Ставити ван снаге правилник о раду

Представници Јединствене удружене синдикалне организације "Шума Републике Српске" затражили су од управе и генералног директора тог предузећа да ставе ван снаге Правилник о раду донесен у мају, којим су смањена примања запослених у овом предузећу.

Република Српска 21.06.2017 | 12:40
Ставити ван снаге правилник о раду
Замјеник предсједника Синдиката Славица Елез рекла је на данашњој конференцији за новинаре у Бањалуци да ће Синдикат од сутра почети са најавама штрајкова и протеста због смањења плата запослених у овом предузећу и уплитања генералног директора у рад Синдиката.

Она је рекла да је Синдикат раније донио одлуку о штрајку, али да се мора испоштовати Закон о штрајку у погледу најаве и одређивања датума одржавања.

"Морамо обавијестити послодавца о датуму, мјесту и времену одржавања штрајка", појаснила је Елезова.

Предсједник Јединствене удружене синдикалне организације "Шума Републике Српске" Душан Марковић најавио је подношење кривичне пријаве против генералног директора предузећа Ристе Марића и појединих директора шумских газдинстава због, како је рекао, незаконитог уплитања у рад Синдиката.

"У Закону о раду и Закону о шумама јасно пише да се послодавац не може мијешати у рад синдиката", истакао је Марковић.

Он је навео да је био на сједници Управе предузећа када је одлучивано о репрезентативности синдиката, због чега му није јасно зашто генерални директор у јавности настоји да омаловажи рад и постојање овог синдиката.

"Не бавимо се никаквим политикантством, како то у јавности износи директор Марић, већ само истином и заштитом радничких права", нагласио је Марковић.

Он је подсјетио да је Марић раније обавијестио Синдикат да се Правилник о раду неће примјењивати док се не донесе нови колективни уговор и да му није јасно зашто је касније промијенио мишљење.

Марковић је рекао да је Синдикат 15. јуна донио закључак и упутио допис свим синдикалним одборима да се у складу са актуелним стањем у предузећу организују и донесу одлуку о даљем дјеловању, како би издејствовали да се спорни Правилник о раду стави ван снаге.

Генерални директор предузећа "Шуме Републике Српске" Ристо Марић рекао је раније Срни да нема разлога за било какав штрајк у том јавном предузећу и нагласио да "представници такозване Јединствене удружене синдикалне организације `Шума Републике Српске` пријетећи штрајком радника дезавуишу јавност, потурајући неистину бавећи се политикантством".

(Срна)

Коментари / 0

Оставите коментар