Анализа: КК Партизан - нова управа и тренер?!

Партизан ће у наредних десетак дана добити нову управу и тренера.

Кошарка 24.06.2017 | 22:45
Анализа: КК Партизан - нова управа и тренер?!
За сада, ове промене се морају окарактерисати као позитивне. Ипак, резултати и пут којим клуб иде зависиће од количине прикупљеног новца. У сусрет све извеснијој приватизацији клубова, Партизан ће ићи са новим председником. За сада, тој позицији је најближи Жарко Зечевић, или неко кога популарни Зека постави. Жарко Зечевић је бивши кошаркаш црно – белих, са 12-огодишњим стажом у првом тиму. Након тога Зечевић има вишедеценијски стаж у ФК Партизан, на руководећим местима. Завидно искуство и пословно – друштвене конекције у земљи и свету су нешто што препоручује Зечевића, који ће, пре свега, покушати да уреди финансијско пословање нашег кошаркашког гиганта. Ако не лично, због засићености и много других обавеза, онда бар препоручивањем човека од поверења.

Партизан ће у нову сезону ући богатији за пословно – техничку сарадњу са КК Дyнамиц са Дорћола. Оно што Дорћолце и њиховог председника Велибора Јојића квалификује јесте, пре свега Дyнамиц Арена, модерна хала која би задовољила потребе црно – белих за тренингом, и тако значајно растеретила буџет. Такође, овај клуб, који је стабилан члан КЛС би био одличан за развој младих играча Партизана, који имају квалитетан тренинг у клубу, али немају утакмице. Играчи попут Слобе Јовановића и Николе Танасковића би у Дyнамиц-у добили преко потребне минуте за сазревање против сениорских КЛС играча, што је неизоставан део развоја. Овим би млади играчи стицали искуство играња сениорске кошарке. Такође, Партизан би од Дyнамиц-а добио неке већ формиране играче, попут, рецимо, крила Дорћолаца Александра Лазића, или комбо бека Андреје Стевановића.

Највећи добитак за Партизан би представљао повратак трофејног тренера Мирослава Муте Николића, који је све извеснији. Црно – бели су претходне две сезоне лутали у избору тренера са почетником Петром Божићем и неоствареним тренером без већих резултата у каријери – Александром Џикићем. Сада је време за велико тренерско име. Мирослава Николића не треба представљати превише.

Тренерску каријеру је започео 1990. године у Марибору, у малом клубу који се такмичио са европским гигантима у некадашњој лиги СФРЈ. Широј јавности је постао познат невероватним успесима са еикопом БФЦ из Беочина на чијој клупи је био од 1994. до 1996. године. Следеће године Николић се сели у Партизан. Са црно-белима је 1996/97 освојио првенство СР Југославије, а сезоне 1998/99 и 1999/2000 са подгоричком Будућношћу.

Од 1999. до 2004. био је тренер Радничког из Београда, Црвене звезде, Војводине, Аполона из Грчке и Будућности.

Године 2004. преузео је Хемофарм и водио је тим све до марта 2008. Од јесени 2009. године предводио је крагујевачки КК Раднички, све до гашења клуба 2014.

Од 2015. је шеф стручног штаба КК Дyнамиц БГ.

Као изузетан мотиватор Николић је често био део стручног штаба репрезентативних селекција. Са сениорском репрезентацијом је узео сребрну медаљу на Олимпијским Играма у Атланти 1996. као помоћни тренер Жељка Обрадовића. 1997. године тренерски дуо освојио је Европско првенство у Шпанији, а 1998. је са Дудом Ивковићем узео злато на Светском првенству у Атини.

Био је селектор У20 репрезентације Србије која је постала првак Европе 2006. године у Турској. Наредне године постаје селектор У19 репрезентације Србије, са којом осваја Светско првенство у Новом Саду. На позив селектора Саше Ђорђевића 2014. године вратио се у стручни стаб сениора. Исте године освојили су сребрну медаљу на Светском првенству у Шпанији. Већ наредног лета на Еуробаскету је заузео четврто место са националним тимом. На Олимпијским играма 2016. године у Рију сениорска репрезентација Србије на челу са Ђорђевићем и Николићем освојила је сребрну медаљу.

Како год, црно – беле очекују лепши дани.

Коментари / 0

Оставите коментар