Struja skuplja, narod ogorčen

Vest da je proizvođačima električne energije u Srpskoj smanjena koncesiona naknada za 86 odsto izazvala je ogorčenost kod potrošača, koji od prošle godine plaćaju skuplju struju.

Republika Srpska 23.06.2017 | 22:07
Struja skuplja, narod ogorčen
Ministarstvo industrije je predložilo, a Vlada RS je prihvatila da koncesiona naknada bude smanjena sa 3,6 na 0,5 odsto od ostvarenog prihoda proizvodnje električne energije!

O kojim iznosima se radi, najbolje pokazuje podatak da je tokom prošle godine i u prvom kvartalu ove iz sistema Elektroprivrede RS u budžete samo 12 opština uplaćeno gotovo 30 miliona maraka po osnovu Zakona o naknadama za korištenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije.

U istom periodu je EFT RiTE ''Stanari'' po osnovu naknada za proizvodnju eletrične energije uplatio ukupno oko 7,2 miliona KM u budžet lokalne zajednice i Republički budžet. Osim toga, EFT RiTE ''Stanari'' je prošle godine uplatio 1,1 milion KM na ime koncesione naknade za eksploataciju uglja ostavrenog prodajom uglja trećim licima.

Ukupna uplata koncesionih naknada za 17 malih hidroelektrana prošle godine i u prvom tromesečju bila je 444.299 KM.Informaciju o smanjenju koncesione naknade javnosti je obelodanio poslanik SDS u NSRS Davor Šešić, koji je tražio obrazloženje pod kojim okolnostima je došlo do smanjenja koncesione naknade za TE ''Stanari'' na godišnjem nivou od 10 miliona KM.

''U koncesionom ugovoru vlasnik TE “Stanari” je tražio da naknada ne bude smanjena, što znači da je bio spreman da plaća pun iznos, te ne znamo zašto je ministar industrije odlučio da je smanji. Ukoliko TE “Stanari” bude prodata “Elektroprivredi Hrvatske”, o čemu se sve glasnije govori, imaćemo situaciju da Vlada RS finansira ovu hrvatsku kompaniju'', ocenio je Šešić.

U Ministarstvu industrije RS kažu da je cilj da sva koncesiona preduzeća, bez obzira da li su privatna ili državna, do kraja godine počnu da primenjuju Pravilnik i Zakon o naknadama za korištenje prirodnih resursa za proizvodnju struje.

''Na ovaj način bi se obezbedio ravnopravan tretman kroz jednake uslove poslovanja za sve učesnike na tržištu proizvodnje električne energije. Pri tome, budžet RS neće biti oštećen jer će se povećati broj koncesionara, a s druge strane gradovi i opštine zadržaće prihode u stoodstotnom iznosu. Imajuću u vidu očekivano povećanje broja koncesionara, biće povećan i broj lokalnih zajednica koji će na ovaj način ostvarivati prihode'', navode u Ministarstvu industrije.

Nismo dobili odgovor koliko proizvođača će plaćati koncesionu naknadu i koliko novca će se sliti u budžet po projekcijama proizvodnje električne energije.

Pregovori sa Hrvatima

Hrvatski Jutarnji list je prošlog meseca, pozivajući se na nezvanične izvore, objavio da Hrvatska elektroprivreda već nekoliko meseci ozbiljno pregovora o mogućem preuzimanju TE Stanari.

U EFT su saopštili da neće napustiti Stanare, ali da razmatraju opciju dovođenja partnera kako bi oslobodili kapital za nove projekte u RS i zemlje regiona.

Izvor: Blic

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Blesav narod

23.06.2017 23:00

Sta je s tim narodom.Stalno.nesto ogorcen.Da nisu neki psihicki problemi kod naroda naseg.

ODGOVORITE
Name

22

24.06.2017 01:23

Blesavi ste vi koji izmišljate novu ekonomsku oblast nikome poznata u svijetu.Govorite razumljivim jezikom,ali neznate to se ne kupuje sa diplomom.Koliko mi je poznato u policijskoj školi na Vraćama se nije izučavala ekonomija.

Name

Dragan

23.06.2017 23:36

Dok god ćutimo biće nam ovako. Umjesto da se narod okupi i riješi stvar za 3 dana.

ODGOVORITE
Name

Narod kazes....

24.06.2017 12:53

Cuti

Name

Vuper

23.06.2017 23:49

Vuk Hamovic ovde vedri i oblaci sa strujom a ko je sa njim u kompi tesko je pogoditi. Vuk je napravio elektranu u Stanarima a mi jao malo imamo od tog.

ODGOVORITE
Name

Turboskara

24.06.2017 08:34

A koliko sam razumio I ta elektrana u stanarima je prije nekoliko dana zatvorena.Falit.

Name

MUNGOS

24.06.2017 06:27

MA JE'EŠ NAROD , SAMO KUKA I LELEČE...

ODGOVORITE
Name

bagra

24.06.2017 12:54

Kuuuukuuu leeeleee, kmeee, kmeeeeee