Трампова одлука - корак уназад

Одлука председника САД Доналда Трампа да поништи напоре његовог претходника Барака Обаме да се постепено развијају економске и социјалне везе са Кубом, наљутиће неколико области подршке на југу Америке и означава велико повлачење у пропалу политику прошлости.

Свијет 20.06.2017 | 10:46
Трампова одлука - корак уназад
То је велики корак уназад за САД - рекао је Гералд Хорн, професор са Катедре за историју и афричко-америчке студије Универзитета у Хјустону.

У новом удару на трговину и путовања на Кубу, Трамп је укинуо договор који је претходно успоставио Барак Обама. Међутим, Трампова политика "није добра за САД као ни за политичку перспективу председника", рекао је Хорн.

Нова Трампова грешка ће заболети југ

- Губитком наде за повећање трговине и инвестиција са Кубом, Трамп је оштетио перспективу за раст и опоравак привреде широм југа САД, који је иначе гласао у његову корист на изборима 2016. године. Трамп је наљутио многе његове потенцијално најјаче присталице, конзервативце на далеком југу, а посебно у Луизијани. То ће оштетити изгледе за економски опоравак и раст југа. Блокирао је планове великих УWС хотелских ланаца да улажу у Кубу и искористе оно што је већ виђено као нови талас америчких туриста који су се надали да ће посети земљу - истиче Хорн.

"Болеће кубански народ, а не владу"

Нова политика према Куби је и слабо осмишљена, оцењује професор.

- Тешко је разумети разлоге многих делова Трампове нове политике јер неки од њих изгледају контрадикторно. Уместо да помогне обичне људе на Куби, како је рекао, његова политика ће да ојача кубанску државу - рекао је Хорн.

- Онемогућио је организоване групе да посете Кубу и угасио могућност појединцима да то учине. Зато ће кубанске власти лакше да прате и врше строгу контролу над групама него што би то могли да ураде на појединцима који путују и бораве у приватном смештају. Господин Трамп је још једном сам себи пуцао у ногу - закључио је Хорн.

Директор независног Института за мир и слободу Иван Еланд предвидео је да ће кубански народ, а не Хавана бити права жртва Трампа нове политике.

- Деценијама је ембарго само повређивао кубански народ, спречавао идеје и технологију да уђу у земљу, и дао је кубанској влади начин да окриви спољни ентитет за економску катастрофу коју чини социјализам - рекао је Еланд.

Поновно затезање ембарга повредило би кубанску економију кроз смањење америчког туризма, а такође ће довести до слабијих односа са кубанском владом, упозорио је Еланд.

Еланд је такође критиковао аргуменате председник САД да је неопходна рестрикција, јер је Куба имала наводно лоше евиденције о људским правима. Еланд је подсетио да Вашингтон наставља да одржава топле и блиске односе са земљама попут Саудијске Арабије које су нашироко критиковане због најтежих повреда људских права.

- Трамп тврди да ембарго треба затегнути, јер Куба чини насиље кршећи људска права, али је редовно фаворизује друге сличне аутократске земље, укључујући и слање софистициране војне опреме у Катар и Саудијску Арабију. Према томе, сврха промовисање људских права само је реторика - каже Еланд.

Америчкој влади би било боље да покуша да утиче на званичну кубанску политику кроз добру вољу и обострано поверење него да повећава страх Хаване да Трамп кује заверу за збацивање острвске владе. Зашто не покушавате да користите шећер уместо сирћета за побољшање економске и политичке слободе? Сирће је било катастрофа током више од пола века. Лудост је очекивати другачије резултате када се ради иста ствар - рекао је Еланд.

Куба не представљала "апсолутно никакву војну претњу" Сједињеним Америчким Државама, тако да Трамп може да приушти да буду великодушан и кооперативан у односима са том земљом, закључио је Еланд.

(Блиц)

Коментари / 0

Оставите коментар