Отети холандски новинари

Двојицу холандских новинара отели су марксистички побуњеници у зони сукоба у сјевероисточној Колумбији, извијестила је војска у понедјељак.

Свијет 20.06.2017 | 07:41
Отети холандски новинари
Телевизијски новинар Дерк Јоханнес Болт (62) и сниматељ Еугенио Ернест Марие (58) заробљени су док су радили у Ел Тарри у подручју Норте де Сантандер на граници с Венезуелом, каже војска у изјави, преноси Реутерс.

У војној изјави стоји да су новинаре отели чланови Националне ослободилачке војске (ЕЛН), формације од двије хиљаде чланова која често отима Колумбијце и странце, углавном нафтне раднике ради откупнине или политичког утицаја.

ЕЛН, друга највећа побуњеничка група у Колумбији, у мировним је преговорима с владом како би се завршио рат који у тој држави траје више од пет десетљећа.

Највећи колумбијски побуњенички покрет – Револуционарне оружане снаге Колумбије (ФАРЦ), потписали су мировни споразум крајем прошле године и очекује се да ће ове седмице довршити разоружање. Више од 220.000 људи убијено је у сукобу војске, ФАРЦ-а, ЕЛН-а и десничарских паравојних јединица од почетка 1952. године.

Прошле је године ЕЛН отео шпанску новинарку, дугогодишњу становницу Колумбије, која је ослобођен након шест дана.

У подручју Норте де Сантандер такођер има неколико кријумчарских група кокаином, а оружане снаге су саопштиле да су покренуле потрагу за двојицом холандских новинара.

(Н1)

Коментари / 0

Оставите коментар