EP do 21 - Bolan kraj: Srbija povela, pa izvukla bod u 90'!

Posle burnog remija Srbije i Makedonije na EURO u Poljskoj, šanse naših da prođu dalje slične su onima kada očekujete sedmicu, a niste sigurni da li ste uplatili kombinaciju.

Fudbal 21.06.2017 | 15:00
EP do 21 - Bolan kraj: Srbija povela, pa izvukla bod u 90'!
Sjajna generacija fudbalera Srbije rođena 1994. godine i kasnije, nije uspela da kompletira takozvani "het-trik"!

Nije uspela, jer... iako u teoriji teorije i dalje imamo matematičke šanse za plasman dalje, objektivno gledano buran remi u Bidgošću potvrdio je da nemamo ni rezultat, ni igru, ni atmosferu u timu da ponovo stignemo do zlata.

Pre će biti da je ovog utorka uveče, posle osvojenih zlatnih medalja na Evropskom prvenstvu za kadete 2013. u Litvaniji i Svetskom prvenstvu za omladince 2015. na Novom Zelandu, tim sastavljen uglavnom od "zlatnih orlića" završio takmičenje na Evropskom prvenstvu za mlade 2017. u Poljskoj već posle dva meča.

Znali smo nakon startnog poraza od Portugalije od 0:2 da nam je pobeda nad Makedonijom neophodna da bismo (bar) razmišljali o plasmanu u polufinale, isto kao što smo znali da će nam se serija propuštenih šansi danas "obiti o glavu". Promašivali smo, poveli, primili gol bez da je rival stvorio šansu, gubili, izjednačili u 90. i pogodili stativu u 92. minutu utakmice 2. kola Grupe B za konačnih:

Srbija - Makedonija 2:2 (1:0).

U polufinale će samo pobednici tri grupe i najbolji drugoplasirani tim, a kako je naš sastav osvojio jedan od mogućih šest bodova i kako nas očekuje sudar sa prvim favoritom turnira, ekipom Španije (petak, 20.45), suvišno je i govoriti o izgledima za novu medalju.

Naš tim mogao je da postigne bar tri gola u prvih deset minuta meča, kada je delovalo da ćemo poput "furije" i mi savladati Makedonce sa nekih 5:0, ali... Shvativši da ni u čemu ne mogu da pariraju severnim susedima u prvom poluvremenu, momci selektora Blagoja Milevskog zaigrali su prljavo, grubo, svaki faul ne samo da je bio na ivici žutog kartona (arbitar Bobi Maden iz Škotske pokazao je samo jedan do poluvremena), već i na ivici povrede naših igrača i uspeli da izbace "orliće" i iz ritma i iz fokusa.

Tako je, nakon pregrubog starta Kirea Markoskog nad Milanom Gajićem, naš desni bek nekako izgurao do poluvremena i potom bio zamenjen, a bilo je slučajeva i kada srpski fudbaleri nisu uspevali da ne odgovore komšijama na podmukle udarce. Marko Grujić, recimo, "vratio" je Bobanu Nikolovu "milo za drago" sredinom prvog poluvremena i za tu glupost dobio žuti karton, eliminisao sebe iz konkurencije za meč sa Španijom, a potom umalo isprovocirao Madena da mu pokaže i drugi žuti kada je nemušto pao u šesnaestercu tražeći penal.

Spletom okolnosti, nedoumica oko toga da li će Škot pokazati na belu tačku ili kazniti Grujića isključenjem, dovela je do vodećeg gola našeg tima i to posle serije neshvatljivih promašaja i odličnih reakcija protivničkog golmana, Igora Aleksovskog.

Lopta je stigla do Uroša Đurđevića, a njegov oštar centaršut o telo jednog od štopera Makedonije završio pravo na voleju Mijata Gaćinovića, koji je umalo pocepao mrežu Makedonije za 1:0, što je bila nagrada za sve učinjeno do tada, ali i (shodno našem temperamentu) povod da se sa ofanzivnom igrom ne nastavi... bar ne sa istim intenzitetom.

Lalatović je, posle Gajića, u ranoj fazi drugog poluvremena zamenio i umornog Grujića, koji je igrao dobro i imao dve velike šanse za gol, ali i koji je delovao prenervozno, međutim ispostavilo se da je njegovim izlaskom s terena igra našeg tima "otupela", a da je zaigrao protivnički sastav čiji je selektor Milevski "ubo" sa obe rane izmene i izvukavši dvojicu bivših zvezdaša, Daniela Avramovskog i Davida Babunskog, potpuno promenio odnos snaga na terenu.

Ulaskom Eljifa Elmasa i Nikole Đorđeva, na terenu su se pojavila dvojica igrača koja su direktno doprinela brzom vođstvu Makedonije - Emlas je napucao Andriju Živkovića u ruku i obezbedio Enisu Bardi udarac sa 11 metara za 1:1, a Đorđev potom postigao golčinu ostavivši nemoćnog Vanju Milinković-Savića u 64. minutu kada je kazna za promašaje na startu meča - duplirana!

I pre gola Đorđeva, Lalatović je uvođenjem centarfora Ognjena Ožegovića umesto levog beka Nemanje Antonova krenuo na sve ili ništa, a posle ništa usledilo je - nešto.

Odbišvi da se pomire s porazom, "orlići" su krenuli u novu inicijativu i stigli do izjednačenja posle sjajnog centaršuta Živkovića i pogotka kapitena Uroša Đurđevića u 90. minutu, a da je bilo malo više sreće i staloženosti, naš tim volšebno bi izvukao pobedu u nadoknadi vremena, jer je stotinak sekundi posle Đurđevićevog pogotka za 2:2, Živković glavom uzdrmao stativu i propustio šansu da naše nikakve izglede za polufinale pristojno poveća.

Ipak, ono što je bilo primetno i u meču sa Portugalijom u kojem smo poraženi 0:2, i danas, jeste činjenica da ova generacija na "maturskoj" večeri nije više bila onako jedinstvena i nepokolebljiva kao na Novom Zelandu i u Litvaniji, i kada smo vodili i kada smo primili gol bez da je protivnik stvorio jednu pravu šansu i kada nas je Đurđev poslao na TV špice, pa i kada se krenulo u juriš za spas ugleda i časti... bilo je očito da momci jedni drugima previše toga zameraju i "dobacuju" na terenu, a teško će moći da se kaže da su "orlići" u svaki duel i na svaku loptu ušli maksimalno, sa 100 odsto snage.

Naročito u periodu od vodećeg gola Mijata Gaćinovića, do šokantnog pogotka Đorđeva za 1:2.

Naš tim poveo je u 24. minutu golom Mijata Gaćinovića, nakon što je propušteno tri-četiri velike šanse za gol.

Nažalost, nešto pre toga, Marko Grujić nezrelo je reagovao i na grub faul odgovorio grubim faulom, dobio žuti karton i eliminisao sebe iz utakmice sa Španijom u petak uveče. To nije jedini peh, jer je Lalatović na poluvremenu morao da ostavi u svlačionici povređenog Milana Gajića, koji je bio žrtva jednog od brojnih oštrih startova rivala, a u drugom delu zamenio ga je Aleksandar Filipović.

Drugo poluvremene donelo je upravo ono čega smo se pribojavali već posle desetak minuta igre - nakon što Srbija nije iskoristila nekoliko velikih šansi za gol, rival je izjednačio i to sa bele tačke nakon što je lopta posle centaršuta rezerviste Eljifa Elmaza pogodila Andriju Živkovića u ruku i to onu koja mu je ostala "iza" tela.

Škotski arbitar Bobi Maden dosudio je najstrožu kaznu, a ono što Enis Bardi nije uspeo u dva navrata iz slobodnjaka (što su bile jedine kakve-takve šanse Makedonije) uspeo je sa penala - "ukopao" je našeg golmana Vanju Milinković-Savića i u 64. minutu doneo izjednačenje svom timu bez stvorene šanse iz igre.

Izjednačenje koje je značilo isto što i poraz, nateralo je Lalatovića na hazarderski potez - uvođenje špica Ognjena Ožegovića umesto levog beka Nemanje Antonova, a rezultat je bio i drugi gol Makedonaca - taćnije golčina njihovog rezerviste Nikole Đorđeva, koji je u 83. minutu sa oko 20 metara, okružen petoricom igrača u crvenim dresovima, zakucao loptu pod prečku skamenjenog Milinković-Savića za - 1:2!

"Orlići" očigledno nisu želeli da se pomire s porazom, tako da su u finišu meča krenuli u opštu ofanzivu i u 90. minutu stigli do izjednačenja pogotkom kapitena Uroša Đurđevića nakon izvrsnog centaršuta Andrije Živkovića iz prekida sa desne strane.

I, onda, već u narednoj akciji - stativa!

Srbija je "sabila" Makedoniju u njen šesnaesterac, usledio je centaršut s desne strane koji je preleteo sve na petercu, osim Živkovića, koji je skočio i probao glavom, ali... pogodio okvir gola i to nakon što je rezervista Ognjen Ožegović zakasnio tek neki centimetar da taj udarac preusmeri u mrežu za pobedu od 3:2.

Isključen, a nije ni igrao

Radovan Pankov uspeo je da dobije crveni karton danas, a da nije ni ušao u igru. S obzirom na to da se sve dogodilo ili u burnoj nadoknadi vremena ili posle završetka utakmice, na TV snimku nije se videlo šta je Pankov tačno uradio, ali...

Grupa B

Srbija - Makedonija 2:2 (1:0)

/Gaćinović 24, Đurđević 90 - Bardi pen 64, Đorđev 83/

Portugalija - Španija 1:3 (0:1)

/Bruma 77 - Nigez 21, Ramirez 65, Vilijams 90+3/

1. Španija 2-0-0 (8:1) 6

2. Portugalija 1-0-1 (3:3) 4

3. Srbija 0-1-1 (2:4) 1

4. Makedonija 0-1-1 (2:7) 1

Parovi 3. kola (petak, 20.45): Srbija - Španija, Makedonija - Portugalija.

U polufinale plasiraće se pobednici tri grupe i najbolja drugoplasirana reprezentacija, što šanse Srbije i Makedonije svodi na teoriju teorije.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar