Шпигл: Роналдо потписивао фалсификована документа!

Најбољи фудбалер света Кристијано Роналдо могао би да се нађе у великом проблему, пошто је откривен начин на који је, наводно, утајио милионе пореза.

Фудбал 24.06.2017 | 09:00
Шпигл: Роналдо потписивао фалсификована документа!
Против Португалца је, на основу истраге пореских званичника, покренут поступак да је од 2011. до 2014. године на Девичанским острвима сакрио своје приходе од продаје права на своје фотографије.

Роналдо се терети да је утајио порез и оштетио државу за скоро 15 милиона евра, а немачки лист "Шпигл" је у сарадњи са организацијом "Фудбал ликс" (Фоотбалл леакс) која се бави откривањем уговора у свету фудбала, открио шему по којој је то рађено.

"Фудбал ликс" дошао је до инкриминишућих докумената у којима се види да је Кристијано преко "офшор" компанија на Девичанским острвима сакрио споменути износ. У уговору звезде Реал Мадрида и компаније "Толин" (Толлин) која се бави регистровањем прихода, стоји да ће приходи од оглашивања између 2009. и 2014. године стизати на рачун отворен на Девичанским острвима. Роналдо је властима открио уговор током истраге.

Међутим, "Фудбал ликс" је открио нацрт уговора у којем пише да би требало унети да рачун "постоји од 2008. године", када је и потписан.

Још једна индикација да посла нису чиста јесте приватна преписка из јуна 2009, према којој су Роналдови приходи и даље ишли преко британске компаније за продају права слика, иако су у том тренутку, према уговору који је лично потписао, требало да буду бележени преко компаније "Толин".

"Поновно одлагање докумената би за пореске органе било фалсификовање", рекао је Карлос Крусадо, председник пореских власти у Министарству финансија Шпаније.

То је потврђено и из других извора јер, у то у преводу значи да је момак са острва Мадеира потписивао фалсификована документа.

"Према шпанском закону, овакав начин пословања може се сматрати преваром", истакао је економски адвокат Рафаел Виљена.

"Шпигл" истиче да су адвокати покушали да доведу јавност у заблуду – тврдили су да од 2004. није дошло до промена у пословању "Толина", као ни функције ове компаније. Говорили су да је чак и Британска пореска управа, пошто је Роналдо играо у Манчестер јунајтеду до 2009. године, извршила контролу и установила да није било никаквих проблема.

"Роналдо је имао добру савест и није имао намеру да таји порез".

Ипак, документа до којих је дошао "Фудбал ликс" показују другачију истину. Његови доприноси, што Роналдо није споменуо, припадају "Броктон фондацији" из Панаме (Броцктон Фоундатион) коју је основала његова мајка. Приходи од рекла су 2004. године пребачени у "Толин", али само за остатак света, с изузетком Велике Британије. Токови новца потпуно су ишли кроз "Толин" само у децембру 2008. године – он је променио корпоративну структуру, супротно сведочењу својих адвоката.

"Шпигл" је покушао да добије одговор од Кристијана и његовог адвокатског тима, али они нису желели да дају коментар.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар