Staviti van snage pravilnik o radu

Predstavnici Jedinstvene udružene sindikalne organizacije "Šuma Republike Srpske" zatražili su od uprave i generalnog direktora tog preduzeća da stave van snage Pravilnik o radu donesen u maju, kojim su smanjena primanja zaposlenih u ovom preduzeću.

Republika Srpska 21.06.2017 | 12:40
Staviti van snage pravilnik o radu
Zamjenik predsjednika Sindikata Slavica Elez rekla je na današnjoj konferenciji za novinare u Banjaluci da će Sindikat od sutra početi sa najavama štrajkova i protesta zbog smanjenja plata zaposlenih u ovom preduzeću i uplitanja generalnog direktora u rad Sindikata.

Ona je rekla da je Sindikat ranije donio odluku o štrajku, ali da se mora ispoštovati Zakon o štrajku u pogledu najave i određivanja datuma održavanja.

"Moramo obavijestiti poslodavca o datumu, mjestu i vremenu održavanja štrajka", pojasnila je Elezova.

Predsjednik Jedinstvene udružene sindikalne organizacije "Šuma Republike Srpske" Dušan Marković najavio je podnošenje krivične prijave protiv generalnog direktora preduzeća Riste Marića i pojedinih direktora šumskih gazdinstava zbog, kako je rekao, nezakonitog uplitanja u rad Sindikata.

"U Zakonu o radu i Zakonu o šumama jasno piše da se poslodavac ne može miješati u rad sindikata", istakao je Marković.

On je naveo da je bio na sjednici Uprave preduzeća kada je odlučivano o reprezentativnosti sindikata, zbog čega mu nije jasno zašto generalni direktor u javnosti nastoji da omalovaži rad i postojanje ovog sindikata.

"Ne bavimo se nikakvim politikantstvom, kako to u javnosti iznosi direktor Marić, već samo istinom i zaštitom radničkih prava", naglasio je Marković.

On je podsjetio da je Marić ranije obavijestio Sindikat da se Pravilnik o radu neće primjenjivati dok se ne donese novi kolektivni ugovor i da mu nije jasno zašto je kasnije promijenio mišljenje.

Marković je rekao da je Sindikat 15. juna donio zaključak i uputio dopis svim sindikalnim odborima da se u skladu sa aktuelnim stanjem u preduzeću organizuju i donesu odluku o daljem djelovanju, kako bi izdejstvovali da se sporni Pravilnik o radu stavi van snage.

Generalni direktor preduzeća "Šume Republike Srpske" Risto Marić rekao je ranije Srni da nema razloga za bilo kakav štrajk u tom javnom preduzeću i naglasio da "predstavnici takozvane Jedinstvene udružene sindikalne organizacije `Šuma Republike Srpske` prijeteći štrajkom radnika dezavuišu javnost, poturajući neistinu baveći se politikantstvom".

(Srna)

Komentari / 0

Ostavite komentar