Влада Српске игнорише ММФ

Узалуд из Владе Републике Српске обећавају да неће бити запошљавања у јавном сектору, јер скоро сваки месец се нађе место за још понеког службеника.

Република Српска 21.06.2017 | 20:13
Влада Српске игнорише ММФ
Од почетка године министарства у Влади РС и разне институције су расписивале јавне конкурсе у којима је тражено око 75 радника, углавном разних помоћника министара и секретара министарства, те виших стручних сарадника.

Највише конкурса од почета године било је отворено у Министарству унутрашњих послова - 24 и Пореској управи - 29, а ухлебљавања је било у Министарству управе и локалне самоуправе, Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде, Министарству саобраћаја и веза, затим у Министарству науке и технологије, Министарству финансија, Министарство породице, омладине и спорта, Министарству просвете и културе, као и у Републичком заводу за статистику, Архиву РС, Заводу за заштиту културно-историјског и природног наслеђа…

Овим се показује да је мораторијм на запошљавање у јавном сектору, који је најављен из Владе РС и који је један од услова Међународног монетарног фонда, само мртво слово на папиру.

Економисти кажу да нема оправдања за запошљавање иједног радника у јавном сектору. Међутим, иако је економска ситуација све тежа, а проблеми у јавном сектору све већи, Влада Српске наставља са гомилањем службеника.

Економисткиња Светлана Ценић каже да се број запослених у јавној управи, али и у јавним предузећима само драстично повећава, а никако не смањује, како је обећано.

- То пре свега показује неодговорност власти према овом народу и осликава лицемерност њихових пустих обећања. Још када схвате да неће још дуго бити на власти, јер ко зна шта се може десити следеће године, не чуди што журе да запосле што више чиновника, другим речима својих гласача на државне јасле - истиче Ценићева.

Она наглашава да је у најмању руку скандалозно да власт тражи повећање акциза на гориво преко леђа грађана, а истовремено повећава јавну потрошњу.

Економиста Предраг Дудуковић каже да су у Влади контрадикторни у најавама о начину рационализације јавног сектора.

- Прво кажу да ће се број запослених смањити природним одливом, а онда када неко оде у пензију или слично - приме другог. То нема смисла - истиче Дудуковић.

Тешко је, истиче он, отпустити одједном вишак запослених службеника, али када би се како треба поштовао природни одлив, њихов број би би мањи временом.

- Тиме би се годишње за бар два до три одсто смањивао број запослених у јавном сектору, што би дугорочно дало видљиве резултате - истиче Дудуковић.

Он истиче да нема потребе за новим запошљавањима, већ само треба да се запослени из једног сектора у којем има вишка радника пребаци у сектор где их нема довољно.

Привреда не може више да финансира јавни сектор

Предраг Дудуковић истиче да привреда не може више да финасира превелик број запослених, којих је све више и имају знатно веће плате него у привреди.

- С друге стране, ништа се не чини на побољшању пословног амбијента како би привреда била растерећенија и како би се отварала нова радна места у привреди, која на крају обезбеђује финансирање запослених у јавном сектору - истиче Дудуковић.

(Блиц)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Нетацно

21.06.2017 18:36

Ово су злонамјерне прице опозиционих марионета. Привреда је у расту, и самим тим је потреба и за администрацијом. Наравно не у овом броју о којем говоре ови тзв. економски аналитицари. Они само понављају празне прице, усмјерене против владе РС, по диктату неких других центара моци који Српској зеле пропаст и нестанак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ннн

21.06.2017 18:43

Сасвим нелогицно: привреда расте, а радно активно становниство се осипа? РС је пред расулом, како полтицки и идејно, тако и струцно и радно. Нема висе нико интереса да било ста уцини са владом која нема резултате деценијама..

Name

ДЕГОТХИА

21.06.2017 19:00

ГОСПОДИНЕ НЕТАЧНИ СТВАРНО ДАЈЕШ НЕТАЧНЕ ПОДАТКЕ... ПРИВРЕДА ЈЕ У РАСТУ ЗБОГ ТЕ СТАНАРИ КОЈА КАО НОВ ПОГОН ПРОИЗВОДИ СТРУКУ И ИЗВОЗИ - ПА ТО НА ОВАКО МАЛУ ПРИВРЕДНУ АКТИВНОСТ ПРЕДСТАВЉА РАСТ - ИСТИНА ЈЕ ДА СМО МИ У ТРУБИ ИЗ КОЈЕ СЕ МОЖЕ ИЗАЋИ САМО УЗ ПОМОЋ ОЗБИЉНИХ СТРАНИХ ИНВЕСТИТОРА - А ЗА ТО ТРЕБА ПРОМЈЕНА СВЕГА И СВАКОГА СВЕ У ЦИЉУ ДА БИ ОПЕТ 2+2 БИЛО ЈЕДНАКО - ЧЕТИРИ... САДА МИЛОРАД ДОДИК ТВРДИ ДА ЈЕ 2+2 ЈЕДНАКО 10, И СВИ ИДИОТИ, МЕДИОКРИТЕТИ И УХЉЕБИ АПЛАУДИРАЈУ !!!

Name

тачно

21.06.2017 19:00

Све стоји само привреда расте,а да,и животни вијек.Под хитно да те прими Пресједница за савјетника,ако већ није.

Name

док

21.06.2017 19:07

Добро си нас просвијетлио.ХВАЛА

Name

Зоки

21.06.2017 19:10

Ти изгледа да имас проблема са мозгом.О каквој ти прици прицас,каквом расту производње ;у којој ти дрзави зивис.Раст производње,а све пропада и тразе се кредити на све стране,све се продаје по ниским цијенама да се пуни будзет како би се сацувао социјални мир.Цовијеце буди се продје те зивот у заблуди.

Name

Сточар

21.06.2017 19:14

Које ти будалаштине наприча стари мој , о којој привреди причаш , Електропривреду и сва јавна предузећа сте претворили у партиске штале , тамо вежете своје коње , а коња богме имате.На једног радника дође 10 оних који не знају зашто су дошли на посао и који ако окасне који минут немају столице за сјести..Које привредне капацитете спомињеш , ред би био да их набројиш, Толико нам је привреда јака да се сваки мјесец енормно задужујемо да би исплатили пензије и плате , а дугови се гомилају , само расту и на крају ће нас угушити потпуно.Покрали сте банке , покрали сте привреду .Садашња владајућа коалиција је највеће зло српског народа од памтивјека.

Name

Ре Нетацно

21.06.2017 19:32

Ајде!Ко у Сјеверној Кореји цим неко казе истину одмах је издајник и урусава Републику Српску. Ако је униставање јавних предузеца,робних резерви,банака,криминал,корупција, непотизам пут ка просперитету онда смо ми у бољој позицији од Свајцарске. Република Српска се унистава пљацком и криминалом за који нико не одговара. Сви који указују на то овом несретном народу од стране секте се сатанизују.Па ваљда је висе свакоме јасно гдје се налазимо и ко је крив за то. Ако после свега и на следецим изборима изаберемо исто онда стварно и не заслузујемо ниста боље и нико нам није крив.

Name

За нетацно

21.06.2017 20:30

Гдје ти зивис,гарант на дрзавним јаслама

Name

Ало Црвени Боту Кмери Снсд Овска

21.06.2017 23:21

какви центри моци какав болан привреда па ово је пропаст од ентитетцица ово је обицна милина прција и јос пар њих станковица идр лупас коњу глупи.

Name

Сдс

21.06.2017 23:25

Каква администрација у привреди гњидо снсдовска овде људи говоре о запосљавању у дрзавне јасле гдје их вец има виска колико хоцес а ти прицас о некој привреди ста је теби привреда фис тропик конзум бенз пумпе је л то привреда коњу привреда је производња а тога код нас нема само отварају трзне центре има суме али тамо само краду.

Name

Сдс

21.06.2017 23:33

Да није ових будалетина из вана који саљу паре овим својим бетерима лезилебовицима који неце да раде а тросе те паре овде у рс и једино ту има несто пара од тог пдв а тј тих 17 посто на све сто ти коњи купе за те паре дрзава профитира а од нецег другог нема вајде нити плацају калве порезе на замљурину нити какве друге обавезе умјесто да се дрзава позабави тиме да узме паре на порезима итд да убрзају укњзбу суметина и ливада и сваког метра квадратног они самп гледају како да украду готов кес гдје га има а има га јос у елелтропривреди и сумама.

Name

Додиков циркус

21.06.2017 18:47

Додиков циркус који игнорисе здраву памет,властити народ и узасну реалност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зељка

21.06.2017 20:48

Раст преко 10% годисње, струја 113% јефтинија, зивотни вијек продузен 4 године. Па то је све захваљујуци насим јавним слузбеницима!

ОДГОВОРИТЕ