Nezadovoljstvo porodica nestalih

Regionalna koordinacija udruženja porodica nestalih sa područja bivše Jugoslavije održala je u Sarajevu petu po redu radionicu o temi ,,Zaštita prava članova porodica nestalih osoba''. Ponovo su izneseni problemi porodica nestalih ali rješenja nema na vidiku.

Bosna i Hercegovina 20.06.2017 | 12:58
Nezadovoljstvo porodica nestalih
Porodice nestalih Srba nezadovoljne su radom Instituta za traženje nestalih i Tužilaštva BiH. Smatraju da oni ne rade svoj posao i ne poštuju srpske žrtve.

,,Poroodice nestalih trpe nerad institucija BiH'', smatra član Savjetodavnog odbora Instituta za nestale osobe BiH Marko Grabovac i dodaje da se u BiH još uvijek traga za hiljadu 675 nestalih Srba.

,,Posebna priča je skoro 700 tijela koja se nalaze u tri kosturnice u Republici Srpskoj. Ta tijela su pronađena prije 15 ili 20 godina a još nisu identifikovana. Zašto toliko čekamo'', pita Grabovac i ističe problem sakrivanja masovnih grobnica i izmiještanje tijela ubijenih Srba.

Radom Instituta i Tužilaštva nezadovoljni su i predstavnici bošnjačkih udruženja koji smatraju i da se u BiH ne provode zakoni koji tretiraju porodice žrtava.

,,Od porodica nestalih napavili su socijalne skučajeve. To su ljudi na rubu egzistencije'',smatra Semina Alekić član Regionalna koordinacija udruženja porodica nestalih lica sa područja bivše Jugoslavije.

Član Savjetodavnog odbora Instituta za nestale osobe BiH Amir Kulagić ističe da najveću odgovornost za evidentar zastoj u traženju i identifikaciji nestalih snoasi Institut.

,,Oni se često sve više bave svojim unutrašnjim problemima i nesuglasicama a ne onim zbog čega su formirani'',tvrdi Kulagić.

Skupu na kojem se raspravljalo o zaštiti prava članova porodica nestalih osoba nije prisustvovao ni jedan od tri člana Kolegija direktora Instituta za nestala lica BiH.
Tužilaštvo BiH poslalo je svoje predstavnike, ali oni, kako su nam rekli, nemaju odobrenje da se obraćaju javnosti.

(BN televizija)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

pantelija

20.06.2017 15:04

Ma šta vas briga Marko...Baja će davat pare a vi samo polako,,,

ODGOVORITE
Name

Re

20.06.2017 22:46

Doktoru pod bitno Ali cini mi SE nema ti spasa jadnice.