Za stipendije 1,6 miliona KM

Za stipendiranje učenika srednjih škola i redovnih studenata prvog ciklusa na visokoškolskim ustanovama u Banjaluci za narednu školsku i akademsku 2017/2018. godinu utvrđena su sredstva od 1. 600. 000 KM.

Republika Srpska 22.06.2017 | 12:46
Za stipendije 1,6 miliona KM
U Gradskoj upravi Srni je rečeno da su pojedinačni iznosi stipendija ostali nepromijenjeni, te iznose 80 KM za učenike i 130 KM za studente po osnovu socijalnog statusa i uspjeha u školi, odnosno studiju, a za deficitarna zanimanja utvrđeni su iznosi od 160 KM za učenike i 250 KM za studente.

U odluci o utvrđivanju visine sredstava za stipendiranje učenika i studenata iz budžeta Grada, visini stipendija, deficitarnim i suficitarnim zanimanjima za školsku/akademsku 2017/2018. godinu, koja je usvojena prošle sedmice na sjednici Skupštine grada, definisana su deficitarna i suficitarna zanimanja.

Deficitarna zanimanja za učenike srednjih škola su u oblasti geodezije i građevinarstva - zidar, te zidar-moler, u oblasti poljoprivrede i prerade hrane - pekar, a u oblasti tekstilstva i kožarstva - obućar.

Deficitarna zanimanja i struke koji se stiču u prvom ciklusu studiranja na visokoškolskim ustanovama su diplomirani inženjer elektrotehnike, profesori biologije i fizike.

Učenici srednjih škola i studenti prvog ciklusa na visokoškolskim ustanovama, koji su u školskoj 2016/2017. godini ostvarili pravo na stipendiju za deficitarna zanimanja ili struke, a koja u narednoj školskoj godini nisu definisana kao deficitarna, imaju pravo na stipendiju do završetka obrazovanja u tim strukama, ukoliko ispunjavaju predviđene uslove.

Kada je riječ o suficitarnim zanimanja koja se stiču u prvom ciklusu studiranja, utvrđeno je da su to diplomirani inženjer arhitekture, diplomirani ekonomista /svi smjerovi/, zatim diplomirani ekonomista menadžer /svi smjerovi/, te diplomirani menadžer /svi smjerovi/ i diplomirani pravnik.

Suficitarna zanimanja su i profesor razredne nastave, profesor srpskog jezika i književnosti, zatim diplomirani profesor fizičkog vaspitanja, te diplomirani trener /svi smjerovi/, geograf, socijalni radnik, psiholog, novinar, sanitarni inženjer, kao i profesori istorije, geografije i ekologije, te diplomirani ekolog.

Grad Banjaluka u školskoj 2016/2017. godini stipendira 1.249 učenika i 382 studenta.

(Srna)

Komentari / 0

Ostavite komentar