Trampova odluka - korak unazad

Odluka predsednika SAD Donalda Trampa da poništi napore njegovog prethodnika Baraka Obame da se postepeno razvijaju ekonomske i socijalne veze sa Kubom, naljutiće nekoliko oblasti podrške na jugu Amerike i označava veliko povlačenje u propalu politiku prošlosti.

Svijet 20.06.2017 | 10:46
Trampova odluka - korak unazad
To je veliki korak unazad za SAD - rekao je Gerald Horn, profesor sa Katedre za istoriju i afričko-američke studije Univerziteta u Hjustonu.

U novom udaru na trgovinu i putovanja na Kubu, Tramp je ukinuo dogovor koji je prethodno uspostavio Barak Obama. Međutim, Trampova politika "nije dobra za SAD kao ni za političku perspektivu predsednika", rekao je Horn.

Nova Trampova greška će zaboleti jug

- Gubitkom nade za povećanje trgovine i investicija sa Kubom, Tramp je oštetio perspektivu za rast i oporavak privrede širom juga SAD, koji je inače glasao u njegovu korist na izborima 2016. godine. Tramp je naljutio mnoge njegove potencijalno najjače pristalice, konzervativce na dalekom jugu, a posebno u Luizijani. To će oštetiti izglede za ekonomski oporavak i rast juga. Blokirao je planove velikih UWS hotelskih lanaca da ulažu u Kubu i iskoriste ono što je već viđeno kao novi talas američkih turista koji su se nadali da će poseti zemlju - ističe Horn.

"Boleće kubanski narod, a ne vladu"

Nova politika prema Kubi je i slabo osmišljena, ocenjuje profesor.

- Teško je razumeti razloge mnogih delova Trampove nove politike jer neki od njih izgledaju kontradiktorno. Umesto da pomogne obične ljude na Kubi, kako je rekao, njegova politika će da ojača kubansku državu - rekao je Horn.

- Onemogućio je organizovane grupe da posete Kubu i ugasio mogućnost pojedincima da to učine. Zato će kubanske vlasti lakše da prate i vrše strogu kontrolu nad grupama nego što bi to mogli da urade na pojedincima koji putuju i borave u privatnom smeštaju. Gospodin Tramp je još jednom sam sebi pucao u nogu - zaključio je Horn.

Direktor nezavisnog Instituta za mir i slobodu Ivan Eland predvideo je da će kubanski narod, a ne Havana biti prava žrtva Trampa nove politike.

- Decenijama je embargo samo povređivao kubanski narod, sprečavao ideje i tehnologiju da uđu u zemlju, i dao je kubanskoj vladi način da okrivi spoljni entitet za ekonomsku katastrofu koju čini socijalizam - rekao je Eland.

Ponovno zatezanje embarga povredilo bi kubansku ekonomiju kroz smanjenje američkog turizma, a takođe će dovesti do slabijih odnosa sa kubanskom vladom, upozorio je Eland.

Eland je takođe kritikovao argumenate predsednik SAD da je neophodna restrikcija, jer je Kuba imala navodno loše evidencije o ljudskim pravima. Eland je podsetio da Vašington nastavlja da održava tople i bliske odnose sa zemljama poput Saudijske Arabije koje su naširoko kritikovane zbog najtežih povreda ljudskih prava.

- Tramp tvrdi da embargo treba zategnuti, jer Kuba čini nasilje kršeći ljudska prava, ali je redovno favorizuje druge slične autokratske zemlje, uključujući i slanje sofisticirane vojne opreme u Katar i Saudijsku Arabiju. Prema tome, svrha promovisanje ljudskih prava samo je retorika - kaže Eland.

Američkoj vladi bi bilo bolje da pokuša da utiče na zvaničnu kubansku politiku kroz dobru volju i obostrano poverenje nego da povećava strah Havane da Tramp kuje zaveru za zbacivanje ostrvske vlade. Zašto ne pokušavate da koristite šećer umesto sirćeta za poboljšanje ekonomske i političke slobode? Sirće je bilo katastrofa tokom više od pola veka. Ludost je očekivati drugačije rezultate kada se radi ista stvar - rekao je Eland.

Kuba ne predstavljala "apsolutno nikakvu vojnu pretnju" Sjedinjenim Američkim Državama, tako da Tramp može da priušti da budu velikodušan i kooperativan u odnosima sa tom zemljom, zaključio je Eland.

(Blic)

Komentari / 0

Ostavite komentar