Добију милионе, а пријаве мрвице

Политичке странке у БиХ могу да приме пун кофер пара од донатора, а да пријаве тек 1. 000 КМ или чак ни толико.

Босна и Херцеговина 20.06.2017 | 19:47
Добију милионе, а пријаве мрвице
Све то им омогућава постојеће законодавство у БиХ којим се регулише финансирање политичких партија, а које странкама практично даје за право да не пријављују комплетан износ примљених донација.

Уз то, ако се и открију злоупотребе око донација, постојеће казне су толико ниске да се политичким партијама више исплати да прекрше закон него да га се придржавају.

''Казне се могу кретати до троструког износа примљене донације. Међутим, у пракси су изречене само једна или две казне више од 10.000 КМ, док је већина у просеку 2.000 до 3.000 КМ'', истиче портпарол ''Транспаренси интернешенела'' Ивана Корајлић.

Највише спорних донација, наводе у ТИ, имала је СДА, која је пријавила прилоге од 20 фирми које су склапале уговоре укупне вредности веће од 28 милиона КМ у току 2015. и 2016. године.

''Када погледате износе које су странке пријавиле од правних лица, они су ниски, и то од 2.000 до 5.000 КМ. За ЦИК са надлежностима и капацитетима које сада има јако је тешко да утврди који би то био комплетан износ који су странке примиле. 

Огроман је простор за злоупотребе, а препоруке о потреби кориштења јединствених банковних рачуна странака, као и укидање било какве опције пословања у кешу, годинама се избегавају да се унесу у законодавство. И ове године се од измена Изборног закона направила политичка прича, а не решавају се ове кључне ствари, јер је очигледно да политичке партије не желе да се одрекну прилике да „легално“ намичу себи новац'', додаје Корајлићева.

Члан Интерресорне радне групе за измену изборног законодавства БиХ Лазар Продановић признаје да радна група у овој години скоро ништа није урадила на побољшању Изборног закона, који је, иначе до сада претрпео више од 20 измена.

''Имали смо неколико састанака, али више се водила расправа без јасних амандмана на Изборни закон. Слажем се да је изузетно важна транспарентност у финансирању партија, као кључне претпоставке за елиминацију политичке корупције'', каже Продановић.

Истовремено, члан радне групе и ЦИК БиХ Бранко Петрић каже да је Изборни закон у доброј мери већ измењен и да прописане казне нису толико ниске.

''Казне за недозвољене донације су до троструког од утврђене незаконитости. Ако је неко незаконито прибавио 50.000 КМ, онда је казна до 150.000 КМ, али такве казне су ретко изречене. Верујем да ћемо за странке које узастопно крше закон убудуће изрицати ригорозније казне, односно двоструко веће у односу на примљену донацију'', каже Петрић.

Извлачење пара из јавних предузећа

У ТИ истичу да је законом потребно спречити и злоупотребу јавних институција и средстава у сврху промоције појединих политичких странака и кандидата.

''Имамо ситуацију да се извлаче паре директно из јавних предузећа и институција и да се преко њих посредно плаћању делови кампање. Такође, имамо праксу да се инфраструктурни пројекти отварају баш пред изборе, где људи користе јавне функције како би себе промовисали као кандидате'', истичу у ТИ.

Извор: Блиц

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Драган

20.06.2017 18:26

Бјежите људи одавде, осим ако нисте дио политичко-тајкунске мафије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ме

21.06.2017 07:46

Хаха,. Ја Сам побјего јос 1988.

Name

цупс

20.06.2017 18:28

Све донације пријавити и опорезовати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Новоматиц

21.06.2017 07:17

Новоматиц је Додику дао 2 милиона еура"донације" и власнички пакет 20% у фирмама НОВО РС доо и РСА ГАМИНГ Доо ... НОВО РС доо и РСА ГАМИНГ Доо се баве прањем новца и све раде под заштитом Милорада Додика и институција РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ. Браво СРПСКА РЕПУБЛИКО,браво СРПСКИ ЗАШТИТНИЦИ,браво ПРАВОСУЂЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ...

ОДГОВОРИТЕ