ФК Будућност - лична карта...

Подгоричка Будућност и београдски Партизан имају много веза из прошлости. У Црној Гори, Партизан има много навијача, а црно-бели су имали много играча пореклом из Црне Горе. Прочитајте нешто о историји Будућности.

Фудбал 19.06.2017 | 19:30
ФК Будућност - лична карта...
Жреб је спојио српског и црногорског шампиона у 2. колу квалификација за Лигу шампиона (прва утакмица 11. или 12. јула у Београду).

С обзиром на рејтинг српскиг и црногорског клупског фудбала, али и гледајући однос Партизана и Будућности, мора се рећи да су црно-бели велики фаворит. То, наравно, само гледано на папиру.

Будућност је минуле сезоне постала шампион Црне Горе у неизвесном финишу, у којем је одлучивао буквално један гол. Будућност није имала запаженијег резултата у некадашњој југословенској лиги. Два пута је стизала до финала југословенског купа и оба пута изгубила (1964. и 1977. године).

Кад смо већ код историје:

Партизан и Будућност су одиграли 82 утакмице у ондашњој Југославији. Све је на страни Партизана - 53 победе, 15 утакмица завршено је нерешено, а Будућност је добила само 14 пута (од тога само два пута у Београду). Гол-разлика: 105:20 у корист Партизана.

Тренер Будућности у новој сезони биће Драган Кажић, који је радио у клубовима на Исланду. По доласку у подгорички клуб рекао је да жели офанзиван фудбал своје екипе са високим пресингом.

Тим Будућности је састављен од црногорских фудбалера (овдашњој јавности мало познатих). У екипу су стигли голман Милан Мијатовић, црногорски репрезентативац, који је прошле сезоне био у екипи Дечића. Подгорички "плави" су такође појачали напад довођењем Милана Влаисављевића из Сутјеске.

Откако је Црна Гора независна (од 2006. године), Будућност је три пута била шампион државе.

Будућност и Партизан имају много тога заједничког. Пре свега, многи фудбалери Партизана, пореклом из Црне Горе, били су играчи Будућности. Поменимо најпознатијег Предрага Мијатовића, потом браћу Брновић (Бранко и Драгољуб), Зорана Батровића, Дамира Чакара, голмане Бранислава Ђукановића и Младена Божовића, Николу Вујовића...

У тренутној постави Партизана има играча који су пореклом из Црне Горе, попут Марка Јанковића и Небојше Косовића, црногорских репрезентативаца. А у стручном штабу је Андрија Делибашић, родом из Никшића.

Будућност има подршку навијачке групе "Варвари" и дешавало се претходних година да се сукобљавају са навијачима Партизана на кошаркашким утакмицама АБА лиге. Партизан има велику подршку навијача из Црне Горе, а најорганизованији су они из Никшића.

Стадион "Под Горицом" прима 15.000 гледалаца.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар