Луксузна зграда Владе празна

- Ниједан посланик ПС БиХ још увијек не спава у згради за смјештај представника Републике Српске у институцијама БиХ у Источном Сарајеву која је прије двије године плаћена 26 милиона марака. Замјеник предсједавајућег Дома народа ПС БиХ Огњен Тадић (СДС) каже да је куповина зграде у Источном Сарајеву била “пословно и буџетски неоправдана одлука”.

Република Српска 19.06.2017 | 12:22
Луксузна зграда Владе празна
У посљедњих годину дана, од када је отворен Центар у Источном Сарајеву, у њему је остварена тек 91 посјета, наводе из Службе за заједничке послове Владе Републике Српске, што је мање од један посто искориштености овог простора са 15 соба и 22 луксузна апартмана.

Влада Републике Српске је 2015. године купила недовршену зграду у Источном Сарајеву од фирме “Мегасан” за 26,6 милиона конвертибилних марака. Опремање зграде је коштало преко два милиона марака, а уговор о куповини никада није објављен. Зграда је званично отворена у јуну 2016. године.

Посланица Савеза независних социјалдемократа (СНСД) Душанка Мајкић претходно је хвалила изградњу смјештаја за посланике из Републике Српске и жалила се како посланици, када долазе на сједнице Парламента у Сарајеву, спавају по разним хотелима у Источном Сарајеву. Годину дана након његовог отварања, Мајкић још увијек, како каже, није провела ноћ у Центру у Источном Сарајеву јер “није завршена административна процедура”.



“Не могу прећи сама тамо како хоћу”, каже Мајкић.

“Транспаренцy Интернатионал” у Босни и Херцеговини је тражио уговор Владе Републике Српске и “Мегасана”, али је ова компанија одбила објављивање уговора, каже портпарол ове организације Ивана Корајлић.

“Они су прослиједили тој фирми, као трећој страни, захтјев и они нису дали сагласност јер су сматрали да ће то угрозити њихово пословање”, објашњава Корајлић и додаје да је Влада Републике Српске поједине информације о изградњи зграде означила повјерљивима.

Из Владе су објаснили да ће у згради боравити “еминенте личности из врха политичког живота”, па су у уговор унесене карактеристике и позиције сигурносних система “чије би упознавање јавности значајно умањило њихову ефикасност”. Због тога је цијели уговор означен тајним и повјерљивим, објашњава Корајлић.

“Мени је ту цијела сврха тога упитна и, с друге стране, колико ће то стварно бити кориштено и гдје је ту рачуница за било какву уштеду”, каже Корајлић.

Служба за заједничке послове Владе Републике Српске одбила је Балканској истраживачкој мрежи Босне и Херцеговине (БИРН БиХ) доставити податке о томе колико кошта одржавање зграде и колики су приходи од изнајмљивања соба и апартмана. Фотографу БИРН-а такођер није дозвољено снимање апартмана.



Осигурање и одржавање зграде од 9.000 квадратних метара тренутно плаћа Влада Републике Српске. У мањем дијелу зграде налази се 15 институција Републике Српске, док се на више од 6.000 квадратних метара налази осам канцеларија, 15 соба с купатилом, 22 апартмана површине од 57 до 127 квадратних метара, четири кабинета, конгресна сала са 150 мјеста, велика и мала сала за састанке и ресторан за 60 особа. Намјештај за ову зграду коштао је 1,5 милиона марака.

Зграда је отворена у јуну 2016., а за пуну годину дана имала је 91 посјету, кажу из Службе за заједничке послове Владе Републике Српске.

Цијена ноћења у соби је 20 КМ, а у апартману 30 КМ. Њихово мјесечно изнајмљивање је 300 КМ, односно 475 КМ, а луксузни апартман с кабинетом мјесечно кошта 1.200 КМ.

Право на смјештај имају члан Предсједништва из Републике Српске, државни премијер, министри и њихови замјеници те државни парламентарци из Републике Српске. Сви њихови пратиоци, попут шефова кабинета, савјетника и возача, такођер имају право на смјештај у Источном Сарајеву.

Бесплатно спавање имају предсједник Републике Српске, предсједник Народне скупштине, премијер и министри, као и њихова пратња.

Државни парламентарци имају право на износ до 500 марака мјесечно из буџета БиХ за закуп стана. Из Парламентарне скупштине БиХ потврђено је да није потписан ниједан уговор за смјештај запослених, посланика или делегата у згради Владе Републике Српске у Источном Сарајеву.

Постоји и други начин кориштења смјештаја за посланике. Држава им плаћа хотелски смјештај када долазе на сједнице. Парламент има потписан уговор с 11 хотела у Сарајеву и Источном Сарајеву, међутим зграда Владе Републике Српске није на овом списку.

Посланици и делегати до сада су најчешће спавали у хотелима “Еуропе”, “Тереx” и “Терме”.

Посланица Мајкић тврди да не користи зграду у Источном Сарајеву само јер “није завршен административни дио”. Каже како планира да користи смјештај “кад се заврши процес, да се то уреди”.

Мајкић додаје да је “необјашњиво” кашњење овог процеса и каже да је он намјерно успорен.

“Да је тај центар у Сарајеву, већ одавно би био кориштен, а пошто је у Републици Српској, одмах је проблем, то су наши међусобни односи”, сматра Мајкић.

Посланици и делегати до сада нису могли зграду у Источном Сарајеву користити као хотел јер у вријеме када је Парламент БиХ проводио тендер за хотелски смјештај, зграда Владе Републике Српске у Источном Сарајеву још увијек није била отворена. Тренутно је у току тендер за набавку хотелског смјештаја од 2017. до 2019. године.



Из парламента БиХ су за БИРН потврдили да Служба за заједничке послове Владе Републике Српске није пријавила зграду у Источном Сарајеву на овај тендер. То значи да, барем до 2019. године, посланици и делегати неће овај смјештај моћи ни повремено користити као хотел.

Правилник о кориштењу објекта у Источном Сарајеву који је усвојила Влада Републике Српске даје пуну слободу посланицима да изнајме смјештај на дневном, мјесечном или годишњем нивоу. Један од разлога зашто посланици не користе овај смјештај јесу њихови приватни уговори о најму смјештаја који још увијек нису истекли.

Парламентарац Лазар Продановић из СНСД-а такођер није користио смјештај у згради Владе Републике Српске. Објашњава да изнајмљује смјештај и користи право закупа стана те због тога не може потписати нови.

“Онда бисмо морали да раскинемо тај уговор са станодавцем и да потпишемо нови”, каже Продановић и додаје како је за то потребан тендер Парламента БиХ.

Продановић тврди да ће посланици из Републике Српске користити смјештај “оног момента када се створе административни услови”.

Важећи правилници Парламента БиХ нигдје не спомињу тендер за мјесечни најам стана. Као и правилник о смјештају у Источном Сарајеву, правилници Парламента остављају могућност посланицима да сами пронађу приватни смјештај и потпишу уговор.

Већ раније су се посланици из СДС-а изјаснили да неће користити смјештај који је купила Влада Републике Српске.

Посланик Огњен Тадић каже како је свој смјештај у Источном Сарајеву ријешио прије него што је зграда Владе Републике Српске направљена и отворена, и да сваки посланик има право да сам потпише уговор о изнајмљивању стана.

“И да није било тога, нисам показао интерес за кориштење ових услова јер сматрам да та врста колективног смјештаја није нешто што одговара мојим потребама, посебно имајући у виду извјесни луксуз, који ја нисам видио а за који сам чуо”, каже Тадић и додаје како је куповина зграде у Источном Сарајеву била “пословно и буџетски неоправдана одлука”.

Милорад Додик, предсједник Републике Српске, неколико пута је користио зграду у Источном Сарајеву за састанке. У децембру 2016. сусрео се с Драганом Човићем, чланом Предсједништва БиХ, а ове године је на кратком састанку угостио тадашњег премијера Србије Александра Вучића, наводи БИРН.

(Вијести.ба / Фена)

Коментари / 38

Оставите коментар
Name

БАЊАЛУКА

19.06.2017 10:25

Продат ће овај објекат за мале паре неком свом па ће тај неко отворити хотел!? Колико нас кошта мјесечно одржавање овог празног објека то нам нико не говори!? БН питајте, питајте питајте...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.06.2017 10:39

Страх и становати јер је објекат градила компанија која се бави сахранама.

Name

Араб $

19.06.2017 10:46

Купујем, коме се обрати ти? Цасх $$$

Name

Спиридон Копицл

19.06.2017 11:07

Најбоље дати ово опозицији да се усели, нек бар привидно буду власт. Хахахахахахахахахахахахахахаха...

Name

фронт

19.06.2017 12:26

Којим сахранама,тасна масна фирма са Пала за овакве послове!

Name

Празнина симбол

19.06.2017 20:40

Ова зграда је најава и приказ скоре будуцности рс...празна, тик так.тик так...одбројавање је у току

Name

ДЕГОТХИА

21.06.2017 19:10

РЕЗИДЕНЦИЈА ЗА КЕШ ЛОВУ - БОЛНИЦА НА КРЕДИТ СА КАМАТОМ ОД 7%, ПЛУС БАНКОВНЕ ГАРАНЦИЈЕ- СВИ ЗАРАЂУЈУ - МИЛИНА ОД ПРОВИЗИЈА. НЕ ЗНА СЕ ШТА ЈЕ БОЉЕ... БРАВО МИЛЕ ЛИДЕРУ БАЛКАНА - ЗНАШ КАКО ЈЕ ТЕБИ ЛИЈЕПО БИТИ БЕСТКРАЈНО ДРЗАК И БЕЗОБРАЗАН !!!

Name

Ре

19.06.2017 10:28

Страх и ноцевати када је објекат градио вл.погребне опреме и половних услуга.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бинго

19.06.2017 20:31

Бинго це то купити за 10-так милиона, треба му за складисте робе.

Name

ЖИКА Ж

19.06.2017 10:36

МИЛОРАДЕ ЈА СЕ СТИДИМ ШТО СИ МИ ТИ ПРЕДСЈЕДНИК.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко Ковац

19.06.2017 19:18

Стиди се ти себе и таквих као сто си ти

Name

Цицана

21.06.2017 18:47

Мирко, засто би се Зика стидио? Ста је то Молорад урадио за Мирка, а није за Зику? За мене је Милорад скроз сумњив тип, полтицки неподобан за функцију која му је додјељена.

Name

Перо Добој

19.06.2017 10:42

Нема везе није уопсте мало 25 милиона еур..Ова зграда нека буде симбол моћи Републике Српске...Нек се види да имамо да градимо по цијелој БиХ луксузне апартмане..У сваком граду треба по једна оваква зграда...

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXЛ

19.06.2017 11:16

ОТВОРИТИ ЈАВНУ КУЦУ У ТОЈ ЗГРАДИ...И ЕТО ПАРА...ЛЕГАЛИЗОВАТИ ПРОСТИТУЦИЈУ . НАБАЦИТИ МСЛО ВУТРЕ И КОКЕ. ..И БИЗНИС КО СУНЦЕ....

Name

Комшо

19.06.2017 11:21

Дати их на кориштење породицама погинулих бораца.

Name

јован

19.06.2017 11:33

Видим каква је моћ, шта ће нам та грађевина кад сутра народ неће имати од чега да живи.Све узалуд да имамо грађевимо попут МЕНХЕТНА.

Name

Харис

19.06.2017 11:49

Перо ти док траву пасеш Миле ужива зато вам и јест тако.

Name

ре.Харис

19.06.2017 22:42

Пусти га нека пасе, кад нестане траве преци це на сламу...иде то у одлицном правцу.

Name

само звечећа монета

19.06.2017 11:05

Та зграда је била само један изговор за намијештање продаје и исисавање десетина милиона народних пара из буџета а све под плаштом неког патриотизма или подјеле БиХ, као ми хоћемо да имамо и посебну спаваону, просторије за састанчења...а представницима из Ф БиХ не пада на памет да нешто слично граде. Влада би сад то и продала али коме, ко ће уложити силне милионе у стаклару на ливади.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пикси

19.06.2017 11:15

Узели проценте у куповини, па ће продати испод цијене кад процијене да је неисплативо одржавање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијана

19.06.2017 11:24

Па како коме ће...па кад на следећим изборима мој Баја дође у Сарајево ,ми ће мо ту бити....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Харис

19.06.2017 11:45

Црни Миле шта ово радиш све ћеш сј ебати...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.06.2017 12:13

Преселити болницу из Касндола рјешене је патње људи.

Name

црни

19.06.2017 13:19

Па наравно, болницу опремити. То је потребно овом становништву. Господа неће у интернат. Воле слободу по приватним кућама да нико не зна кад доводе малољетнице. Треба им намјестити душеке под мостом у Војковићима па нека дрињају. Више и не заслужују.

Name

Мајка

19.06.2017 21:00

Зашто ваше кћери "воле" такве?

Name

Комунист

19.06.2017 13:01

Питам се колико је радних мјеста могло бити обезбједјено са тим новцем који Додик и мафија троси немилице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко Миха

19.06.2017 13:19

Ако ови што су правили ту зграду остану на власти све ми се чини да ће нам и РС бити празна као и та зграда

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле, Дедиње

19.06.2017 13:37

Купит цу ја то...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др

19.06.2017 13:41

За ово је мало је рећи брука. То је јавашлук и расипништво да ти памет стане. Све њих,како би рекао Шојић, треба стрпати у прдекану и лишити их свих функција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

маки

19.06.2017 13:42

Ста је са зградом Централне Банке . преко пута хотела Босна ...само фонтана ради и два духа од цувара ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дартх Инвадер

19.06.2017 13:57

Могли сте направити 10 студентских домова у Републици Српској, али не, направили сте "Скадар на Бојани" који и не користите. Изградњу студентских домова плаћају студенти кроз повећање дажбина и школарина. Тако паметна може бити и моја неписмена баба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДУЛЕ

19.06.2017 14:00

Већина њих спава код швалерки,знам поуздано.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Швалер

19.06.2017 14:50

Тачно Дуле!

Name

КГБ

19.06.2017 18:10

Да нису у собе и апартмане уграђени прислушни уређаји и тајне камере..?? Па потенцијални абоненти нешто начули и снебивају се. Није згодно да неко сутра јавно маше којекаквим тајним компромитујућим снимцима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ето ти га..

21.06.2017 17:51

За уцјене, убило се..

Name

Геј=океј

19.06.2017 18:47

Док дјеца у Бијељини уче у штали без wц-а, лојава Душманка Мајкић гута печене плећке по Макарској ривијери. СЕРБовска логика, небеско-летећи крезуби мекињаши. Само дери Миле, видиш да им годи...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јованче.

19.06.2017 19:40

Отворити нову болницу и лијечити свој народ.

Name

ре.Геј=океј

19.06.2017 20:37

Добар си скроз...браво