ЕП до 21 - Болан крај: Србија повела, па извукла бод у 90'!

После бурног ремија Србије и Македоније на ЕУРО у Пољској, шансе наших да прођу даље сличне су онима када очекујете седмицу, а нисте сигурни да ли сте уплатили комбинацију.

Фудбал 21.06.2017 | 15:00
ЕП до 21 - Болан крај: Србија повела, па извукла бод у 90'!
Сјајна генерација фудбалера Србије рођена 1994. године и касније, није успела да комплетира такозвани "хет-трик"!

Није успела, јер... иако у теорији теорије и даље имамо математичке шансе за пласман даље, објективно гледано буран реми у Бидгошћу потврдио је да немамо ни резултат, ни игру, ни атмосферу у тиму да поново стигнемо до злата.

Пре ће бити да је овог уторка увече, после освојених златних медаља на Европском првенству за кадете 2013. у Литванији и Светском првенству за омладинце 2015. на Новом Зеланду, тим састављен углавном од "златних орлића" завршио такмичење на Европском првенству за младе 2017. у Пољској већ после два меча.

Знали смо након стартног пораза од Португалије од 0:2 да нам је победа над Македонијом неопходна да бисмо (бар) размишљали о пласману у полуфинале, исто као што смо знали да ће нам се серија пропуштених шанси данас "обити о главу". Промашивали смо, повели, примили гол без да је ривал створио шансу, губили, изједначили у 90. и погодили стативу у 92. минуту утакмице 2. кола Групе Б за коначних:

Србија - Македонија 2:2 (1:0).

У полуфинале ће само победници три групе и најбољи другопласирани тим, а како је наш састав освојио један од могућих шест бодова и како нас очекује судар са првим фаворитом турнира, екипом Шпаније (петак, 20.45), сувишно је и говорити о изгледима за нову медаљу.

Наш тим могао је да постигне бар три гола у првих десет минута меча, када је деловало да ћемо попут "фурије" и ми савладати Македонце са неких 5:0, али... Схвативши да ни у чему не могу да парирају северним суседима у првом полувремену, момци селектора Благоја Милевског заиграли су прљаво, грубо, сваки фаул не само да је био на ивици жутог картона (арбитар Боби Маден из Шкотске показао је само један до полувремена), већ и на ивици повреде наших играча и успели да избаце "орлиће" и из ритма и из фокуса.

Тако је, након прегрубог старта Киреа Маркоског над Миланом Гајићем, наш десни бек некако изгурао до полувремена и потом био замењен, а било је случајева и када српски фудбалери нису успевали да не одговоре комшијама на подмукле ударце. Марко Грујић, рецимо, "вратио" је Бобану Николову "мило за драго" средином првог полувремена и за ту глупост добио жути картон, елиминисао себе из конкуренције за меч са Шпанијом, а потом умало испровоцирао Мадена да му покаже и други жути када је немушто пао у шеснаестерцу тражећи пенал.

Сплетом околности, недоумица око тога да ли ће Шкот показати на белу тачку или казнити Грујића искључењем, довела је до водећег гола нашег тима и то после серије несхватљивих промашаја и одличних реакција противничког голмана, Игора Алексовског.

Лопта је стигла до Уроша Ђурђевића, а његов оштар центаршут о тело једног од штопера Македоније завршио право на волеју Мијата Гаћиновића, који је умало поцепао мрежу Македоније за 1:0, што је била награда за све учињено до тада, али и (сходно нашем темпераменту) повод да се са офанзивном игром не настави... бар не са истим интензитетом.

Лалатовић је, после Гајића, у раној фази другог полувремена заменио и уморног Грујића, који је играо добро и имао две велике шансе за гол, али и који је деловао пренервозно, међутим испоставило се да је његовим изласком с терена игра нашег тима "отупела", а да је заиграо противнички састав чији је селектор Милевски "убо" са обе ране измене и извукавши двојицу бивших звездаша, Даниела Аврамовског и Давида Бабунског, потпуно променио однос снага на терену.

Уласком Ељифа Елмаса и Николе Ђорђева, на терену су се појавила двојица играча која су директно допринела брзом вођству Македоније - Емлас је напуцао Андрију Живковића у руку и обезбедио Енису Барди ударац са 11 метара за 1:1, а Ђорђев потом постигао голчину оставивши немоћног Вању Милинковић-Савића у 64. минуту када је казна за промашаје на старту меча - дуплирана!

И пре гола Ђорђева, Лалатовић је увођењем центарфора Огњена Ожеговића уместо левог бека Немање Антонова кренуо на све или ништа, а после ништа уследило је - нешто.

Одбишви да се помире с поразом, "орлићи" су кренули у нову иницијативу и стигли до изједначења после сјајног центаршута Живковића и поготка капитена Уроша Ђурђевића у 90. минуту, а да је било мало више среће и сталожености, наш тим волшебно би извукао победу у надокнади времена, јер је стотинак секунди после Ђурђевићевог поготка за 2:2, Живковић главом уздрмао стативу и пропустио шансу да наше никакве изгледе за полуфинале пристојно повећа.

Ипак, оно што је било приметно и у мечу са Португалијом у којем смо поражени 0:2, и данас, јесте чињеница да ова генерација на "матурској" вечери није више била онако јединствена и непоколебљива као на Новом Зеланду и у Литванији, и када смо водили и када смо примили гол без да је противник створио једну праву шансу и када нас је Ђурђев послао на ТВ шпице, па и када се кренуло у јуриш за спас угледа и части... било је очито да момци једни другима превише тога замерају и "добацују" на терену, а тешко ће моћи да се каже да су "орлићи" у сваки дуел и на сваку лопту ушли максимално, са 100 одсто снаге.

Нарочито у периоду од водећег гола Мијата Гаћиновића, до шокантног поготка Ђорђева за 1:2.

Наш тим повео је у 24. минуту голом Мијата Гаћиновића, након што је пропуштено три-четири велике шансе за гол.

Нажалост, нешто пре тога, Марко Грујић незрело је реаговао и на груб фаул одговорио грубим фаулом, добио жути картон и елиминисао себе из утакмице са Шпанијом у петак увече. То није једини пех, јер је Лалатовић на полувремену морао да остави у свлачионици повређеног Милана Гајића, који је био жртва једног од бројних оштрих стартова ривала, а у другом делу заменио га је Александар Филиповић.

Друго полувремене донело је управо оно чега смо се прибојавали већ после десетак минута игре - након што Србија није искористила неколико великих шанси за гол, ривал је изједначио и то са беле тачке након што је лопта после центаршута резервисте Ељифа Елмаза погодила Андрију Живковића у руку и то ону која му је остала "иза" тела.

Шкотски арбитар Боби Маден досудио је најстрожу казну, а оно што Енис Барди није успео у два наврата из слободњака (што су биле једине какве-такве шансе Македоније) успео је са пенала - "укопао" је нашег голмана Вању Милинковић-Савића и у 64. минуту донео изједначење свом тиму без створене шансе из игре.

Изједначење које је значило исто што и пораз, натерало је Лалатовића на хазардерски потез - увођење шпица Огњена Ожеговића уместо левог бека Немање Антонова, а резултат је био и други гол Македонаца - таћније голчина њиховог резервисте Николе Ђорђева, који је у 83. минуту са око 20 метара, окружен петорицом играча у црвеним дресовима, закуцао лопту под пречку скамењеног Милинковић-Савића за - 1:2!

"Орлићи" очигледно нису желели да се помире с поразом, тако да су у финишу меча кренули у општу офанзиву и у 90. минуту стигли до изједначења поготком капитена Уроша Ђурђевића након изврсног центаршута Андрије Живковића из прекида са десне стране.

И, онда, већ у наредној акцији - статива!

Србија је "сабила" Македонију у њен шеснаестерац, уследио је центаршут с десне стране који је прелетео све на петерцу, осим Живковића, који је скочио и пробао главом, али... погодио оквир гола и то након што је резервиста Огњен Ожеговић закаснио тек неки центиметар да тај ударац преусмери у мрежу за победу од 3:2.

Искључен, а није ни играо

Радован Панков успео је да добије црвени картон данас, а да није ни ушао у игру. С обзиром на то да се све догодило или у бурној надокнади времена или после завршетка утакмице, на ТВ снимку није се видело шта је Панков тачно урадио, али...

Група Б

Србија - Македонија 2:2 (1:0)

/Гаћиновић 24, Ђурђевић 90 - Барди пен 64, Ђорђев 83/

Португалија - Шпанија 1:3 (0:1)

/Брума 77 - Нигез 21, Рамирез 65, Вилијамс 90+3/

1. Шпанија 2-0-0 (8:1) 6

2. Португалија 1-0-1 (3:3) 4

3. Србија 0-1-1 (2:4) 1

4. Македонија 0-1-1 (2:7) 1

Парови 3. кола (петак, 20.45): Србија - Шпанија, Македонија - Португалија.

У полуфинале пласираће се победници три групе и најбоља другопласирана репрезентација, што шансе Србије и Македоније своди на теорију теорије.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар