Vlada Srpske ignoriše MMF

Uzalud iz Vlade Republike Srpske obećavaju da neće biti zapošljavanja u javnom sektoru, jer skoro svaki mesec se nađe mesto za još ponekog službenika.

Republika Srpska 21.06.2017 | 20:13
Vlada Srpske ignoriše MMF
Od početka godine ministarstva u Vladi RS i razne institucije su raspisivale javne konkurse u kojima je traženo oko 75 radnika, uglavnom raznih pomoćnika ministara i sekretara ministarstva, te viših stručnih saradnika.

Najviše konkursa od početa godine bilo je otvoreno u Ministarstvu unutrašnjih poslova - 24 i Poreskoj upravi - 29, a uhlebljavanja je bilo u Ministarstvu uprave i lokalne samouprave, Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvu saobraćaja i veza, zatim u Ministarstvu nauke i tehnologije, Ministarstvu finansija, Ministarstvo porodice, omladine i sporta, Ministarstvu prosvete i kulture, kao i u Republičkom zavodu za statistiku, Arhivu RS, Zavodu za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasleđa…

Ovim se pokazuje da je moratorijm na zapošljavanje u javnom sektoru, koji je najavljen iz Vlade RS i koji je jedan od uslova Međunarodnog monetarnog fonda, samo mrtvo slovo na papiru.

Ekonomisti kažu da nema opravdanja za zapošljavanje ijednog radnika u javnom sektoru. Međutim, iako je ekonomska situacija sve teža, a problemi u javnom sektoru sve veći, Vlada Srpske nastavlja sa gomilanjem službenika.

Ekonomistkinja Svetlana Cenić kaže da se broj zaposlenih u javnoj upravi, ali i u javnim preduzećima samo drastično povećava, a nikako ne smanjuje, kako je obećano.

- To pre svega pokazuje neodgovornost vlasti prema ovom narodu i oslikava licemernost njihovih pustih obećanja. Još kada shvate da neće još dugo biti na vlasti, jer ko zna šta se može desiti sledeće godine, ne čudi što žure da zaposle što više činovnika, drugim rečima svojih glasača na državne jasle - ističe Cenićeva.

Ona naglašava da je u najmanju ruku skandalozno da vlast traži povećanje akciza na gorivo preko leđa građana, a istovremeno povećava javnu potrošnju.

Ekonomista Predrag Duduković kaže da su u Vladi kontradiktorni u najavama o načinu racionalizacije javnog sektora.

- Prvo kažu da će se broj zaposlenih smanjiti prirodnim odlivom, a onda kada neko ode u penziju ili slično - prime drugog. To nema smisla - ističe Duduković.

Teško je, ističe on, otpustiti odjednom višak zaposlenih službenika, ali kada bi se kako treba poštovao prirodni odliv, njihov broj bi bi manji vremenom.

- Time bi se godišnje za bar dva do tri odsto smanjivao broj zaposlenih u javnom sektoru, što bi dugoročno dalo vidljive rezultate - ističe Duduković.

On ističe da nema potrebe za novim zapošljavanjima, već samo treba da se zaposleni iz jednog sektora u kojem ima viška radnika prebaci u sektor gde ih nema dovoljno.

Privreda ne može više da finansira javni sektor

Predrag Duduković ističe da privreda ne može više da finasira prevelik broj zaposlenih, kojih je sve više i imaju znatno veće plate nego u privredi.

- S druge strane, ništa se ne čini na poboljšanju poslovnog ambijenta kako bi privreda bila rasterećenija i kako bi se otvarala nova radna mesta u privredi, koja na kraju obezbeđuje finansiranje zaposlenih u javnom sektoru - ističe Duduković.

(Blic)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Netacno

21.06.2017 20:36

Ovo su zlonamjerne price opozicionih marioneta. Privreda je u rastu, i samim tim je potreba i za administracijom. Naravno ne u ovom broju o kojem govore ovi tzv. ekonomski analiticari. Oni samo ponavljaju prazne price, usmjerene protiv vlade RS, po diktatu nekih drugih centara moci koji Srpskoj zele propast i nestanak.

ODGOVORITE
Name

nnn

21.06.2017 20:43

Sasvim nelogicno: privreda raste, a radno aktivno stanovnistvo se osipa? RS je pred rasulom, kako polticki i idejno, tako i strucno i radno. Nema vise niko interesa da bilo sta ucini sa vladom koja nema rezultate decenijama..

Name

DEGOTHIA

21.06.2017 21:00

GOSPODINE NETAČNI STVARNO DAJEŠ NETAČNE PODATKE... PRIVREDA JE U RASTU ZBOG TE STANARI KOJA KAO NOV POGON PROIZVODI STRUKU I IZVOZI - PA TO NA OVAKO MALU PRIVREDNU AKTIVNOST PREDSTAVLJA RAST - ISTINA JE DA SMO MI U TRUBI IZ KOJE SE MOŽE IZAĆI SAMO UZ POMOĆ OZBILJNIH STRANIH INVESTITORA - A ZA TO TREBA PROMJENA SVEGA I SVAKOGA SVE U CILJU DA BI OPET 2+2 BILO JEDNAKO - ČETIRI... SADA MILORAD DODIK TVRDI DA JE 2+2 JEDNAKO 10, I SVI IDIOTI, MEDIOKRITETI I UHLJEBI APLAUDIRAJU !!!

Name

tačno

21.06.2017 21:00

Sve stoji samo privreda raste,a da,i životni vijek.Pod hitno da te primi Presjednica za savjetnika,ako već nije.

Name

dok

21.06.2017 21:07

Dobro si nas prosvijetlio.HVALA

Name

Zoki

21.06.2017 21:10

Ti izgleda da imas problema sa mozgom.O kakvoj ti prici pricas,kakvom rastu proizvodnje ;u kojoj ti drzavi zivis.Rast proizvodnje,a sve propada i traze se krediti na sve strane,sve se prodaje po niskim cijenama da se puni budzet kako bi se sacuvao socijalni mir.Covijece budi se prodje te zivot u zabludi.

Name

Stočar

21.06.2017 21:14

Koje ti budalaštine napriča stari moj , o kojoj privredi pričaš , Elektroprivredu i sva javna preduzeća ste pretvorili u partiske štale , tamo vežete svoje konje , a konja bogme imate.Na jednog radnika dođe 10 onih koji ne znaju zašto su došli na posao i koji ako okasne koji minut nemaju stolice za sjesti..Koje privredne kapacitete spominješ , red bi bio da ih nabrojiš, Toliko nam je privreda jaka da se svaki mjesec enormno zadužujemo da bi isplatili penzije i plate , a dugovi se gomilaju , samo rastu i na kraju će nas ugušiti potpuno.Pokrali ste banke , pokrali ste privredu .Sadašnja vladajuća koalicija je najveće zlo srpskog naroda od pamtivjeka.

Name

Re Netacno

21.06.2017 21:32

Ajde!Ko u Sjevernoj Koreji cim neko kaze istinu odmah je izdajnik i urusava Republiku Srpsku. Ako je unistavanje javnih preduzeca,robnih rezervi,banaka,kriminal,korupcija, nepotizam put ka prosperitetu onda smo mi u boljoj poziciji od Svajcarske. Republika Srpska se unistava pljackom i kriminalom za koji niko ne odgovara. Svi koji ukazuju na to ovom nesretnom narodu od strane sekte se satanizuju.Pa valjda je vise svakome jasno gdje se nalazimo i ko je kriv za to. Ako posle svega i na sledecim izborima izaberemo isto onda stvarno i ne zasluzujemo nista bolje i niko nam nije kriv.

Name

Za netacno

21.06.2017 22:30

Gdje ti zivis,garant na drzavnim jaslama

Name

Alo Crveni Botu Kmeri Snsd Ovska

22.06.2017 01:21

kakvi centri moci kakav bolan privreda pa ovo je propast od entitetcica ovo je obicna milina prcija i jos par njih stankovica idr lupas konju glupi.

Name

Sds

22.06.2017 01:25

Kakva administracija u privredi gnjido snsdovska ovde ljudi govore o zaposljavanju u drzavne jasle gdje ih vec ima viska koliko hoces a ti pricas o nekoj privredi sta je tebi privreda fis tropik konzum benz pumpe je l to privreda konju privreda je proizvodnja a toga kod nas nema samo otvaraju trzne centre ima sume ali tamo samo kradu.

Name

Sds

22.06.2017 01:33

Da nije ovih budaletina iz vana koji salju pare ovim svojim beterima lezilebovicima koji nece da rade a trose te pare ovde u rs i jedino tu ima nesto para od tog pdv a tj tih 17 posto na sve sto ti konji kupe za te pare drzava profitira a od neceg drugog nema vajde niti placaju kalve poreze na zamljurinu niti kakve druge obaveze umjesto da se drzava pozabavi time da uzme pare na porezima itd da ubrzaju uknjzbu sumetina i livada i svakog metra kvadratnog oni samp gledaju kako da ukradu gotov kes gdje ga ima a ima ga jos u eleltroprivredi i sumama.

Name

Dodikov cirkus

21.06.2017 20:47

Dodikov cirkus koji ignorise zdravu pamet,vlastiti narod i uzasnu realnost.

ODGOVORITE
Name

Zeljka

21.06.2017 22:48

Rast preko 10% godisnje, struja 113% jeftinija, zivotni vijek produzen 4 godine. Pa to je sve zahvaljujuci nasim javnim sluzbenicima!

ODGOVORITE