Špigl: Ronaldo potpisivao falsifikovana dokumenta!

Najbolji fudbaler sveta Kristijano Ronaldo mogao bi da se nađe u velikom problemu, pošto je otkriven način na koji je, navodno, utajio milione poreza.

Fudbal 24.06.2017 | 09:00
Špigl: Ronaldo potpisivao falsifikovana dokumenta!
Protiv Portugalca je, na osnovu istrage poreskih zvaničnika, pokrenut postupak da je od 2011. do 2014. godine na Devičanskim ostrvima sakrio svoje prihode od prodaje prava na svoje fotografije.

Ronaldo se tereti da je utajio porez i oštetio državu za skoro 15 miliona evra, a nemački list "Špigl" je u saradnji sa organizacijom "Fudbal liks" (Football leaks) koja se bavi otkrivanjem ugovora u svetu fudbala, otkrio šemu po kojoj je to rađeno.

"Fudbal liks" došao je do inkriminišućih dokumenata u kojima se vidi da je Kristijano preko "ofšor" kompanija na Devičanskim ostrvima sakrio spomenuti iznos. U ugovoru zvezde Real Madrida i kompanije "Tolin" (Tollin) koja se bavi registrovanjem prihoda, stoji da će prihodi od oglašivanja između 2009. i 2014. godine stizati na račun otvoren na Devičanskim ostrvima. Ronaldo je vlastima otkrio ugovor tokom istrage.

Međutim, "Fudbal liks" je otkrio nacrt ugovora u kojem piše da bi trebalo uneti da račun "postoji od 2008. godine", kada je i potpisan.

Još jedna indikacija da posla nisu čista jeste privatna prepiska iz juna 2009, prema kojoj su Ronaldovi prihodi i dalje išli preko britanske kompanije za prodaju prava slika, iako su u tom trenutku, prema ugovoru koji je lično potpisao, trebalo da budu beleženi preko kompanije "Tolin".

"Ponovno odlaganje dokumenata bi za poreske organe bilo falsifikovanje", rekao je Karlos Krusado, predsednik poreskih vlasti u Ministarstvu finansija Španije.

To je potvrđeno i iz drugih izvora jer, u to u prevodu znači da je momak sa ostrva Madeira potpisivao falsifikovana dokumenta.

"Prema španskom zakonu, ovakav način poslovanja može se smatrati prevarom", istakao je ekonomski advokat Rafael Viljena.

"Špigl" ističe da su advokati pokušali da dovedu javnost u zabludu – tvrdili su da od 2004. nije došlo do promena u poslovanju "Tolina", kao ni funkcije ove kompanije. Govorili su da je čak i Britanska poreska uprava, pošto je Ronaldo igrao u Mančester junajtedu do 2009. godine, izvršila kontrolu i ustanovila da nije bilo nikakvih problema.

"Ronaldo je imao dobru savest i nije imao nameru da taji porez".

Ipak, dokumenta do kojih je došao "Fudbal liks" pokazuju drugačiju istinu. Njegovi doprinosi, što Ronaldo nije spomenuo, pripadaju "Brokton fondaciji" iz Paname (Brockton Foundation) koju je osnovala njegova majka. Prihodi od rekla su 2004. godine prebačeni u "Tolin", ali samo za ostatak sveta, s izuzetkom Velike Britanije. Tokovi novca potpuno su išli kroz "Tolin" samo u decembru 2008. godine – on je promenio korporativnu strukturu, suprotno svedočenju svojih advokata.

"Špigl" je pokušao da dobije odgovor od Kristijana i njegovog advokatskog tima, ali oni nisu želeli da daju komentar.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar