За стипендије 1,6 милиона КМ

За стипендирање ученика средњих школа и редовних студената првог циклуса на високошколским установама у Бањалуци за наредну школску и академску 2017/2018. годину утврђена су средства од 1. 600. 000 КМ.

Република Српска 22.06.2017 | 12:46
За стипендије 1,6 милиона КМ
У Градској управи Срни је речено да су појединачни износи стипендија остали непромијењени, те износе 80 КМ за ученике и 130 КМ за студенте по основу социјалног статуса и успјеха у школи, односно студију, а за дефицитарна занимања утврђени су износи од 160 КМ за ученике и 250 КМ за студенте.

У одлуци о утврђивању висине средстава за стипендирање ученика и студената из буџета Града, висини стипендија, дефицитарним и суфицитарним занимањима за школску/академску 2017/2018. годину, која је усвојена прошле седмице на сједници Скупштине града, дефинисана су дефицитарна и суфицитарна занимања.

Дефицитарна занимања за ученике средњих школа су у области геодезије и грађевинарства - зидар, те зидар-молер, у области пољопривреде и прераде хране - пекар, а у области текстилства и кожарства - обућар.

Дефицитарна занимања и струке који се стичу у првом циклусу студирања на високошколским установама су дипломирани инжењер електротехнике, професори биологије и физике.

Ученици средњих школа и студенти првог циклуса на високошколским установама, који су у школској 2016/2017. години остварили право на стипендију за дефицитарна занимања или струке, а која у наредној школској години нису дефинисана као дефицитарна, имају право на стипендију до завршетка образовања у тим струкама, уколико испуњавају предвиђене услове.

Када је ријеч о суфицитарним занимања која се стичу у првом циклусу студирања, утврђено је да су то дипломирани инжењер архитектуре, дипломирани економиста /сви смјерови/, затим дипломирани економиста менаџер /сви смјерови/, те дипломирани менаџер /сви смјерови/ и дипломирани правник.

Суфицитарна занимања су и професор разредне наставе, професор српског језика и књижевности, затим дипломирани професор физичког васпитања, те дипломирани тренер /сви смјерови/, географ, социјални радник, психолог, новинар, санитарни инжењер, као и професори историје, географије и екологије, те дипломирани еколог.

Град Бањалука у школској 2016/2017. години стипендира 1.249 ученика и 382 студента.

(Срна)

Коментари / 0

Оставите коментар