Индија трудницама: Уздржите се од протеина и пожудних мисли

Влада у Индији објавила је упутство у којем се трудницама саветује да не једу месо и јаја и уздржавају се од пожудних мисли.

Здравље 21.06.2017 | 13:04
Индија трудницама: Уздржите се од протеина и пожудних мисли
Лекари упозоравају да је оваква препорука опасна, посебно имајући у виду лошу здравствену запштиту трудница и младих мајки. Често се дешава да жене у патријархалним индијским домаћинствима последње добијају храну или лекарску помоћ.

Индија се налази на врху листе земаља са највишом стопом смртности мајки на порођају, претежно због неухрањености и анемије.

Према подацима УНИЦЕФА, у Индији на 100.000 трудноћа на порођају умре 174 жена, што је много више него у Кини - 27 или САД - 14.

Критичари упозоравају да се влада у својој брошури "Старање о мајци и детету", заснованој на религијској догми, оглушила о медицинске савете да труднице морају да једу доста протеина, али и да могу безбедно да упражњавају секс.

"Влада објављује ненаучне и иритантне савете, уместо да обезбеди адекватну, високопротеинску, исхрану за сиромашне труднице", рекао је гинеколог Арун Гадре.

У владином упутству се наводи да труднице треба да се уздржавају од "нечистих мисли", као и да гледање фотографија лепих беба може повољно да утиче на фетус.

Трудницама је такође саветовано да се уздрже од беса и мржње, наводи агенција АП.

Конзервативни министар здравља Шрипак Наик рекао је да упутство садржи "мудрост сакупљану више векова".

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар