Isplaćene plate bez doprinosa

Uprava Fabrike cijevi "Unis" iz Dervente samo je djelimično ispunila obećanja data zaposlenima, jer im je isplatila platu bez doprinosa, dok na račune 15 radnika "Mehanike", koja posluje u sastavu ovog preduzeća, još nije uplaćena martovska zarada.

Republika Srpska 20.06.2017 | 16:25
Isplaćene plate bez doprinosa
Menadžment "Unisa" je početkom mjeseca obećao da će martovsku platu u bruto iznosu isplatiti do 20. juna, aprilsku do 10. jula, a majsku do kraja jula. To obećanje bilo je dovoljno da 230 radnika prekine jednomjesečni generalni štrajk i počne sa radom.

''Obećanje je samo djelimično ispunjeno. Martovska plata uplaćena je u petak, ali bez doprinosa, dok još nema uplata za 15 radnika "Mehanike".

Riječ je o preduzeću koje je "Unis" osnovao u avgustu prošle godine i 15 zaposlenih sa svoje platne liste prebacio na "Mehaniku". Ona se bavi izradom metalnih konstrukcija za namještaj. Insistiraćemo na ispunjenju protokola koji smo potpisali sa upravom'', kazala je predsjednica Sindikata "Unisa" Radosava Milanković.

Radnici su nakon prekidanja generalnog štrajka i vraćanja na posao zatražili od uprave da ispuni obećanje zaprijetivši da će u suprotnom podnijeti zahtjev za stečaj.

''Ta opcija je i dalje na stolu. Sačekaćemo još dan-dva da vidimo šta će biti. Sa ostalim radnicima ćemo se dogovoriti da predamo zahtjev za stečaj ako ne bude plata'', kazala je Milankovićeva.

Nepovjerenje i strah radnika rasplamsava i manjak repromaterijala.

''Najavljuju da će stići manja količina trake iz Italije. Vidjećemo šta će biti od svih obećanja'', naglasila je Milankovićeva.

U upravi "Unisa" potvrdili su da su plate isplatili bez doprinosa i da nastoje da prikupe novac kako bi ispunili obećanje dato radnicima.

''Trebalo bi ovih dana da naplatimo robu koji smo prodali i odmah ćemo novac uplatiti za doprinose. Radnika "Mehanike" nema mnogo i njima ćemo nastojati da isplatimo plate. To preduzeće ćemo ugasiti, jer više nema posla. Zaposleni iz "Mehanike" biće ponovo na platnoj listi Fabrike cijevi'', rekao je direktor "Unisa" Dušan Živković.

Okružni privredni sud u Doboju pokrenuo je postupak restrukturiranja "Unisa" u septembru prošle, a ovaj dokument dobio je zeleno svjetlo krajem aprila ove godine. Rješenje o otvaranju postupka restrukturiranja doneseno je na prijedlog povjerioca RTC "Luka Šamac", čiji je vlasnik "Balkan stil", koji je vlasnik i "Unisa.

U probleme zbog "Unisa" upala je i Izvozno-kreditna agencija BiH, koja mu je izdala garancije u vrijednosti većoj od 150 miliona maraka, dok je njen kapital iznosio svega oko 52 miliona.

Oživljavanje

Dušan Živković je rekao da uprava radi sve da "Unis" stane na noge.

''Na tome moramo mnogo da radimo. Prava je borba da ovo preduzeće stane na noge. Idemo ka tom cilju, ali šta će biti na kraju ostaje da vidimo'', kazao je Živković.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Mirko

20.06.2017 14:27

A STA ĆE NAM ONDA ZAKON, KO ISPLATI TAKVU PLATU BEZ DOPRINOSA 5 GODINA ROBIJE.

ODGOVORITE
Name

toki

20.06.2017 14:36

Šta je bagro šutite i radite dosta vam je i to bezobrazluk

Name

Jama

20.06.2017 16:08

Septicka se lagano raspada..

Name

BL

20.06.2017 14:34

E moji radnici napaćeni.... Iz aviona se vidi da vas vuku za nos. Zato UNIS u stecaj pa ćete se bar naplatiti za zadnjih 12 plata.

ODGOVORITE
Name

Pero

20.06.2017 18:23

Pa gdje je naj menadzer Simic da spasi UNIS...