Ко је Флоријана - први ривал Црвене Звезде?

Прва звезда је газда клуба! Из контроверзне италијанске фамилије. . . Тренер из Серије А! Победио је директора Манчестер Јунајтеда у трци за куповину Флоријане и обавезао се да ће уложити 18. 000. 000 евра, има велико искуство из Серије А, а био је и репрезентативац Италије у футсалу. Ипак, екипа Флоријане је као италијански нижелигаш.

Фудбал 19.06.2017 | 21:30
Ко је Флоријана - први ривал Црвене Звезде?
Црвена звезда опет креће европско путовање са Малте. Овога пута против тамошњег освајача националног купа Флоријане. Острво у Медитерану је и прошлог лета било почетна станица црвено-белих и није им остало баш у лепом сећању. Истина, Звезда је победила али су то биле порођајне муке против Валете...

Аргентинац Фалконе не на муке стављао Црвену звезду, постигао прелеп гол за вођство, да би Катаи са голом и асистенцијом донео преокрет и спречио бруку. Зато Црвена звезда не може лагодно да приступи двомечу са Малетажнима. Прошло лето је довољно упозорење...

Истина, овога пута Звезда не иде на шампиона Малте већ на петопласирани клуб из претходног шампионата који је до Европе дошао захваљујући освајању националног купа победом у финалу над Слијемом од 2:0. На крају сезоне су имали 17 бодова мање од шампиона Хибернијанса, пет мање од Валете са којом се Звезда мучила прошлог лета.

Флоријана је клуб из истоименог града који се налази на истом полуострву са тврђавом као престоница Валета. Броји нешто више од 2.000 становника и излази на море.

Флоријана је један од највећа три клуба на Малти, има 25 титула, само једну мање од рекордера Силијеме. Међутим, последња титула је освојена давне 1993. године, клуб је десетак година био у великим финансијским порблемима, тако да је Флоријана можда и најслабији тим од представника Малте у Европи. Прошлост им је била светла, а садашњост им је италијанска.

Флоријану би могли да опишемо као просечног италијанског нижелигаша. Чак не ни као друголигаша.

Клуб је од фебруара 2014. у власништву Рикарда Гаучија. Ако вам је презиме познато и фан сте италијанског фудбала, на добром сте трагу. Реч је о сину контроверзног ЛућанаГаучија, бившег газде Перуђе и једног од ексцентричних „босова“ италијанског фудбала из златних година са краја прошлог и почетка овог века. Гаучи је био један од најпознатијих „донова“ Серије А. Довео је Перуђу из треће лиге до Купа УЕФА и био на челу клуба око 15 година.

Познат је по одлуци да отпусти јужнокорејског нападача Ана након што је овај дао гол протоив Италије на Мондијалу. Његова Перуђа је узела титулу Мођијевом Јувентусу оног кишног поподнева. Он је довео Хидетошија Накату у Европу, он је учинио услугу Гадафијуи довео његовог сина да игра у Серији А. Перуђа је због њега била хит, а први сарадник му је био син Рикардо. Почетком века је све кренуло низбрдо, Перуђа је банкротрала и пропала, а Гаучи сениор је због превара са својим фирмама побегао у Доминиканску Републику.

Син Рикардо је остао у Италији, а упоредо са функционерском је градио каријеру у футсалу и чак постао репрезентативац Италије у „малом фудбалу“. После доласка из Перуђе, био је директор у Катанији коју је купио његов отац. „Прославио“ се честим сменама тренера и гомилањем појачања. Имао је проблеме са законом у Италији и преселио се Малту где је после две године уживања у животу купио Флоријану.

Тада је Гаучи у трци победио некадашњег директора Манчестер Јунајтеда, Мајка Франанакоји је желео да купи Флоријану. Али око 200 чланова клуба је исказало поверење Гаучијупре него Енглезу. Верује се да је са групом инвеститора у куповину Флоријане уложио између 14.000.000 и 18.000.000 евра, обавезао се на улагања, а у пројекат је укључена изградња тржног центра и спортске хале.

Флоријана је била на рубу испадања када ју је преузео Гаучи 2014. године. Успео је да их спаси тако што је ангажовао некадашњег Перуђиног легендарног капитена ЂованијаТедеска на место тренера. Тедеско је везао три победе у последња три кола 2014. године и успео да обезбеди опстанак. Потом је отишао у редове локалног ривала Биркиркаре где је довео и Фабриција Миколија, па је 2016. године званично постао тренер Палерма јер тек ангажовани стратег Скелото није имао лиценцу да ради у Серији А па су водили Росанере у тандему. После само месец дана је напустио Сицилију и прошлог лета се вратио у Флоријану.

Између два Тедескова мандата, екипу је водио некадашњи голгетер Каљарија, Фиорентине и репрезентације Белгије - Луис Аиртон Оливеира.

Током првог мандата у Флоријани, Тедеско је промовисао неколико играча међу којима је Игор Коронадо који је касније продат италијанском Трапанију, а сада се помиње као могуће појачање Торина, Парме и Перуђе. Гаучи је довео неколико Италијана и Аргентинаца у екипу.

Најбољи стрелац у прошлој сезони је био италијански нападач Марио Фонтанела са 19 голова у 34 меча. Ветеран Кјеза (37 година) је дао 10 голова, а трећи Италијан Варела је дао девет првенствених голова. Везиста Стивен Пизани је једини актуелни репрезентативац Малте из Флоријане и са њим је недавно продужен уговор, а дуго година је гол националног тима чувао искусни Џастин Хабер који је први голман Флоријане. Још неколицина фудбалера има искуство играња за италијанске нижелигаше.

После освајања купа, газда Гаучи је продужио уговор са тренером Тедеском. Доведен је Ноел Нијасон, интернационалац из Гане који је прошле сезоне играо у другој лиги Грчке. Недавно је уговор са Флоријаном потписао и Владан Милосављев, некадашње Звездино дете.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар