Luksuzna zgrada Vlade prazna

- Nijedan poslanik PS BiH još uvijek ne spava u zgradi za smještaj predstavnika Republike Srpske u institucijama BiH u Istočnom Sarajevu koja je prije dvije godine plaćena 26 miliona maraka. Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PS BiH Ognjen Tadić (SDS) kaže da je kupovina zgrade u Istočnom Sarajevu bila “poslovno i budžetski neopravdana odluka”.

Republika Srpska 19.06.2017 | 12:22
Luksuzna zgrada Vlade prazna
U posljednjih godinu dana, od kada je otvoren Centar u Istočnom Sarajevu, u njemu je ostvarena tek 91 posjeta, navode iz Službe za zajedničke poslove Vlade Republike Srpske, što je manje od jedan posto iskorištenosti ovog prostora sa 15 soba i 22 luksuzna apartmana.

Vlada Republike Srpske je 2015. godine kupila nedovršenu zgradu u Istočnom Sarajevu od firme “Megasan” za 26,6 miliona konvertibilnih maraka. Opremanje zgrade je koštalo preko dva miliona maraka, a ugovor o kupovini nikada nije objavljen. Zgrada je zvanično otvorena u junu 2016. godine.

Poslanica Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Dušanka Majkić prethodno je hvalila izgradnju smještaja za poslanike iz Republike Srpske i žalila se kako poslanici, kada dolaze na sjednice Parlamenta u Sarajevu, spavaju po raznim hotelima u Istočnom Sarajevu. Godinu dana nakon njegovog otvaranja, Majkić još uvijek, kako kaže, nije provela noć u Centru u Istočnom Sarajevu jer “nije završena administrativna procedura”.“Ne mogu preći sama tamo kako hoću”, kaže Majkić.

“Transparency International” u Bosni i Hercegovini je tražio ugovor Vlade Republike Srpske i “Megasana”, ali je ova kompanija odbila objavljivanje ugovora, kaže portparol ove organizacije Ivana Korajlić.

“Oni su proslijedili toj firmi, kao trećoj strani, zahtjev i oni nisu dali saglasnost jer su smatrali da će to ugroziti njihovo poslovanje”, objašnjava Korajlić i dodaje da je Vlada Republike Srpske pojedine informacije o izgradnji zgrade označila povjerljivima.

Iz Vlade su objasnili da će u zgradi boraviti “eminente ličnosti iz vrha političkog života”, pa su u ugovor unesene karakteristike i pozicije sigurnosnih sistema “čije bi upoznavanje javnosti značajno umanjilo njihovu efikasnost”. Zbog toga je cijeli ugovor označen tajnim i povjerljivim, objašnjava Korajlić.

“Meni je tu cijela svrha toga upitna i, s druge strane, koliko će to stvarno biti korišteno i gdje je tu računica za bilo kakvu uštedu”, kaže Korajlić.

Služba za zajedničke poslove Vlade Republike Srpske odbila je Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) dostaviti podatke o tome koliko košta održavanje zgrade i koliki su prihodi od iznajmljivanja soba i apartmana. Fotografu BIRN-a također nije dozvoljeno snimanje apartmana.Osiguranje i održavanje zgrade od 9.000 kvadratnih metara trenutno plaća Vlada Republike Srpske. U manjem dijelu zgrade nalazi se 15 institucija Republike Srpske, dok se na više od 6.000 kvadratnih metara nalazi osam kancelarija, 15 soba s kupatilom, 22 apartmana površine od 57 do 127 kvadratnih metara, četiri kabineta, kongresna sala sa 150 mjesta, velika i mala sala za sastanke i restoran za 60 osoba. Namještaj za ovu zgradu koštao je 1,5 miliona maraka.

Zgrada je otvorena u junu 2016., a za punu godinu dana imala je 91 posjetu, kažu iz Službe za zajedničke poslove Vlade Republike Srpske.

Cijena noćenja u sobi je 20 KM, a u apartmanu 30 KM. Njihovo mjesečno iznajmljivanje je 300 KM, odnosno 475 KM, a luksuzni apartman s kabinetom mjesečno košta 1.200 KM.

Pravo na smještaj imaju član Predsjedništva iz Republike Srpske, državni premijer, ministri i njihovi zamjenici te državni parlamentarci iz Republike Srpske. Svi njihovi pratioci, poput šefova kabineta, savjetnika i vozača, također imaju pravo na smještaj u Istočnom Sarajevu.

Besplatno spavanje imaju predsjednik Republike Srpske, predsjednik Narodne skupštine, premijer i ministri, kao i njihova pratnja.

Državni parlamentarci imaju pravo na iznos do 500 maraka mjesečno iz budžeta BiH za zakup stana. Iz Parlamentarne skupštine BiH potvrđeno je da nije potpisan nijedan ugovor za smještaj zaposlenih, poslanika ili delegata u zgradi Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu.

Postoji i drugi način korištenja smještaja za poslanike. Država im plaća hotelski smještaj kada dolaze na sjednice. Parlament ima potpisan ugovor s 11 hotela u Sarajevu i Istočnom Sarajevu, međutim zgrada Vlade Republike Srpske nije na ovom spisku.

Poslanici i delegati do sada su najčešće spavali u hotelima “Europe”, “Terex” i “Terme”.

Poslanica Majkić tvrdi da ne koristi zgradu u Istočnom Sarajevu samo jer “nije završen administrativni dio”. Kaže kako planira da koristi smještaj “kad se završi proces, da se to uredi”.

Majkić dodaje da je “neobjašnjivo” kašnjenje ovog procesa i kaže da je on namjerno usporen.

“Da je taj centar u Sarajevu, već odavno bi bio korišten, a pošto je u Republici Srpskoj, odmah je problem, to su naši međusobni odnosi”, smatra Majkić.

Poslanici i delegati do sada nisu mogli zgradu u Istočnom Sarajevu koristiti kao hotel jer u vrijeme kada je Parlament BiH provodio tender za hotelski smještaj, zgrada Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu još uvijek nije bila otvorena. Trenutno je u toku tender za nabavku hotelskog smještaja od 2017. do 2019. godine.Iz parlamenta BiH su za BIRN potvrdili da Služba za zajedničke poslove Vlade Republike Srpske nije prijavila zgradu u Istočnom Sarajevu na ovaj tender. To znači da, barem do 2019. godine, poslanici i delegati neće ovaj smještaj moći ni povremeno koristiti kao hotel.

Pravilnik o korištenju objekta u Istočnom Sarajevu koji je usvojila Vlada Republike Srpske daje punu slobodu poslanicima da iznajme smještaj na dnevnom, mjesečnom ili godišnjem nivou. Jedan od razloga zašto poslanici ne koriste ovaj smještaj jesu njihovi privatni ugovori o najmu smještaja koji još uvijek nisu istekli.

Parlamentarac Lazar Prodanović iz SNSD-a također nije koristio smještaj u zgradi Vlade Republike Srpske. Objašnjava da iznajmljuje smještaj i koristi pravo zakupa stana te zbog toga ne može potpisati novi.

“Onda bismo morali da raskinemo taj ugovor sa stanodavcem i da potpišemo novi”, kaže Prodanović i dodaje kako je za to potreban tender Parlamenta BiH.

Prodanović tvrdi da će poslanici iz Republike Srpske koristiti smještaj “onog momenta kada se stvore administrativni uslovi”.

Važeći pravilnici Parlamenta BiH nigdje ne spominju tender za mjesečni najam stana. Kao i pravilnik o smještaju u Istočnom Sarajevu, pravilnici Parlamenta ostavljaju mogućnost poslanicima da sami pronađu privatni smještaj i potpišu ugovor.

Već ranije su se poslanici iz SDS-a izjasnili da neće koristiti smještaj koji je kupila Vlada Republike Srpske.

Poslanik Ognjen Tadić kaže kako je svoj smještaj u Istočnom Sarajevu riješio prije nego što je zgrada Vlade Republike Srpske napravljena i otvorena, i da svaki poslanik ima pravo da sam potpiše ugovor o iznajmljivanju stana.

“I da nije bilo toga, nisam pokazao interes za korištenje ovih uslova jer smatram da ta vrsta kolektivnog smještaja nije nešto što odgovara mojim potrebama, posebno imajući u vidu izvjesni luksuz, koji ja nisam vidio a za koji sam čuo”, kaže Tadić i dodaje kako je kupovina zgrade u Istočnom Sarajevu bila “poslovno i budžetski neopravdana odluka”.

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, nekoliko puta je koristio zgradu u Istočnom Sarajevu za sastanke. U decembru 2016. susreo se s Draganom Čovićem, članom Predsjedništva BiH, a ove godine je na kratkom sastanku ugostio tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića, navodi BIRN.

(Vijesti.ba / Fena)

Komentari / 38

Ostavite komentar
Name

BANJALUKA

19.06.2017 10:25

Prodat će ovaj objekat za male pare nekom svom pa će taj neko otvoriti hotel!? Koliko nas košta mjesečno održavanje ovog praznog objeka to nam niko ne govori!? BN pitajte, pitajte pitajte...

ODGOVORITE
Name

Re

19.06.2017 10:39

Strah i stanovati jer je objekat gradila kompanija koja se bavi sahranama.

Name

Arab $

19.06.2017 10:46

Kupujem, kome se obrati ti? Cash $$$

Name

Spiridon Kopicl

19.06.2017 11:07

Najbolje dati ovo opoziciji da se useli, nek bar prividno budu vlast. Hahahahahahahahahahahahahahaha...

Name

front

19.06.2017 12:26

Kojim sahranama,tasna masna firma sa Pala za ovakve poslove!

Name

Praznina simbol

19.06.2017 20:40

Ova zgrada je najava i prikaz skore buducnosti rs...prazna, tik tak.tik tak...odbrojavanje je u toku

Name

DEGOTHIA

21.06.2017 19:10

REZIDENCIJA ZA KEŠ LOVU - BOLNICA NA KREDIT SA KAMATOM OD 7%, PLUS BANKOVNE GARANCIJE- SVI ZARAĐUJU - MILINA OD PROVIZIJA. NE ZNA SE ŠTA JE BOLJE... BRAVO MILE LIDERU BALKANA - ZNAŠ KAKO JE TEBI LIJEPO BITI BESTKRAJNO DRZAK I BEZOBRAZAN !!!

Name

Re

19.06.2017 10:28

Strah i nocevati kada je objekat gradio vl.pogrebne opreme i polovnih usluga.

ODGOVORITE
Name

Bingo

19.06.2017 20:31

Bingo ce to kupiti za 10-tak miliona, treba mu za skladiste robe.

Name

ЖИКА Ж

19.06.2017 10:36

МИЛОРАДЕ ЈА СЕ СТИДИМ ШТО СИ МИ ТИ ПРЕДСЈЕДНИК.

ODGOVORITE
Name

Mirko Kovac

19.06.2017 19:18

Stidi se ti sebe i takvih kao sto si ti

Name

Cicana

21.06.2017 18:47

Mirko, zasto bi se Zika stidio? Sta je to Molorad uradio za Mirka, a nije za Ziku? Za mene je Milorad skroz sumnjiv tip, polticki nepodoban za funkciju koja mu je dodjeljena.

Name

Pero Doboj

19.06.2017 10:42

Nema veze nije uopste malo 25 miliona eur..Ova zgrada neka bude simbol moći Republike Srpske...Nek se vidi da imamo da gradimo po cijeloj BiH luksuzne apartmane..U svakom gradu treba po jedna ovakva zgrada...

ODGOVORITE
Name

XXL

19.06.2017 11:16

OTVORITI JAVNU KUCU U TOJ ZGRADI...I ETO PARA...LEGALIZOVATI PROSTITUCIJU . NABACITI MSLO VUTRE I KOKE. ..I BIZNIS KO SUNCE....

Name

Komšo

19.06.2017 11:21

Dati ih na korištenje porodicama poginulih boraca.

Name

jovan

19.06.2017 11:33

Vidim kakva je moć, šta će nam ta građevina kad sutra narod neće imati od čega da živi.Sve uzalud da imamo građevimo poput MENHETNA.

Name

Haris

19.06.2017 11:49

Pero ti dok travu paseš Mile uživa zato vam i jest tako.

Name

re.Haris

19.06.2017 22:42

Pusti ga neka pase, kad nestane trave preci ce na slamu...ide to u odlicnom pravcu.

Name

samo zvečeća moneta

19.06.2017 11:05

Ta zgrada je bila samo jedan izgovor za namiještanje prodaje i isisavanje desetina miliona narodnih para iz budžeta a sve pod plaštom nekog patriotizma ili podjele BiH, kao mi hoćemo da imamo i posebnu spavaonu, prostorije za sastančenja...a predstavnicima iz F BiH ne pada na pamet da nešto slično grade. Vlada bi sad to i prodala ali kome, ko će uložiti silne milione u staklaru na livadi.

ODGOVORITE
Name

Piksi

19.06.2017 11:15

Uzeli procente u kupovini, pa će prodati ispod cijene kad procijene da je neisplativo održavanje.

ODGOVORITE
Name

Dijana

19.06.2017 11:24

Pa kako kome će...pa kad na sledećim izborima moj Baja dođe u Sarajevo ,mi će mo tu biti....

ODGOVORITE
Name

Haris

19.06.2017 11:45

Crni Mile šta ovo radiš sve ćeš sj ebati...

ODGOVORITE
Name

Re

19.06.2017 12:13

Preseliti bolnicu iz Kasndola rješene je patnje ljudi.

Name

crni

19.06.2017 13:19

Pa naravno, bolnicu opremiti. To je potrebno ovom stanovništvu. Gospoda neće u internat. Vole slobodu po privatnim kućama da niko ne zna kad dovode maloljetnice. Treba im namjestiti dušeke pod mostom u Vojkovićima pa neka drinjaju. Više i ne zaslužuju.

Name

Majka

19.06.2017 21:00

Zašto vaše kćeri "vole" takve?

Name

Komunist

19.06.2017 13:01

Pitam se koliko je radnih mjesta moglo biti obezbjedjeno sa tim novcem koji Dodik i mafija trosi nemilice.

ODGOVORITE
Name

Darko Miha

19.06.2017 13:19

Ako ovi što su pravili tu zgradu ostanu na vlasti sve mi se čini da će nam i RS biti prazna kao i ta zgrada

ODGOVORITE
Name

Mile, Dedinje

19.06.2017 13:37

Kupit cu ja to...

ODGOVORITE
Name

Dr

19.06.2017 13:41

Za ovo je malo je reći bruka. To je javašluk i rasipništvo da ti pamet stane. Sve njih,kako bi rekao Šojić, treba strpati u prdekanu i lišiti ih svih funkcija.

ODGOVORITE
Name

maki

19.06.2017 13:42

Sta je sa zgradom Centralne Banke . preko puta hotela Bosna ...samo fontana radi i dva duha od cuvara ?

ODGOVORITE
Name

Darth Invader

19.06.2017 13:57

Mogli ste napraviti 10 studentskih domova u Republici Srpskoj, ali ne, napravili ste "Skadar na Bojani" koji i ne koristite. Izgradnju studentskih domova plaćaju studenti kroz povećanje dažbina i školarina. Tako pametna može biti i moja nepismena baba.

ODGOVORITE
Name

DULE

19.06.2017 14:00

Većina njih spava kod švalerki,znam pouzdano.

ODGOVORITE
Name

Švaler

19.06.2017 14:50

Tačno Dule!

Name

KGB

19.06.2017 18:10

Da nisu u sobe i apartmane ugrađeni prislušni uređaji i tajne kamere..?? Pa potencijalni abonenti nešto načuli i snebivaju se. Nije zgodno da neko sutra javno maše kojekakvim tajnim kompromitujućim snimcima.

ODGOVORITE
Name

Eto ti ga..

21.06.2017 17:51

Za ucjene, ubilo se..

Name

Gej=okej

19.06.2017 18:47

Dok djeca u Bijeljini uče u štali bez wc-a, lojava Dušmanka Majkić guta pečene plećke po Makarskoj rivijeri. SERBovska logika, nebesko-leteći krezubi mekinjaši. Samo deri Mile, vidiš da im godi...

ODGOVORITE
Name

Jovanče.

19.06.2017 19:40

Otvoriti novu bolnicu i liječiti svoj narod.

Name

re.Gej=okej

19.06.2017 20:37

Dobar si skroz...bravo