Ko je Florijana - prvi rival Crvene Zvezde?

Prva zvezda je gazda kluba! Iz kontroverzne italijanske familije. . . Trener iz Serije A! Pobedio je direktora Mančester Junajteda u trci za kupovinu Florijane i obavezao se da će uložiti 18. 000. 000 evra, ima veliko iskustvo iz Serije A, a bio je i reprezentativac Italije u futsalu. Ipak, ekipa Florijane je kao italijanski niželigaš.

Fudbal 19.06.2017 | 21:30
Ko je Florijana - prvi rival Crvene Zvezde?
Crvena zvezda opet kreće evropsko putovanje sa Malte. Ovoga puta protiv tamošnjeg osvajača nacionalnog kupa Florijane. Ostrvo u Mediteranu je i prošlog leta bilo početna stanica crveno-belih i nije im ostalo baš u lepom sećanju. Istina, Zvezda je pobedila ali su to bile porođajne muke protiv Valete...

Argentinac Falkone ne na muke stavljao Crvenu zvezdu, postigao prelep gol za vođstvo, da bi Katai sa golom i asistencijom doneo preokret i sprečio bruku. Zato Crvena zvezda ne može lagodno da pristupi dvomeču sa Maletažnima. Prošlo leto je dovoljno upozorenje...

Istina, ovoga puta Zvezda ne ide na šampiona Malte već na petoplasirani klub iz prethodnog šampionata koji je do Evrope došao zahvaljujući osvajanju nacionalnog kupa pobedom u finalu nad Slijemom od 2:0. Na kraju sezone su imali 17 bodova manje od šampiona Hibernijansa, pet manje od Valete sa kojom se Zvezda mučila prošlog leta.

Florijana je klub iz istoimenog grada koji se nalazi na istom poluostrvu sa tvrđavom kao prestonica Valeta. Broji nešto više od 2.000 stanovnika i izlazi na more.

Florijana je jedan od najveća tri kluba na Malti, ima 25 titula, samo jednu manje od rekordera Silijeme. Međutim, poslednja titula je osvojena davne 1993. godine, klub je desetak godina bio u velikim finansijskim porblemima, tako da je Florijana možda i najslabiji tim od predstavnika Malte u Evropi. Prošlost im je bila svetla, a sadašnjost im je italijanska.

Florijanu bi mogli da opišemo kao prosečnog italijanskog niželigaša. Čak ne ni kao drugoligaša.

Klub je od februara 2014. u vlasništvu Rikarda Gaučija. Ako vam je prezime poznato i fan ste italijanskog fudbala, na dobrom ste tragu. Reč je o sinu kontroverznog LućanaGaučija, bivšeg gazde Peruđe i jednog od ekscentričnih „bosova“ italijanskog fudbala iz zlatnih godina sa kraja prošlog i početka ovog veka. Gauči je bio jedan od najpoznatijih „donova“ Serije A. Doveo je Peruđu iz treće lige do Kupa UEFA i bio na čelu kluba oko 15 godina.

Poznat je po odluci da otpusti južnokorejskog napadača Ana nakon što je ovaj dao gol protoiv Italije na Mondijalu. Njegova Peruđa je uzela titulu Mođijevom Juventusu onog kišnog popodneva. On je doveo Hidetošija Nakatu u Evropu, on je učinio uslugu Gadafijui doveo njegovog sina da igra u Seriji A. Peruđa je zbog njega bila hit, a prvi saradnik mu je bio sin Rikardo. Početkom veka je sve krenulo nizbrdo, Peruđa je bankrotrala i propala, a Gauči senior je zbog prevara sa svojim firmama pobegao u Dominikansku Republiku.

Sin Rikardo je ostao u Italiji, a uporedo sa funkcionerskom je gradio karijeru u futsalu i čak postao reprezentativac Italije u „malom fudbalu“. Posle dolaska iz Peruđe, bio je direktor u Kataniji koju je kupio njegov otac. „Proslavio“ se čestim smenama trenera i gomilanjem pojačanja. Imao je probleme sa zakonom u Italiji i preselio se Maltu gde je posle dve godine uživanja u životu kupio Florijanu.

Tada je Gauči u trci pobedio nekadašnjeg direktora Mančester Junajteda, Majka Frananakoji je želeo da kupi Florijanu. Ali oko 200 članova kluba je iskazalo poverenje Gaučijupre nego Englezu. Veruje se da je sa grupom investitora u kupovinu Florijane uložio između 14.000.000 i 18.000.000 evra, obavezao se na ulaganja, a u projekat je uključena izgradnja tržnog centra i sportske hale.

Florijana je bila na rubu ispadanja kada ju je preuzeo Gauči 2014. godine. Uspeo je da ih spasi tako što je angažovao nekadašnjeg Peruđinog legendarnog kapitena ĐovanijaTedeska na mesto trenera. Tedesko je vezao tri pobede u poslednja tri kola 2014. godine i uspeo da obezbedi opstanak. Potom je otišao u redove lokalnog rivala Birkirkare gde je doveo i Fabricija Mikolija, pa je 2016. godine zvanično postao trener Palerma jer tek angažovani strateg Skeloto nije imao licencu da radi u Seriji A pa su vodili Rosanere u tandemu. Posle samo mesec dana je napustio Siciliju i prošlog leta se vratio u Florijanu.

Između dva Tedeskova mandata, ekipu je vodio nekadašnji golgeter Kaljarija, Fiorentine i reprezentacije Belgije - Luis Airton Oliveira.

Tokom prvog mandata u Florijani, Tedesko je promovisao nekoliko igrača među kojima je Igor Koronado koji je kasnije prodat italijanskom Trapaniju, a sada se pominje kao moguće pojačanje Torina, Parme i Peruđe. Gauči je doveo nekoliko Italijana i Argentinaca u ekipu.

Najbolji strelac u prošloj sezoni je bio italijanski napadač Mario Fontanela sa 19 golova u 34 meča. Veteran Kjeza (37 godina) je dao 10 golova, a treći Italijan Varela je dao devet prvenstvenih golova. Vezista Stiven Pizani je jedini aktuelni reprezentativac Malte iz Florijane i sa njim je nedavno produžen ugovor, a dugo godina je gol nacionalnog tima čuvao iskusni Džastin Haber koji je prvi golman Florijane. Još nekolicina fudbalera ima iskustvo igranja za italijanske niželigaše.

Posle osvajanja kupa, gazda Gauči je produžio ugovor sa trenerom Tedeskom. Doveden je Noel Nijason, internacionalac iz Gane koji je prošle sezone igrao u drugoj ligi Grčke. Nedavno je ugovor sa Florijanom potpisao i Vladan Milosavljev, nekadašnje Zvezdino dete.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar