Исплаћене плате без доприноса

Управа Фабрике цијеви "Унис" из Дервенте само је дјелимично испунила обећања дата запосленима, јер им је исплатила плату без доприноса, док на рачуне 15 радника "Механике", која послује у саставу овог предузећа, још није уплаћена мартовска зарада.

Република Српска 20.06.2017 | 16:25
Исплаћене плате без доприноса
Менаџмент "Униса" је почетком мјесеца обећао да ће мартовску плату у бруто износу исплатити до 20. јуна, априлску до 10. јула, а мајску до краја јула. То обећање било је довољно да 230 радника прекине једномјесечни генерални штрајк и почне са радом.

''Обећање је само дјелимично испуњено. Мартовска плата уплаћена је у петак, али без доприноса, док још нема уплата за 15 радника "Механике".

Ријеч је о предузећу које је "Унис" основао у августу прошле године и 15 запослених са своје платне листе пребацио на "Механику". Она се бави израдом металних конструкција за намјештај. Инсистираћемо на испуњењу протокола који смо потписали са управом'', казала је предсједница Синдиката "Униса" Радосава Миланковић.

Радници су након прекидања генералног штрајка и враћања на посао затражили од управе да испуни обећање запријетивши да ће у супротном поднијети захтјев за стечај.

''Та опција је и даље на столу. Сачекаћемо још дан-два да видимо шта ће бити. Са осталим радницима ћемо се договорити да предамо захтјев за стечај ако не буде плата'', казала је Миланковићева.

Неповјерење и страх радника распламсава и мањак репроматеријала.

''Најављују да ће стићи мања количина траке из Италије. Видјећемо шта ће бити од свих обећања'', нагласила је Миланковићева.

У управи "Униса" потврдили су да су плате исплатили без доприноса и да настоје да прикупе новац како би испунили обећање дато радницима.

''Требало би ових дана да наплатимо робу који смо продали и одмах ћемо новац уплатити за доприносе. Радника "Механике" нема много и њима ћемо настојати да исплатимо плате. То предузеће ћемо угасити, јер више нема посла. Запослени из "Механике" биће поново на платној листи Фабрике цијеви'', рекао је директор "Униса" Душан Живковић.

Окружни привредни суд у Добоју покренуо је поступак реструктурирања "Униса" у септембру прошле, а овај документ добио је зелено свјетло крајем априла ове године. Рјешење о отварању поступка реструктурирања донесено је на приједлог повјериоца РТЦ "Лука Шамац", чији је власник "Балкан стил", који је власник и "Униса.

У проблеме због "Униса" упала је и Извозно-кредитна агенција БиХ, која му је издала гаранције у вриједности већој од 150 милиона марака, док је њен капитал износио свега око 52 милиона.

Оживљавање

Душан Живковић је рекао да управа ради све да "Унис" стане на ноге.

''На томе морамо много да радимо. Права је борба да ово предузеће стане на ноге. Идемо ка том циљу, али шта ће бити на крају остаје да видимо'', казао је Живковић.

Извор: Глас Српске

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Мирко

20.06.2017 14:27

А СТА ЋЕ НАМ ОНДА ЗАКОН, КО ИСПЛАТИ ТАКВУ ПЛАТУ БЕЗ ДОПРИНОСА 5 ГОДИНА РОБИЈЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

токи

20.06.2017 14:36

Шта је багро шутите и радите доста вам је и то безобразлук

Name

Јама

20.06.2017 16:08

Септицка се лагано распада..

Name

БЛ

20.06.2017 14:34

Е моји радници напаћени.... Из авиона се види да вас вуку за нос. Зато УНИС у стецај па ћете се бар наплатити за задњих 12 плата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

20.06.2017 18:23

Па гдје је нај менадзер Симиц да спаси УНИС...