Западни Балкан поново приоритет

Висока представница ЕУ Федерика Могерини истакла је да ће у наредном периоду Западни Балкан бити, послије питања одбране и безебједности, тежиште њених активности.

Регион 21.06.2017 | 22:30
Западни Балкан поново приоритет
Могерини је навела да будућност Европске уније послије најављеног изласка Велике Британије није да остане са 27 чланица, већ да ће свакако бити пријема нових држава.

"На Западном Балкану располажемо са огромним могућностима утицаја које не користимо у пуној мјери", рекла је Могерини у завршној ријечи на годишној конференцији Института ЕУ за безбједносне студије (ЕУИСС).

Тај институт савјетује Виског представника Европске уније за спољне односе. Могерини је, како су учесници скупа пренијели новинској агенцији Бета, оцијенила да на Западном Балкану постоји повјерење становништва у Европску унију као и опредељност власти да раде на пријему у Унију.

Она је навела да се "од ЕУ очекује да покаже да ли је посвећена и озбиљна" у својим обећањима да ће државе Западног Балкана бити примљене у Унију.

"Мој приоритет током наредних 12 до 18 мјесеци биће Западни Балкан, одмах након питања европске одбране и безбједности", рекла је Могерини.

Висока представница ЕУ додала је да свих шест земаља Западног Балкана треба да буду дотле доведени да њихово приближавање Унији буде неповратно. "Ако ми не будемо радили на томе, радиће други", упозорила је Могерини.

Претходно је свих пет учесника панела састављеног од стручњака из разних дијелова Европе на питање модератора скупа шта треба да буде приоритет у спољним односима ЕУ, одговоило да то треба да буде прикључење земаља Западног Балкана.

Указали су на могућност погоршања међу државама и етничким заједницима у региону и већег утицаја Русије. Били су једнодушни да на Западном Балкану, за разлику од многих других питања, ЕУ има најбоље могућности да дјелује као снага стабилизације и јачања безбједности у међународним односима.

(Независне новине)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Ма дајте

21.06.2017 20:52

Ма дајте.А по који пут је вама то приоритет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лајк

22.06.2017 17:47

Свиђа ми се