FK Budućnost - lična karta...

Podgorička Budućnost i beogradski Partizan imaju mnogo veza iz prošlosti. U Crnoj Gori, Partizan ima mnogo navijača, a crno-beli su imali mnogo igrača poreklom iz Crne Gore. Pročitajte nešto o istoriji Budućnosti.

Fudbal 19.06.2017 | 19:30
FK Budućnost - lična karta...
Žreb je spojio srpskog i crnogorskog šampiona u 2. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona (prva utakmica 11. ili 12. jula u Beogradu).

S obzirom na rejting srpskig i crnogorskog klupskog fudbala, ali i gledajući odnos Partizana i Budućnosti, mora se reći da su crno-beli veliki favorit. To, naravno, samo gledano na papiru.

Budućnost je minule sezone postala šampion Crne Gore u neizvesnom finišu, u kojem je odlučivao bukvalno jedan gol. Budućnost nije imala zapaženijeg rezultata u nekadašnjoj jugoslovenskoj ligi. Dva puta je stizala do finala jugoslovenskog kupa i oba puta izgubila (1964. i 1977. godine).

Kad smo već kod istorije:

Partizan i Budućnost su odigrali 82 utakmice u ondašnjoj Jugoslaviji. Sve je na strani Partizana - 53 pobede, 15 utakmica završeno je nerešeno, a Budućnost je dobila samo 14 puta (od toga samo dva puta u Beogradu). Gol-razlika: 105:20 u korist Partizana.

Trener Budućnosti u novoj sezoni biće Dragan Kažić, koji je radio u klubovima na Islandu. Po dolasku u podgorički klub rekao je da želi ofanzivan fudbal svoje ekipe sa visokim presingom.

Tim Budućnosti je sastavljen od crnogorskih fudbalera (ovdašnjoj javnosti malo poznatih). U ekipu su stigli golman Milan Mijatović, crnogorski reprezentativac, koji je prošle sezone bio u ekipi Dečića. Podgorički "plavi" su takođe pojačali napad dovođenjem Milana Vlaisavljevića iz Sutjeske.

Otkako je Crna Gora nezavisna (od 2006. godine), Budućnost je tri puta bila šampion države.

Budućnost i Partizan imaju mnogo toga zajedničkog. Pre svega, mnogi fudbaleri Partizana, poreklom iz Crne Gore, bili su igrači Budućnosti. Pomenimo najpoznatijeg Predraga Mijatovića, potom braću Brnović (Branko i Dragoljub), Zorana Batrovića, Damira Čakara, golmane Branislava Đukanovića i Mladena Božovića, Nikolu Vujovića...

U trenutnoj postavi Partizana ima igrača koji su poreklom iz Crne Gore, poput Marka Jankovića i Nebojše Kosovića, crnogorskih reprezentativaca. A u stručnom štabu je Andrija Delibašić, rodom iz Nikšića.

Budućnost ima podršku navijačke grupe "Varvari" i dešavalo se prethodnih godina da se sukobljavaju sa navijačima Partizana na košarkaškim utakmicama ABA lige. Partizan ima veliku podršku navijača iz Crne Gore, a najorganizovaniji su oni iz Nikšića.

Stadion "Pod Goricom" prima 15.000 gledalaca.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar