Oteti holandski novinari

Dvojicu holandskih novinara oteli su marksistički pobunjenici u zoni sukoba u sjeveroistočnoj Kolumbiji, izvijestila je vojska u ponedjeljak.

Svijet 20.06.2017 | 07:41
Oteti holandski novinari
Televizijski novinar Derk Johannes Bolt (62) i snimatelj Eugenio Ernest Marie (58) zarobljeni su dok su radili u El Tarri u području Norte de Santander na granici s Venezuelom, kaže vojska u izjavi, prenosi Reuters.

U vojnoj izjavi stoji da su novinare oteli članovi Nacionalne oslobodilačke vojske (ELN), formacije od dvije hiljade članova koja često otima Kolumbijce i strance, uglavnom naftne radnike radi otkupnine ili političkog uticaja.

ELN, druga najveća pobunjenička grupa u Kolumbiji, u mirovnim je pregovorima s vladom kako bi se završio rat koji u toj državi traje više od pet desetljeća.

Najveći kolumbijski pobunjenički pokret – Revolucionarne oružane snage Kolumbije (FARC), potpisali su mirovni sporazum krajem prošle godine i očekuje se da će ove sedmice dovršiti razoružanje. Više od 220.000 ljudi ubijeno je u sukobu vojske, FARC-a, ELN-a i desničarskih paravojnih jedinica od početka 1952. godine.

Prošle je godine ELN oteo špansku novinarku, dugogodišnju stanovnicu Kolumbije, koja je oslobođen nakon šest dana.

U području Norte de Santander također ima nekoliko krijumčarskih grupa kokainom, a oružane snage su saopštile da su pokrenule potragu za dvojicom holandskih novinara.

(N1)

Komentari / 0

Ostavite komentar