Америка: Нема одштете Косову

Замјеник амбасадора САД у Београду Курт Донели изјавио је да САД не разматрају питање одштете за интервенцију на Косову и Метохији, али да је циљ Вашингтона да буде партнер и помогне Београду да врати своје мјесто у Европи и да буде важан и богат члан ЕУ.

Свијет 20.06.2017 | 21:58
Америка: Нема одштете Косову
Он је додао да Америка и НАТО у потпуности поштују политику војне неутралности Србије, која има доста добробити и користи од свог односа са НАТО.

"Неки од најближих савезника САД имају исту такву политику, попут Шведске и Аустрије", рекао је Донели, наводећи да Србија треба да одлучи коју ће улогу да игра, а не НАТО. 

Он је, на скупу Српског института и Истраживачког центра за одбрану и безбједност о теми "Америка, Србија и борба против тероризма", рекао да су у овом моменту ризици Русија и свјетски тероризам, пренијели су београдски медији. 

Донели је истакао да су свјесни опасности да терористички напади могу да се десе и у Србији, додајући да је НАТО партнер Србије у размјени информација о терористичким нападима.

"Везе између наше двије земље су дубоке и дуготрајне. Преживјеле су два свјетска рата, а постојале су и прије тога", навео је он.

Донели је оцијенио да је Србија, 100 година послије Првог свјетског рата, у позицији да врати мјесто у Европи које је имала прије једног вијека.

"САД желе да помогну Србији да спроведе реформе, да ојача економију, успостави институције и добре односе са сусједима и са ЕУ, да буде важан партнер у Европи и свијету", рекао је Донели.

Он је додао да САД већ неколико година раде са Србијом на томе да се побољшају војни односи, те оцијенио да често постоји грешка у схватању односа Србије и Алијансе.

Донели је додао да су се САД, након Другог свјетског рата, посветиле томе да спасу Европу глади, избјегличке кризе и комплетног колапса који је услиједио.  Он је рекао да је за вријеме "хладног рата" НАТО покушавао да одржи мир између Запада и Истока, те да се ЕУ развила као начин да се задржи мир и просперитет у западној Европи.

Извор: Срна

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Роле

20.06.2017 21:49

Неда бозе ником онај КО ти је све унистио подрзо терориста сиптаре прица како те спасаво гадови невидјена

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соко

20.06.2017 21:53

Ако ИМО омогуци терористицка нападе у србију то сте ви америцки фасисти

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пера

21.06.2017 15:46

Када ми објасњавамо ста замјерамо НАТО-у,увијек каземо бомбардовање.А никада не каземо и Хаски Суд који и данас ради.Даље и то сатанизовање насег народа 90-тих у западним медијима,мада нема јасне везе овога и НАТО-а.

ОДГОВОРИТЕ