Струја скупља, народ огорчен

Вест да је произвођачима електричне енергије у Српској смањена концесиона накнада за 86 одсто изазвала је огорченост код потрошача, који од прошле године плаћају скупљу струју.

Република Српска 23.06.2017 | 22:07
Струја скупља, народ огорчен
Министарство индустрије је предложило, а Влада РС је прихватила да концесиона накнада буде смањена са 3,6 на 0,5 одсто од оствареног прихода производње електричне енергије!

О којим износима се ради, најбоље показује податак да је током прошле године и у првом кварталу ове из система Електропривреде РС у буџете само 12 општина уплаћено готово 30 милиона марака по основу Закона о накнадама за кориштење природних ресурса у сврху производње електричне енергије.

У истом периоду је ЕФТ РиТЕ ''Станари'' по основу накнада за производњу елетричне енергије уплатио укупно око 7,2 милиона КМ у буџет локалне заједнице и Републички буџет. Осим тога, ЕФТ РиТЕ ''Станари'' је прошле године уплатио 1,1 милион КМ на име концесионе накнаде за експлоатацију угља оставреног продајом угља трећим лицима.

Укупна уплата концесионих накнада за 17 малих хидроелектрана прошле године и у првом тромесечју била је 444.299 КМ.



Информацију о смањењу концесионе накнаде јавности је обелоданио посланик СДС у НСРС Давор Шешић, који је тражио образложење под којим околностима је дошло до смањења концесионе накнаде за ТЕ ''Станари'' на годишњем нивоу од 10 милиона КМ.

''У концесионом уговору власник ТЕ “Станари” је тражио да накнада не буде смањена, што значи да је био спреман да плаћа пун износ, те не знамо зашто је министар индустрије одлучио да је смањи. Уколико ТЕ “Станари” буде продата “Електропривреди Хрватске”, о чему се све гласније говори, имаћемо ситуацију да Влада РС финансира ову хрватску компанију'', оценио је Шешић.

У Министарству индустрије РС кажу да је циљ да сва концесиона предузећа, без обзира да ли су приватна или државна, до краја године почну да примењују Правилник и Закон о накнадама за кориштење природних ресурса за производњу струје.

''На овај начин би се обезбедио равноправан третман кроз једнаке услове пословања за све учеснике на тржишту производње електричне енергије. При томе, буџет РС неће бити оштећен јер ће се повећати број концесионара, а с друге стране градови и општине задржаће приходе у стоодстотном износу. Имајућу у виду очекивано повећање броја концесионара, биће повећан и број локалних заједница који ће на овај начин остваривати приходе'', наводе у Министарству индустрије.

Нисмо добили одговор колико произвођача ће плаћати концесиону накнаду и колико новца ће се слити у буџет по пројекцијама производње електричне енергије.

Преговори са Хрватима

Хрватски Јутарњи лист је прошлог месеца, позивајући се на незваничне изворе, објавио да Хрватска електропривреда већ неколико месеци озбиљно преговора о могућем преузимању ТЕ Станари.

У ЕФТ су саопштили да неће напустити Станаре, али да разматрају опцију довођења партнера како би ослободили капитал за нове пројекте у РС и земље региона.

Извор: Блиц

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Блесав народ

23.06.2017 21:00

Ста је с тим народом.Стално.несто огорцен.Да нису неки психицки проблеми код народа насег.

ОДГОВОРИТЕ
Name

22

23.06.2017 23:23

Блесави сте ви који измишљате нову економску област никоме позната у свијету.Говорите разумљивим језиком,али незнате то се не купује са дипломом.Колико ми је познато у полицијској школи на Враћама се није изучавала економија.

Name

Драган

23.06.2017 21:36

Док год ћутимо биће нам овако. Умјесто да се народ окупи и ријеши ствар за 3 дана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Народ казес....

24.06.2017 10:53

Цути

Name

Вупер

23.06.2017 21:49

Вук Хамовиц овде ведри и облаци са струјом а ко је са њим у компи теско је погодити. Вук је направио електрану у Станарима а ми јао мало имамо од тог.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Турбоскара

24.06.2017 06:34

А колико сам разумио И та електрана у станарима је прије неколико дана затворена.Фалит.

Name

МУНГОС

24.06.2017 04:27

МА ЈЕ'ЕШ НАРОД , САМО КУКА И ЛЕЛЕЧЕ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

багра

24.06.2017 10:54

Куууукууу лееелеее, кмеее, кмееееее