Analiza: KK Partizan - nova uprava i trener?!

Partizan će u narednih desetak dana dobiti novu upravu i trenera.

Košarka 24.06.2017 | 22:45
Analiza: KK Partizan - nova uprava i trener?!
Za sada, ove promene se moraju okarakterisati kao pozitivne. Ipak, rezultati i put kojim klub ide zavisiće od količine prikupljenog novca. U susret sve izvesnijoj privatizaciji klubova, Partizan će ići sa novim predsednikom. Za sada, toj poziciji je najbliži Žarko Zečević, ili neko koga popularni Zeka postavi. Žarko Zečević je bivši košarkaš crno – belih, sa 12-ogodišnjim stažom u prvom timu. Nakon toga Zečević ima višedecenijski staž u FK Partizan, na rukovodećim mestima. Zavidno iskustvo i poslovno – društvene konekcije u zemlji i svetu su nešto što preporučuje Zečevića, koji će, pre svega, pokušati da uredi finansijsko poslovanje našeg košarkaškog giganta. Ako ne lično, zbog zasićenosti i mnogo drugih obaveza, onda bar preporučivanjem čoveka od poverenja.

Partizan će u novu sezonu ući bogatiji za poslovno – tehničku saradnju sa KK Dynamic sa Dorćola. Ono što Dorćolce i njihovog predsednika Velibora Jojića kvalifikuje jeste, pre svega Dynamic Arena, moderna hala koja bi zadovoljila potrebe crno – belih za treningom, i tako značajno rasteretila budžet. Takođe, ovaj klub, koji je stabilan član KLS bi bio odličan za razvoj mladih igrača Partizana, koji imaju kvalitetan trening u klubu, ali nemaju utakmice. Igrači poput Slobe Jovanovića i Nikole Tanaskovića bi u Dynamic-u dobili preko potrebne minute za sazrevanje protiv seniorskih KLS igrača, što je neizostavan deo razvoja. Ovim bi mladi igrači sticali iskustvo igranja seniorske košarke. Takođe, Partizan bi od Dynamic-a dobio neke već formirane igrače, poput, recimo, krila Dorćolaca Aleksandra Lazića, ili kombo beka Andreje Stevanovića.

Najveći dobitak za Partizan bi predstavljao povratak trofejnog trenera Miroslava Mute Nikolića, koji je sve izvesniji. Crno – beli su prethodne dve sezone lutali u izboru trenera sa početnikom Petrom Božićem i neostvarenim trenerom bez većih rezultata u karijeri – Aleksandrom Džikićem. Sada je vreme za veliko trenersko ime. Miroslava Nikolića ne treba predstavljati previše.

Trenersku karijeru je započeo 1990. godine u Mariboru, u malom klubu koji se takmičio sa evropskim gigantima u nekadašnjoj ligi SFRJ. Široj javnosti je postao poznat neverovatnim uspesima sa eikopom BFC iz Beočina na čijoj klupi je bio od 1994. do 1996. godine. Sledeće godine Nikolić se seli u Partizan. Sa crno-belima je 1996/97 osvojio prvenstvo SR Jugoslavije, a sezone 1998/99 i 1999/2000 sa podgoričkom Budućnošću.

Od 1999. do 2004. bio je trener Radničkog iz Beograda, Crvene zvezde, Vojvodine, Apolona iz Grčke i Budućnosti.

Godine 2004. preuzeo je Hemofarm i vodio je tim sve do marta 2008. Od jeseni 2009. godine predvodio je kragujevački KK Radnički, sve do gašenja kluba 2014.

Od 2015. je šef stručnog štaba KK Dynamic BG.

Kao izuzetan motivator Nikolić je često bio deo stručnog štaba reprezentativnih selekcija. Sa seniorskom reprezentacijom je uzeo srebrnu medalju na Olimpijskim Igrama u Atlanti 1996. kao pomoćni trener Željka Obradovića. 1997. godine trenerski duo osvojio je Evropsko prvenstvo u Španiji, a 1998. je sa Dudom Ivkovićem uzeo zlato na Svetskom prvenstvu u Atini.

Bio je selektor U20 reprezentacije Srbije koja je postala prvak Evrope 2006. godine u Turskoj. Naredne godine postaje selektor U19 reprezentacije Srbije, sa kojom osvaja Svetsko prvenstvo u Novom Sadu. Na poziv selektora Saše Đorđevića 2014. godine vratio se u stručni stab seniora. Iste godine osvojili su srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu u Španiji. Već narednog leta na Eurobasketu je zauzeo četvrto mesto sa nacionalnim timom. Na Olimpijskim igrama 2016. godine u Riju seniorska reprezentacija Srbije na čelu sa Đorđevićem i Nikolićem osvojila je srebrnu medalju.

Kako god, crno – bele očekuju lepši dani.

Komentari / 0

Ostavite komentar