Amerika: Nema odštete Kosovu

Zamjenik ambasadora SAD u Beogradu Kurt Doneli izjavio je da SAD ne razmatraju pitanje odštete za intervenciju na Kosovu i Metohiji, ali da je cilj Vašingtona da bude partner i pomogne Beogradu da vrati svoje mjesto u Evropi i da bude važan i bogat član EU.

Svijet 20.06.2017 | 21:58
Amerika: Nema odštete Kosovu
On je dodao da Amerika i NATO u potpunosti poštuju politiku vojne neutralnosti Srbije, koja ima dosta dobrobiti i koristi od svog odnosa sa NATO.

"Neki od najbližih saveznika SAD imaju istu takvu politiku, poput Švedske i Austrije", rekao je Doneli, navodeći da Srbija treba da odluči koju će ulogu da igra, a ne NATO. 

On je, na skupu Srpskog instituta i Istraživačkog centra za odbranu i bezbjednost o temi "Amerika, Srbija i borba protiv terorizma", rekao da su u ovom momentu rizici Rusija i svjetski terorizam, prenijeli su beogradski mediji. 

Doneli je istakao da su svjesni opasnosti da teroristički napadi mogu da se dese i u Srbiji, dodajući da je NATO partner Srbije u razmjeni informacija o terorističkim napadima.

"Veze između naše dvije zemlje su duboke i dugotrajne. Preživjele su dva svjetska rata, a postojale su i prije toga", naveo je on.

Doneli je ocijenio da je Srbija, 100 godina poslije Prvog svjetskog rata, u poziciji da vrati mjesto u Evropi koje je imala prije jednog vijeka.

"SAD žele da pomognu Srbiji da sprovede reforme, da ojača ekonomiju, uspostavi institucije i dobre odnose sa susjedima i sa EU, da bude važan partner u Evropi i svijetu", rekao je Doneli.

On je dodao da SAD već nekoliko godina rade sa Srbijom na tome da se poboljšaju vojni odnosi, te ocijenio da često postoji greška u shvatanju odnosa Srbije i Alijanse.

Doneli je dodao da su se SAD, nakon Drugog svjetskog rata, posvetile tome da spasu Evropu gladi, izbjegličke krize i kompletnog kolapsa koji je uslijedio.  On je rekao da je za vrijeme "hladnog rata" NATO pokušavao da održi mir između Zapada i Istoka, te da se EU razvila kao način da se zadrži mir i prosperitet u zapadnoj Evropi.

Izvor: Srna

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Role

20.06.2017 23:49

Neda boze nikom onaj KO ti je sve unistio podrzo terorista siptare prica kako te spasavo gadovi nevidjena

ODGOVORITE
Name

Soko

20.06.2017 23:53

Ako IMO omoguci teroristicka napade u srbiju to ste vi americki fasisti

ODGOVORITE
Name

Pera

21.06.2017 17:46

Kada mi objasnjavamo sta zamjeramo NATO-u,uvijek kazemo bombardovanje.A nikada ne kazemo i Haski Sud koji i danas radi.Dalje i to satanizovanje naseg naroda 90-tih u zapadnim medijima,mada nema jasne veze ovoga i NATO-a.

ODGOVORITE