина и земље централне и источне Европе).

Састанку је присуствовао и министар спољних послова Македоније Никола Димитров, који је председнику Вучићу пренео честитке премијера Зорана Зајева и македонске владе.

Вучић се састао и са генералним секретаром Организације Уговора о колективној безбедности ОДКБ Јуријем Хачутаровим, након чега је рекао да Србија жели да пружи допринос миру и безбедности у свету, као што водећи одговорну регионалну политику чува мир и безбедност на Западном Балкану.

Србија остаје војно неутрална

- Србија, која остаје војно неутрална земља, жели да унапреди сарадњу са ОДКБ, као и билатералне односе са чланицама те организације - рекао је Вучић, захваливши што је ОДКБ на тако високом нивоу био заступљен на јучерашњој свечаност.

Генерални секретар Хачутаров је изразио поштовање према одлуци Србије да остане војно неутрална, јер та одлука одражава независну, суверену и снажну Србију. У исто време је поздравио спремност за проширење сарадње у одговарајућим оквирима.

Уследили су затим и сусрети са председником Посланичког дома Марока Хабибом ел Малкијем и црногорским председником Филипом Вујановићем.

Заједнички пројекти Србије и Црне Горе

- Србија и Црна Гора морају афирмисати заједничке пројекте, пре свега у области путне инфраструктуре и коришћења заједничких енергетских капацитета, јер је то велика шанса за развој, а измедју две земље нема отворених питања - рекао је председник Црне Горе Филип Вујановић.



Након састанка са својим српским колегом, Вујановић је рекао да је задовољан тим разговором у коме је, каже, констатовано да Србија и Црна Гора треба да предузму заједничке активности, да користе и Берлински процес, као и све што нуде фондови ЕУ.

- То је најбољи модел да се у условима осетљивих политичких односа, фокусирањем на економију олакша и решавање политичких питања - рекао је он.

Без мешања у унутрашња питања

Говорећи о уласку Црне Горе у НАТО, Вујановић је рекао да у оквиру пријатељских односа, пријатељски треба да доживљавамо и наше разлике и истакао да ће Србија, кад је реч о сарадњу са НАТО, водити политику која је у најбољем интересу њених грађана.

- Црна Гора је део НАТО интеграција, што је био стратешки интерес државе, а што Србија разуме као унутрушње питање Црне Горе у које се не меша. На исти начин Црна Гора разуме неутралност Србије и доживљава то као ствар суверенитета Србије - рекао је црногорски председник који је синоћ присуствовао свечаности поводом инаугурације председника Србије Александар Вучића у Палати Србија.

Вучић данашњи низ састанака завршава разговором са замеником помоћника државног секретара САД Хојтом Брајаном Јием.

Председник Србије низ билатерала је започео јуче, а током дана се састао са потпредседником руске владе Дмитријем Рогозином, потпредседником Сталног комитета Свекинеског народног конгреса Ђи Бингсјуеном, словеначким председником Борутом Пахором.

Сусрео се и са премијером Габона, шефом грузијске дипломатије, министром у Влади Белорусије, парламентарним секретаром Канаде за односе са САД и саветником председника Палестине за међународна питања.

Председник је разговарао и са заменицом генералног секретара НАТО Роуз Готемилер и министарком одбране Италије Робертом Пиноти, затим са председницом Хрватске Колиндом Грабар Китаровић, и члановима Председништва БиХ и европским комесаром за проширење Јоханесом Ханом.

(Тањуг)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

косовка (бранка)

25.06.2017 05:26

Срећан почетак велике обаве Александре. ПУНО здравља желим да би наставио тамо где си.стао.Никад ником пре тебе није успео ни 5% ид овога што си ти.Зицео

ОДГОВОРИТЕ