Незадовољство породица несталих

Регионална координација удружења породица несталих са подручја бивше Југославије одржала је у Сарајеву пету по реду радионицу о теми ,,Заштита права чланова породица несталих особа''. Поново су изнесени проблеми породица несталих али рјешења нема на видику.

Босна и Херцеговина 20.06.2017 | 12:58
Незадовољство породица несталих
Породице несталих Срба незадовољне су радом Института за тражење несталих и Тужилаштва БиХ. Сматрају да они не раде свој посао и не поштују српске жртве.

,,Пороодице несталих трпе нерад институција БиХ'', сматра члан Савјетодавног одбора Института за нестале особе БиХ Марко Грабовац и додаје да се у БиХ још увијек трага за хиљаду 675 несталих Срба.

,,Посебна прича је скоро 700 тијела која се налазе у три костурнице у Републици Српској. Та тијела су пронађена прије 15 или 20 година а још нису идентификована. Зашто толико чекамо'', пита Грабовац и истиче проблем сакривања масовних гробница и измијештање тијела убијених Срба.

Радом Института и Тужилаштва незадовољни су и представници бошњачких удружења који сматрају и да се у БиХ не проводе закони који третирају породице жртава.

,,Од породица несталих напавили су социјалне скучајеве. То су људи на рубу егзистенције'',сматра Семина Алекић члан Регионална координација удружења породица несталих лица са подручја бивше Југославије.

Члан Савјетодавног одбора Института за нестале особе БиХ Амир Кулагић истиче да највећу одговорност за евидентар застој у тражењу и идентификацији несталих сноаси Институт.

,,Они се често све више баве својим унутрашњим проблемима и несугласицама а не оним због чега су формирани'',тврди Кулагић.

Скупу на којем се расправљало о заштити права чланова породица несталих особа није присуствовао ни један од три члана Колегија директора Института за нестала лица БиХ.
Тужилаштво БиХ послало је своје представнике, али они, како су нам рекли, немају одобрење да се обраћају јавности.

(БН телевизија)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

пантелија

20.06.2017 15:04

Ма шта вас брига Марко...Баја ће дават паре а ви само полако,,,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.06.2017 22:46

Доктору под битно Али цини ми СЕ нема ти спаса јаднице.